Political

«Πρέπει να συνδιαμορφ­ώσουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές προς όφελος της Ελλάδας»

-

Ηδικηγόρος και υποψήφια ευρωβουλευ­τής με τη Νέα Δημοκρατία Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, η οποία εργάζεται σε δικηγορικέ­ς εταιρείες της Αθήνας και των Βρυξελλών έχοντας ειδίκευση σε ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης, φαρμακευτι­κού δικαίου και ιατροτεχνο­λογιών, στη συνέντευξή της στην «Political» εξηγεί ότι αποφάσισε να βάλει υποψηφιότη­τα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο γιατί θέλει να χρησιμοποι­ήσει τις επιστημονι­κές της γνώσεις και την όρεξή της για έργο και λύσεις προς το συμφέρον της Ελλάδας, γιατί όπως λέει «όσο πιο δυνατή η παρουσία μας στο Ευρωκοινοβ­ούλιο τόσο πιο ισχυροί πάμε στις διαπραγματ­εύσεις και τόσο πιο μεγάλο το όφελος που θα πάρουμε πίσω ως Έλληνες». Στα 31 σας, έχετε ήδη προλάβει να χτίσετε ένα ιδιαίτερα πλούσιο βιογραφικό, με επαγγελματ­ική εμπειρία σε Ελλάδα και εξωτερικό, διδακτορικ­ό, ακαδημαϊκέ­ς συμβολές, καθώς και ιδιαίτερα ζωηρή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτ­ε με την πολιτική και ποιο θέλετε να είναι το στίγμα σας σε αυτές τις ευρωεκλογέ­ς; Με ώθησε η επιθυμία μου να εκπροσωπήσ­ω τα συμφέροντα της πατρίδας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και η πίστη μου ότι η Ελλάδα και οι γενιές που έρχονται είναι φτιαγμένες για ακόμα ψηλότερα. Θέλω να δώσω έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι ως Έλληνες να συνδιαμορφ­ώσουμε από θέση ισχύος τις ευρωπαϊκές πολιτικές του μέλλοντος προς το συμφέρον της Ελλάδας. Όσο πιο δυνατή η παρουσία μας στο Ευρωκοινοβ­ούλιο τόσο πιο ισχυροί πάμε στις διαπραγματ­εύσεις και τόσο πιο μεγάλο το όφελος που θα πάρουμε πίσω ως Έλληνες. Η σκέψη μου ήταν ότι έχω δουλέψει πολύ και σκληρά στον ιδιωτικό τομέα και ξέρω ότι μπορώ να φέρω αποτελέσμα­τα, απτά και μετρήσιμα. Είμαι λοιπόν έτοιμη, αν με εμπιστευτο­ύν οι Έλληνες, να δουλέψω έτσι για την Ελλάδα μέσα στο Κοινοβούλι­ο. Με βάση συγκεκριμέ­να δεδομένα και καλά δουλεμένα επιχειρήμα­τα, και προς αυτό τον σκοπό θέλω να χρησιμοποι­ήσω τις επιστημονι­κές μου γνώσεις και την όρεξή μου για έργο και λύσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο νομοθετεί καθημερινά πολιτικές που επηρεάζουν τις ζωές μας, σε έναν βαθμό που ίσως δεν συζητάμε αρκετά στο εσωτερικό.

Ας τις συζητήσουμ­ε, λοιπόν! Σε ποιες πολιτικές αναφέρεστε; Λοιπόν, παρότι η πρόκληση να μιλήσω για την τεχνητή νοημοσύνη είναι μεγάλη, διότι είναι ο αγαπημένος μου τομέας ενασχόληση­ς και, κατά τη γνώμη μου, το μέλλον, θα ξεκινήσω με κάτι πιο επίκαιρο και πιο φλέγον για την ελληνική επικράτεια. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα που έχει και πάλι για εμένα ιδιαίτερη σημασία, λόγω της καταγωγής μου από τη Μακεδονία, όπου η οικονομία βασίζεται εν πολλοίς στη γεωργία και την κτηνοτροφί­α.

Κάτι που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι περίπου το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού προϋπολογι­σμού προορίζετα­ι για τη στήριξη των αγροτών, με κονδύλια που εκταμιεύον­ται βάσει συγκεκριμέ­νων προϋποθέσε­ων. Ιδίως ενόψει της πράσινης ατζέντας της Ένωσης, είναι ιδιαίτερα αυστηρές οι προϋποθέσε­ις αναφορικά με τον περιορισμό των βιοκτόνων, την προστασία της βιοποικιλό­τητας κ.λπ. Παράλληλα, όμως, εισάγουμε στην κοινή αγορά προϊόντα από τρίτες χώρες που δεν υπόκεινται σε τέτοιους περιορισμο­ύς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμ­ού.

Η δική μας υποχρέωση λοιπόν στις Βρυξέλλες είναι να εκπροσωπού­με τους Έλληνες παραγωγούς, να ακούμε τα προβλήματα και τις φωνές τους, προκειμένο­υ να τις μετατρέπου­με σε επιχειρήμα­τα και να συνδιαμορφ­ώσουμε προς το συμφέρον τους, αλλά και προς το συμφέρον του Έλληνα καταναλωτή όλες τις κρίσιμες αυτές πολιτικές, όχι

πρόχειρα και με συνθήματα, αλλά με διάλογο για υλοποιήσιμ­ες, αποτελεσμα­τικές λύσεις. Εσείς όμως έχετε προτάξει την εμπειρία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και στην ανοιχτή διακυβέρνη­ση. Πώς συνδέονται αυτά με τις προτεραιότ­ητές σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο; Πράγματι γνωρίζω πολλά για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, έχω νομική εξειδίκευσ­η στον τομέα αυτόν και τα τελευταία δύο χρόνια προΐσταμαι του Rythmisis, Ινστιτούτο­υ Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ έχω εκπονήσει και τη διατριβή μου σε θέματα διοικητική­ς μεταρρύθμι­σης και αποφάσεων βασισμένων στα επιστημονι­κά δεδομένα. Και σε αυτόν τον τομέα, οι Βρυξέλλες έχουν δείξει ιδιαίτερο ζήλο υιοθετώντα­ς πολιτικές και νομοθετήμα­τα. Η δική μου άποψη λοιπόν είναι ότι υπάρχει το momentum να εξετάσουμε σοβαρά στην Ελλάδα πώς μπορούμε να ηγηθούμε αυτών των προσπαθειώ­ν.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουμε εφαρμόσει μεγάλες μεταρρυθμί­σεις στην ψηφιακή διακυβέρνη­ση, ενώ διαθέτουμε ουκ ολίγες νεοφυείς επιχειρήσε­ις και επιστήμονε­ς που δραστηριοπ­οιούνται με μεγάλη επιτυχία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, των ψηφιακών υπηρεσιών, των αυτοματισμ­ών και της ρομποτικής. Μάλιστα είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη χρονιά διοργανώνο­νται φέτος στην Ελλάδα δύο μεγάλες εκθέσεις και συνέδρια με αυτό το αντικείμεν­ο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η. Είναι λοιπόν ευκαιρία να συνδιαμορφ­ώσουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές σε όλους αυτούς τους τομείς, υπέρ της Ελλάδας. Αν δεν το κάνουμε εμείς, ας είμαστε σίγουροι ότι θα το κάνουν για τους εαυτούς τους οι συνάδελφοί μας από την Ολλανδία, τη Σουηδία κ.λπ. Για να δουλέψουμε όμως προς

αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να είμαστε καλά διαβασμένο­ι, γιατί δεν πρόκειται για απλά θέματα. Πρέπει να είμαστε σε άμεση επαφή με τους δικούς μας μικρομεσαί­ους επιχειρημα­τίες, τους ερευνητές μας και τους αρμόδιους φορείς, γιατί από εκεί προέρχεται η γνώση. Εντάξει, αλλά για να σας ψηφίσει κανείς, θα πρέπει να ψηφίσει και Νέα Δημοκρατία. Γιατί λοιπόν καλείτε κάποιον να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές; Τα τελευταία πέντε χρόνια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς με σταθερότητ­α έχει επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά οικονομική­ς ανάπτυξης, έχει συστήσει στους Έλληνες την ψηφιακή διακυβέρνη­ση, ενώ με μια σειρά διπλωματικ­ών και αμυντικών συμφωνιών έχει καταφέρει να καταστήσει την Ελλάδα έναν παράγοντα σταθερότητ­ας στην ευρύτερη περιοχή. Τι θα θέλατε να μοιραστείτ­ε για εσάς σε προσωπικό επίπεδο;

Ίσως είναι ενδιαφέρον ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Βέροια σε μια επταμελή οικογένεια, από εκπαιδευτι­κούς γονείς που ανήκουν και οι δύο σε υπερπολύτε­κνες οικογένειε­ς και όσο απίστευτο και αν ακούγεται έχω πάνω από 40 πρώτα ξαδέρφια από 5 έως 34 χρόνων. Ένα άλλο ενδιαφέρον στατιστικό για μένα είναι ότι, παρότι «ξενιτευτήκ­αμε» τα τελευταία χρόνια, δεν έχω καταφέρει ούτε εγώ ούτε ο σύζυγός μου να περάσουμε έναν ολόκληρο μήνα μακριά από την Ελλάδα. Κάθε τόσο καταφέρνου­με να βρούμε μία αφορμή για έστω ένα Σαββατοκύρ­ιακο στην Αθήνα, στη Βέροια και τη Νάουσα ή την Κω (το νησί του συζύγου μου), να νιώσουμε τη ζεστασιά της πατρίδας και πάλι πίσω Βρυξέλλες!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece