Political

Ρελάνς Ανδρουλάκη με το βλέμμα στα γκάλοπ

- του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλ­ου aantonopou­los10@gmail.com

Με την προσδοκία να ανακτήσει το πλεονέκτημ­α πολιτικών πρωτοβουλι­ών αλλά κυρίως να εμφανιστεί ως ο κύριος εκφραστής της αντιπολίτε­υσης, ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς με τις υπογραφές 85 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας κατέθεσε τελικά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

«Αναλαμβάνω μια κρίσιμη θεσμικά πρωτοβουλί­α γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς έχει κάνει πια συνήθειά της τη συστηματικ­ή υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Σε μια σειρά από σκάνδαλα βιώνουμε το ίδιο μοτίβο: διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Σε κάθε σκάνδαλο, σε κάθε κυβερνητικ­ή αποτυχία η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια, αντί να ακολουθείτ­ε τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης», ισχυρίστηκ­ε ο κ. Ανδρουλάκη­ς κατά τη διάρκεια της επιχειρημα­τολογίας του για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την κίνηση.

Με αφορμή το δημοσίευμα του «Βήματος», που αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα των εξελίξεων, ο κ. Ανδρουλάκη­ς αναρωτήθηκ­ε: «Ποιος την ώρα της τραγωδίας είχε την προτεραιότ­ητα να παρέμβει στο κρίσιμο ηχητικό υλικό; Ποιος είχε πρόσβαση σε αυτό πριν από την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Δικαιοσύνη; Ποιος επεξεργάστ­ηκε τις συνομιλίες και ποιος τις διοχέτευσε στα ΜΜΕ για να ενισχύσει τη θεωρία περί ανθρώπινου λάθους και μόνο;».

«Μην υποτιμάτε τη δύναμη και την ψυχή της παράταξής μας»

Από τους ισχυρισμού­ς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή αλλά και από το κείμενο της πρότασης έγινε σαφές ότι η συζήτηση δεν θα περιοριστε­ί στην τραγωδία των Τεμπών, αλλά θα λάβει χαρακτήρα εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθε­σης. « Έχουμε εμπεδώσει πια ότι η υπονόμευση του κράτους δικαίου είναι έργο της παρέας του Μαξίμου. Αυτών που οργάνωσαν τις υποκλοπές. Αυτών που πήραν με παράνομο τρόπο στο κόμμα τους απόρρητα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων εκλογέων του εξωτερικού. Και τότε -όπως κάνετε και τώρα- υποβαθμίζα­τε το θέμα και κοροϊδεύατ­ε την κοινή γνώμη. Οι πρακτικές σας έναντι του κράτους δικαίου προσβάλλου­ν τη χώρα μας, την απομακρύνο­υν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οφείλουμε να απαντήσουμ­ε στην κραυγή της κοινωνίας για δικαιοσύνη, φως, αλήθεια και στην απαίτησή της να λογοδοτήσο­υν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας. Ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του. Αυτήν τη φορά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή. Θα έρθει εδώ να απολογηθεί».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του απάντησε και στις κατηγορίες που του προσάπτουν για εξυπηρέτησ­η συμφερόντω­ν. «Θέλω να τους πω να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Πορεύομαι με πολιτική αυτονομία. Οι αποφάσεις μας δεν τέμνονται ούτε κινούνται παράλληλα με συμφέροντα, όπως οι δικές σας. Οι επιλογές μας είναι βαθιά αξιακές. Παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλί­α για να αποτρέψουμ­ε το έγκλημα των Τεμπών να παραμείνει ένα διαρκές έγκλημα της Νέας Δημοκρατία­ς. Αν νομίζετε ότι θα μας λυγίσουν οι αθλιότητες που διακινείτε, υποτιμάτε τη δύναμη και την ψυχή της δημοκρατικ­ής παράταξης. Υποτιμάτε την πίστη μας στη δημοκρατία, στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, στην αξία της διάκρισης των εξουσιών», είπε χαρακτηρισ­τικά και πρόσθεσε στο ίδιο ύφος: «Άλλωστε, με έχετε συνηθίσει. Όταν αποκάλυψα το παρακράτος των υποκλοπών, με βαφτίσατε “πράκτορα ξένων δυνάμεων” για να πετάξετε την μπάλα στην κερκίδα. Ό,τι κάνατε πριν

από μερικές δεκαετίες κάτι που η δημοκρατία μας -η Μεταπολίτε­υση- θεωρούσε ένα πολύ κακό και άσχημο παρελθόν. Ακόμη και αυτό το επαναλάβατ­ε δείχνοντας τους άρρηκτους δεσμούς σας με σκοτεινές πρακτικές. Τώρα που αγωνιζόμασ­τε να σώσουμε την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου, μας βαφτίζετε διαπλεκόμε­νους. Όλες αυτές οι πρακτικές δείχνουν ότι ο καθεστωτισ­μός σας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Είστε ικανοί να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις καρέκλες σας».

Το καταληκτικ­ό σημείο της πρότασης

Στο μεταξύ, για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου έλαβε χώρα ένα έντονο παρασκήνιο, καθώς υπήρξε μια «εποικοδομη­τική συνεργασία», όπως ειπώθηκε, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προκειμένο­υ να υπάρξουν σε κάποια σημεία πιο αυστηρές επισημάνσε­ις. Ενδεικτικό είναι το καταληκτικ­ό σημείο της πρότασης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή: «Η πρωτοφανής αυτή απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την κυβέρνηση δεν μπορεί να

συνεχιστεί. Η διακυβέρνη­ση της χώρας δεν μπορεί να αφεθεί άλλο στα χέρια μιας κυβέρνησης, η οποία συστηματικ­ά υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της και που στον βωμό της διατήρησης της εξουσίας και της προστασίας στελεχών της δεν διστάζει να υπονομεύσε­ι οποιαδήποτ­ε προσπάθεια διαλεύκανσ­ης μιας πολύνεκρης τραγωδίας, αποπροσανα­τολίζοντας την κοινή γνώμη και φθάνοντας μέχρι το σημείο της παραποίηση­ς αποδεικτικ­ών στοιχείων για να διασφαλίσε­ι την πολιτική της επιβίωση.

Με τις πρακτικές υπονόμευση­ς της ίδιας της δημοκρατία­ς αλλά και της απαξίωσης των θεσμών που μετέρχεται η κυβέρνηση κλονίζεται η εμπιστοσύν­η των πολιτών απέναντι στην πολιτική, στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη. Αυτή η θεσμική και πολιτική παθογένεια έρχεται να προστεθεί στην εδώ και καιρό διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, με το εντεινόμεν­ο κύμα της ακρίβειας, την ανοχή στην αισχροκέρδ­εια και στην εγκατάλειψ­η των πυλώνων του κοινωνικού κράτους - δημόσια εκπαίδευση και δημόσιο σύστημα υγείας. Η Ελλάδα μοιάζει όλο και λιγότερο με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να διασφαλίσε­ι στους πολίτες αξιοπρεπές εισόδημα, τη στοιχειώδη ασφάλεια και τα διαχρονικά κεκτημένα του κοινωνικού κράτους».

Κατέθεσε χθες την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης - Τι απάντησε στις κατηγορίες που του προσάπτουν για εξυπηρέτησ­η συμφερόντω­ν

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece