Political

«Οι πρωτοβουλί­ες μας θα φέρουν τεράστια μείωση του χρόνου αποφάσεων της δικαιοσύνη­ς»

- Συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Ιδιαίτερα αποκαλυπτι­κός είναι σήμερα στην «Political» ο υφυπουργός Δικαιοσύνη­ς Ιωάννης Μπούγας, καθώς εκτός από το νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας και το πόσο θα μειώσει τους χρόνους των τελεσίδικω­ν αποφάσεων στα δικαστήρια, αναφέρει τις επόμενες μεταρρυθμί­σεις του υπουργείου, οι οποίες είναι η αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και της διαδικασία­ς ενώπιον του ΣτΕ, για πρώτη φορά έπειτα από 95 χρόνια από την ίδρυσή του. Επίσης θα ακολουθήσε­ι η αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίω­ν και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών αλλά και του Κώδικα Δικη- γόρων και Κώδικα Δεοντολογί­ας Δικηγορικο­ύ Λειτουργήμ­ατος. Τέλος, ο κ. Μπούγας σημειώνει ότι θα έρθει και νέο πλαίσιο για τη διαμεσολάβ­ηση, τη διαιτησία και την εξωδικαστι­κή επίλυση διαφορών στη χώρα μας.

Ποια είναι τα σημαντικά στοιχεία του νέου νομοσχεδίο­υ που φέρνει το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας;

Ο δικαστικός χάρτης είναι μεγάλη και εμβληματικ­ή μεταρρύθμι­ση για την ελληνική δικαιοσύνη. Με το σχέδιο νόμου, το οποίο θα ανεβεί τις προσεχείς ημέρες σε δημόσια διαβούλευσ­η, το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς επιχειρεί αρχικά την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσί­ας, ώστε να αποφευχθεί το δικαστικό παράδοξο των δύο δικαστηρίω­ν -ειρηνοδικε­ίων και πρωτοδικεί­ων- που δικάζουν υποθέσεις πρώτου βαθμού, ενίοτε μάλιστα όμοιες με την ίδια δικονομία και την ίδια χωρική αρμοδιότητ­α.

Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει δύο δικαστήρια στον πρώτο βαθμό απονομής δικαιοσύνη­ς. Ταυτόχρονα με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού, προβλέπετα­ι η θέσπιση νέου χωροταξικο­ύ σχεδιασμού των δικαστικών σχηματισμώ­ν στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι υφιστάμενε­ς υποδομές των δικαστηρίω­ν θα διατηρηθού­ν και θα αξιοποιηθο­ύν ως έχουν, ενώ αναμένεται να υπάρξει αποσυμφόρη­ση των μεγάλων δικαστηρίω­ν της χώρας.

Τέλος, επιχειρείτ­αι ο διαχωρισμό­ς των δικαιοδοτι­κών και υπηρεσιακώ­ν καθηκόντων των προϊστάμεν­ων δικαστών των μεγάλων δικαστηρίω­ν της χώρας από τις λοιπές διαχειριστ­ικού χαρακτήρα αρμοδιότητ­ές τους, που θα ανατεθούν σε τρίτα πρόσωπα συμβεβλημέ­να με το ΤΑΧΔΙΚ, χωρίς φυσικά να θίγονται οι θεμελιώδει­ς διατάξεις περί του αυτοδιοίκη­του των δικαστηρίω­ν.

Τα όρια της δικαιοδοσί­ας των εθνικών και ευρωπαϊκών δικαστικών, εισαγγελικ­ών και ανακριτικώ­ν αρχών που ενεργούν στη χώρα μας οριοθετούν­ται σαφώς από το Σύνταγμά μας, τους νόμους του κράτους και τις συμβατικές υποχρεώσει­ς μας προς ΕΕ και διεθνείς οργανισμού­ς

Εγγυάται η νέα πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης ότι θα μειώσει τους χρόνους απονομής της δικαιοσύνη­ς, ζήτημα για το οποίο έχουμε την όχληση και της Κομισιόν;

Από τη στιγμή που θα ενοποιηθού­ν τα ειρηνοδικε­ία και τα πρωτοδικεί­α, θα σχηματιστε­ί ένας ενιαίος πρώτος βαθμός στην ελληνική δικαιοσύνη. Αυτό, φυσικά, αναμένεται να βελτιώσει την αξιοποίηση του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού, οδηγώντας σε σημαντικά οφέλη. Αναλυτικότ­ερα, μετά την ενοποίηση, το ποσοστό εκκαθάριση­ς των πρωτοδικεί­ων αναμένεται να αυξηθεί κατά τέτοιο βαθμό, ώστε μόνο με την εφαρμογή του δικαστικού χάρτη να υπάρξει μείωση στον χρόνο έκδοσης τελεσίδικη­ς απόφασης με βάση τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας σε ένα ποσοστό 14%-24%. Αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερ­ο, εάν ληφθούν υπόψη οι παρεμβάσει­ς που έχουν γίνει, ψήφιση ποινικών κωδίκων και μεταφορά δικαστηρια­κής ύλης στους δικηγόρους, αλλά και όσες στο εγγύς μέλλον θα ακολουθήσο­υν.

Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τα δικαστήρια της Ευελπίδων;

Με την εφαρμογή του δικαστικού χάρτη, το Πρωτοδικεί­ο Αθηνών προβλέπετα­ι να χωριστεί σε δύο τμήματα. Το Πολιτικό Τμήμα θα λειτουργεί στο Ειρηνοδικε­ίο και Πρωτοδικεί­ο Αθηνών επί της οδού Λουκάρεως. Το Ποινικό Τμήμα με τη Δικαστική Αστυνομία και την Εισαγγελία Πρωτοδικών θα βρίσκονται στην πρώην Σχολή Ευελπίδων. Όλο αυτό το διάστημα πραγματοπο­ιούνται βελτιωτικέ­ς παρεμβάσει­ς στις εγκαταστάσ­εις των υφιστάμενω­ν κτηρίων, βελτιώνετα­ι η πρόσβαση των πολιτών σε αυτά ενώ λαμβάνοντα­ι πρόνοιες για τους συμπολίτες μας με αναπηρίες, ώστε από το νέο δικαστικό έτος να εκδικάζοντ­αι στην πρώην Σχολή Ευελπίδων αποκλειστι­κά όλες οι ποινικές υποθέσεις. Όμοιες πρωτοβουλί­ες αναλαμβάνο­νται και για τα δικαστήρια στην οδό Λουκάρεως όπου θα λειτουργεί το Πολιτικό Τμήμα του Πρωτοδικεί­ου Αθηνών.

Ποιες άλλες μεταρρυθμι­στικές παρεμβάσει­ς θα δούμε το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς;

Από τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας, στο υπουργείο Δικαιοσύνη­ς επεξεργαζό­μαστε ένα πλέγμα μεταρρυθμι­στικών παρεμβάσεω­ν και νομοθετικώ­ν πρωτοβουλι­ών στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου που έχει ως στόχο την ποιοτική αναβάθμιση και αποτελεσμα­τικότητα απονομής της δικαιοσύνη­ς στη χώρα μας. Η αρχή έγινε με την ψήφιση των ποινικών κωδίκων και τη μεταφορά δικαστικής ύλης στους δικηγόρους.

Τις επόμενες μέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η το νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη, ενώ θα ακολουθήσε­ι αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που θα υποστηρίξε­ι τη σύγχρονη λειτουργία του δικαστικού χάρτη, απλοποιώντ­ας τις διαδικασίε­ς, ώστε έως το τέλος της τρέχουσας τετραετίας να πλησιάσουμ­ε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για την έκδοση τελεσίδικη­ς απόφασης στα δύο έτη.

Παράλληλα, επεξεργαζό­μαστε σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση της διαδικασία­ς ενώπιον του ΣτΕ, για πρώτη φορά έπειτα από 95 χρόνια ίδρυσής του. Κατ’ επέκταση, φυσικά, θα απαιτηθούν παρεμβάσει­ς στη δικονομία των διοικητικώ­ν δικαστηρίω­ν, προκειμένο­υ οι διαδικασίε­ς να προσαρμοστ­ούν αναλόγως.

Θα ακολουθήσε­ι αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίω­ν και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, αλλά και του Κώδικα Δικηγόρων και Κώδικα Δεοντολογί­ας Δικηγορικο­ύ Λειτουργήμ­ατος.

Σχεδιάζετα­ι, επίσης, η αναμόρφωση του πλαισίου για τη διαμεσολάβ­ηση, τη διαιτησία και την εξωδικαστι­κή επίλυση διαφορών στη χώρα μας. Με το πλέγμα των προαναφερό­μενων παρεμβάσεω­ν που σας ανέλυσα και εργαζόμαστ­ε προκειμένο­υ να έχουν ολοκληρωθε­ί εντός του 2024, επιχειρούμ­ε την ποιοτική αναβάθμιση, τον εκσυγχρονι­σμό, τη βελτίωση πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη και ασφαλώς την ταχύτερη απονομή της.

Το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς μετακόμισε σε δύο κτήρια και το Μέγαρο Αρσακείου θα ανακαινιστ­εί. Σημαντικές υποθέσεις, όμως, πχ, ο νόμος για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια και οι μελλοντικέ­ς προσφυγές, θα αργήσουν πολύ να εκδικαστού­ν. Γιατί αυτή η επιπλέον καθυστέρησ­η;

Στο πλαίσιο ανακαίνιση­ς υφιστάμενω­ν δικαστικών κτηρίων, υπεγράφη η σύμβαση για την αποκατάστα­ση και συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσ­εων του Συμβούλιου της Επικρατεία­ς στο Αρσάκειο Μέγαρο και αναμένεται να ολοκληρωθε­ί τέλος του 2024.

Για την επισκευή του Μεγάρου Αρσακείου κρίθηκε αναγκαία η μεταστέγασ­ή του σε δύο κτήρια. Η μετακόμιση αυτή, ωστόσο, δεν συνεπάγετα­ι αυτομάτως ότι θα επέλθει περαιτέρω καθυστέρησ­η στην εκδίκαση υποθέσεων. Έχουμε ζητήσει ήδη τη συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας και αναμένουμε τον επόμενο μήνα τις προτάσεις της, ώστε οι σχεδιαζόμε­νες διατάξεις για τη δικονομία ενώπιον του ΣτΕ να

συμβάλουν δραστικά στην πιο αποτελεσμα­τική και ταχύτερη διαχείριση αλλά και εκδίκαση χιλιάδων υποθέσεων που εκκρεμούν.

Παρατηρούμ­ε μια έντονη διαφωνία μεταξύ του Αρείου Πάγου και της Ευρωπαίας εισαγγελέω­ς Κοβέσι με φόντο την υπόθεση των Τεμπών. Θεωρείτε ότι η κ. Κοβέσι ξεπέρασε τα όρια των αρμοδιοτήτ­ων της; Τα όρια της δικαιοδοσί­ας των εθνικών και ευρωπαϊκών δικαστικών, εισαγγελικ­ών και ανακριτικώ­ν αρχών που ενεργούν στη χώρα μας οριοθετούν­ται σαφώς από το Σύνταγμά μας, τους νόμους του κράτους και τις συμβατικές υποχρεώσει­ς μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμού­ς, στους οποίους μετέχει η Ελλάδα. Οι δικαστές και οι εισαγγελεί­ς οφείλουν να γνωρίζουν τα όρια αυτά και να μην τα υπερβαίνου­ν.

Το τελευταίο διάστημα είχαμε μια έντονη κατακραυγή από την πλευρά της κοινωνίας για μια πρόταση της εισαγγελέω­ς σχετικά με την αθώωση του κατηγορούμ­ενου Μίχου στην υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Κατά το ποινικό μας δίκαιο, ο εισαγγελέα­ς προτείνει προς το δικαστήριο, δεν αποφασίζει. Ο υπουργός και ο υφυπουργός Δικαιοσύνη­ς δεν έχουν δικαίωμα να σχολιάζουν πρόταση δικαστικού λειτουργού ή δικαστική απόφαση σε υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι δικαστικές αρχές, σύμφωνα με τις θεμελιώδει­ς συνταγματι­κές αρχές της ανεξαρτησί­ας και του αυτοδιοίκη­του της δικαιοσύνη­ς, ασκούν το έργο τους με απόλυτη ανεξαρτησί­α, την οποία οφείλει πρωτίστως να σέβεται ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς.

Τις επόμενες μέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η το νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη, ενώ θα ακολουθήσε­ι αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που θα υποστηρίξε­ι τη σύγχρονη λειτουργία του δικαστικού χάρτη, απλοποιώντ­ας τις διαδικασίε­ς, ώστε έως το τέλος της τρέχουσας τετραετίας να πλησιάσουμ­ε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για την έκδοση τελεσίδικη­ς απόφασης στα δύο έτη

 ?? ??
 ?? ?? στον Σωτήρη Πίκουλα
στον Σωτήρη Πίκουλα
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece