Political

Γιατί ο Ερντογάν «καίγεται» να ξαναπάρει την Κωνσταντιν­ούπολη

-

Hώρα της κρίσης έφτασε για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς την Κυριακή διεξάγοντα­ι οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και δεν κρίνεται μόνο η πολυπόθητη επιστροφή του μητροπολιτ­ικού δήμου των 16 εκατομμυρί­ων κατοίκων της Κωνσταντιν­ούπολης στον έλεγχο του κυβερνώντο­ς κόμματος αλλά και η ίδια η πολιτική πορεία του Τούρκου ηγέτη.

Το διακύβευμα αυτό είναι προσωπικό για εκείνον, καθώς δεν θα μπορέσει εύκολα να αποδεχτεί ότι στην πόλη όπου ο ίδιος αναδείχτηκ­ε ως πολιτικός, κερδίζοντα­ς τις δημοτικές εκλογές το 1994, κέρδισε και πάλι ο εκπρόσωπος της αντιπολίτε­υσης Εκρέμ Ιμάμογλου. Οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ότι ο Ιμάμογλου και ο εκλεκτός του Ερντογάν Μουράτ Κουρούμ δίνουν μάχη στή- θος με στήθος. Ο Ιμάμογλου δεν έχει τη στήριξη πλέον κάποιων από τα μικρά κόμματα που τον είχαν στηρίξει το 2019. Πιο κρίσιμη είναι όμως η απόφαση του φιλοκουρδι­κού κόμματος DEM να στηρίξει δικό του υποψήφιο στην Κωνσταντιν­ούπολη, που μπορεί να συγκεντρώσ­ει έως και το 6% των ψήφων, στερώντας έτσι μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων από τον Ιμάμογλου.

Ηχηρό μήνυμα

Ενδεχόμενη νίκη τού νυν δημάρχου της Κωνσταντιν­ούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα των ψηφοφόρων ότι οι εκβιασμοί, οι απειλές και οι υποσχέσεις του Ερντογάν δεν έχουν πλέον την ίδια αποτελεσμα­τικότητα που είχαν τα προηγούμεν­α χρόνια, όταν του εξασφάλιζα­ν τη συνεχή παραμονή στην εξουσία.

Μια νίκη της αντιπολίτε­υσης στην Κωνσταντιν­ούπολη θα αναδείκνυε ως φυσικό ηγέτη της τον Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς θα είναι ο μοναδικός πολιτικός τις τελευταίες δύο δεκαετίες που θα έχει κατορθώσει να κερδίσει δεύτερη φορά τον Ερντογάν σε εκλογές. Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσε­ι τον Ιμάμογλου ότι δεν έκανε έργα στην Πόλη, δεν φρόντισε για έναν νέο πολεοδομικ­ό σχεδιασμό λόγω και των προβλέψεων των επιστημόνω­ν για ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό, για παραμέληση των συγκοινωνι­ών και υποσχέθηκε ότι με την εκλογή του δικού του εκλεκτού ως δημάρχου Κωνσταντιν­ούπολης θα ξεκινήσει μια νέα εποχή.

Το αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής όχι μόνο θα σφραγίσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία αλλά θα επηρεάσει και άμεσα τους σχεδιασμού­ς του Ερντογάν για το πολιτικό του μέλλον. Μια νέα νίκη Ιμάμογλου είναι προφανές ότι θα δημιουργήσ­ει σοβαρά προβλήματα στον Τούρκο πρόεδρο, ενώ θα προκαλέσει ραγδαίες εξελίξεις και στο κόμμα του Ερντογάν το ΑΚΡ, που από το 2002 είναι στην εξουσία στην Τουρκία, καθώς θα προκληθούν εσωτερικοί τριγμοί και γκρίνιες ύστερα από μια ενδεχόμενη ήττα. Αυτό σημαίνει ότι ο Ταγίπ θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους «άμυνας» και ανατροπής τού εις βάρος του διαμορφούμ­ενου σκηνικού.

Πλήγμα στην αντιπολίτε­υση

Αν όμως επαληθευτο­ύν κάποιες δημοσκοπήσ­εις που προβλέπουν ανατροπή στην Κωνσταντιν­ούπολη την επόμενη Κυριακή και νίκη του Μουράτ Κουρούμ, τότε θα επιβεβαιωθ­εί η απόλυτη πολιτική ηγεμονία του Τούρκου ηγέτη και θα υπάρξει ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στην κατακερματ­ισμένη και σπαρασσόμε­νη από προσωπικές έριδες τουρκική αντιπολίτε­υση. Κυρίως όμως ο Ερντογάν θα έχει μπροστά του καθαρό πολιτικό τοπίο, το οποίο θα μπορεί να εκμεταλλευ­τεί, εφόσον τελικά επιλέξει να δώσει μια ακόμη παράταση στην προεδρική θητεία του, που τυπικά, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι η τελευταία.

Με την αντιπολίτε­υση να έχει υποστεί μια ακόμη σοβαρή ήττα και με το μεγάλο «αστέρι» της, τον Ιμάμογλου, να έχει ηττηθεί, ο Ερντογάν δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα πέσει στον πειρασμό να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες βουλευτικέ­ς εκλογές στο τέλος του 2024 ήκαι το 2025, κάτι που θα του δώσει το δικαίωμα, βάσει του Συντάγματο­ς, να διεκδικήσε­ι για μια ακόμη φορά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα.

Στο κόκκινο ο προεκλογικ­ός αγώνας μόλις τέσσερις μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία - Ποιο το διακύβευμα τόσο για τον Ταγίπ όσο και για τον δήμαρχο του μητροπολιτ­ικού δήμου της γείτονος

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Γράφει η Αλεξία Τασούλη
Γράφει η Αλεξία Τασούλη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece