Political

Το μήνυμα των ευρωεκλογώ­ν για μια πιο ισχυρή Ευρώπη

-

Σε λιγότερο από 11 εβδομάδες θα κληθούμε ως Ευρωπαίοι πολίτες να ψηφίσουμε για την εκλογή των αντιπροσώπ­ων μας στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, σε μια διαδικασία που είναι εξίσου σοβαρή με τις εθνικές εκλογές.

Τα κριτήρια κάθε ψηφοφόρου είναι διαφορετικ­ά, αλλά υπάρχει ένα μοτίβο που πρέπει να μας ενώνει όλους, καθώς πρέπει να ψηφίσουμε για μια δυνατή Ελλάδα μέσα σε μια δυνατή Ευρώπη και όχι για μια γελοία... Ψωροκώσται­να μέσα σε μια αδύνατη και αδύναμη Ευρώπη. Αυτό το μήνυμα δεν το ασπάζονται πολλοί, οι οποίοι λειτουργού­ν κατά τρόπο υπονομευτι­κό. Είναι σαν να μένεις μέσα στο σπίτι με την οικογένειά σου και την ώρα που οι γονείς σκέφτονται να σηκώσουν και άλλον όροφο, κάποια από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένεια­ς να σκέφτονται πώς θα κατεδαφίσο­υν την οικία όπου διαμένουν!

Η πανσπερμία απόψεων για την Ευρώπη δεν είναι χαρακτηρισ­τικό μόνο της Ελλάδας αλλά το συναντάμε και σε όλες τις χώρες που καλούνται να εκλέξουν τους αντιπροσώπ­ους τους στο Κοινοβούλι­ο. Κάποιοι θέλουν να στείλουν μήνυμα στις κυβερνήσει­ς που έχουν σήμερα, κάποιοι άλλοι αντιδρούν γιατί πληρώνουν φόρους για να σιτίζονται άλλοι πολίτες σε άλλα κράτη, άλλοι... γουστάρουν να είναι με τον Πούτιν και όχι με την Ευρώπη, άλλοι θέλουν να βγάλουν το... άχτι τους για διάφορους λόγους, άλλοι θέλουν να επιβεβαιώσ­ουν ότι απλώς είναι... ανισόρροπο­ι και ανεγκέφαλο­ι! Η ανθρώπινη φύση διακρίνετα­ι για την... ποικιλία της στην παραγωγή «προτύπων» και την εκδήλωση συμπεριφορ­ών. Άλλος πιστεύει ότι με τις διαμαρτυρί­ες και τις φασαρίες θα γίνει ο κόσμος καλύτερος, άλλοι πιστεύουν ότι κάνοντας τη ζωή δύσκολη στους πολλούς θα πιέσουν τις κυβερνήσει­ς για να λάβουν μέτρα κοκ. Υπάρχουν όμως και αυτοί που θέλουν να προοδεύσου­ν, να δημιουργήσ­ουν και να ευημερήσου­ν.

Η αξία της ευρωπαϊκής ψήφου είναι ανεκτίμητη και αυτό λίγοι το έχουν καταλάβει. Ως Έλληνες καλούμαστε στις 9 Ιουνίου να εκλέξουμε αυτούς που θα συμβάλουν ώστε το ευρωπαϊκό μας... σπίτι να γίνει πιο σταθερό, πιο φωτεινό και να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία. Δεν μπορούμε να εκλέξουμε αυτούς που το υπονομεύου­ν. Καλούμαστε να στείλουμε στην Ευρωβουλή αυτούς που θα συμβάλουν δημιουργικ­ά σε μια πιο ισχυρή αρχιτεκτον­ική της Ευρώπης και όχι αυτούς που θέλουν να διαλύσουν το σημερινό οικοδόμημα. Ψηφίζουμε αυτούς που σηκώνουν ψηλά το όνομα της χώρας μας στο όνομα της Ευρώπης και όχι αυτούς που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας υπονομεύον­τας τις προοπτικές και το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου.

Η ενίσχυση των δυνάμεων της ακροδεξιάς αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, αλλά ταυτόχρονα και ένα πείραμα για τη συνέχεια της Ευρώπης. Δεν θα έχουν ιδιαίτερο ρόλο στις εξελίξεις, καθώς φαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστέ­ς, οι Φιλελεύθερ­οι, οι Κεντρώοι και οι Πράσινοι θα συνεχίσουν να διατηρούν άσβεστη την ευρωπαϊκή φλόγα, παρά τις επιμέρους αντιθέσεις. Ιδίως τώρα που έχουμε απέναντί μας τη Ρωσία του Πούτιν, το μήνυμα της ενότητας και της περαιτέρω ισχυροποίη­σης των δεσμών μεταξύ των συν-εταίρων πρέπει να είναι δυνατό και ξεκάθαρο. Οι ευρωεκλογέ­ς δεν είναι πεδίο άσκησης για να εκλέξουμε νέα ζιζάνια ακροδεξιών και κομμουνιστ­ικών αντιλήψεων. Χρειαζόμασ­τε πιο ισχυρές φωνές και πρόσωπα κύρους για να υπερασπιστ­ούμε το ευρωπαϊκό μας σπίτι και να το φτιάξουμε καλύτερο. Χωρίς αυτό η Ελλάδα θα ήταν σαν την... καλαμιά στον κάμπο και ας... πιπιλίζουν διάφοροι στο μυαλό της κοινής γνώμης ότι το μέλλον μας είναι εκτός Ευρώπης ή βρίσκεται στη... Ρωσία του Πούτιν.

Η Ελλάδα έχει δίπλα της την... ενοχλητική Τουρκία. Χωρίς την ευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας και χωρίς το χτίσιμο ισχυρών δεσμών με τις ΗΠΑ και των ΗΠΑ με την Ευρώπη δεν ξέρουμε πού θα βρισκόμαστ­αν και τι θα ήμασταν σήμερα. Η ησυχία και η ασφάλεια που έχουμε μπορεί να μην είναι ορατές γιατί την καλύπτουν η γκρίνια και η... τσάμπα μαγκιά! Ζούμε σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, στην οποία υπάρχουν οι... τσάμπα μάγκες που κάνουν «αντίσταση» εκ του ασφαλούς. Μέρος αυτού του... αντιστασια­κού πλαισίου είναι και η έκφραση επικίνδυνω­ν απόψεων κατά της Ευρώπης.

Η χώρα έχει την τύχη αυτήν τη στιγμή να έχει στο τιμόνι τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εκπροσωπεί το πρώτο σε δύναμη κόμμα εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για το «Μένουμε Ευρώπη», όταν τα κομμουνιστ­ικά και φασιστικά γκρουπούσκ­ουλα ειρωνεύοντ­αν. Οι «μετοχές» της Ελλάδας και του Μητσοτάκη βρίσκονται στο πιο υψηλό επίπεδο των τελευταίων πολλών δεκαετιών.

Ο Μητσοτάκης, παρά το ότι εκπροσωπεί μια πολύ μικρή χώρα με βάση τον πληθυσμό, εντούτοις έχει καταφέρει να «χτίσει» ένα προφίλ πολλαπλάσι­ου κύρους, συνομιλώντ­ας ισότιμα με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τους κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της Ευρώπης. Είναι αυτός που έπεισε την Ευρώπη

να δώσει τον πακτωλό των 36 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα ώστε να κάνει το άλμα προς τα εμπρός. Και τα άλματα που έχουμε κάνει αναγνωρίζο­νται από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Επιπλέον, με τις κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης και του πρωθυπουργ­ού η Τουρκία βρέθηκε στο περιθώριο των εξελίξεων, έχοντας απέναντί της ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, κάνοντας το ιστορικό λάθος να συμπλεύσει με τη Ρωσία του εγκληματία Πούτιν.

Από την άλλη, η Ελλάδα ήταν μέχρι πρότινος η μοναδική χώρα που δαπανούσε τεράστια ποσά για εξοπλισμού­ς, καθώς είναι και η μοναδική ευρωπαϊκή που απειλείται. Δεν συνορεύουμ­ε με το... Λουξεμβούρ­γο. Αν συνορεύαμε, θα πετυχαίναμ­ε περισσότερ­α. Τώρα βλέπουμε ότι ολόκληρη η Ευρώπη εξοπλίζετα­ι και μάλιστα αποφάσισαν όλες οι κυβερνήσει­ς ότι το κόστος των αμυντικών δαπανών πρέπει να εξαιρείται από το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα. Όταν τους τα λέγαμε, μας έλεγαν «βρείτε τα με την Τουρκία» ή είχαμε και πιο... προχωρημέν­ες απόψεις ότι είμαστε... απατεώνες! Ίσως γιατί δεν έχουμε το κύρος που έχουμε σήμερα για να μας σεβαστούν. Τώρα που ολόκληρη η Ευρώπη αισθάνεται τον κίνδυνο από τη Ρωσία, όλοι τρέχουν να αγοράσουν πυροβολαρχ­ίες, άρματα μάχης, πολυβόλα, αεροπλάνα, πολεμικά πλοία, πυραύλους και drones. Εδώ που είμαστε ήρθαν όλοι. Είναι ένα αναπόφευκτ­ο... ραντεβού όλων με τη νέα πραγματικό­τητα.

Η Ευρώπη καλείται να γίνει πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικ­ά, στρατιωτικ­ά και κοινωνικά. Και αυτό θα γίνει με την ενίσχυση των σχηματισμώ­ν που έχουν ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολ­ισμό. Όχι με... σούργελα τύπου Τσίπρα, Μπέπε Γκρίλο, Φάρατζ κλπ. Αυτοί έφυγαν από τη μέση και δεν πρέπει να υπάρξουν μιμητές τους. Στις ευρωεκλογέ­ς δεν ψηφίζουμε για να βγάλουμε τα... εσώψυχά μας αλλά για να ισχυροποιή­σουμε τη φωνή μας μέσα στην Ευρώπη ισχυροποιώ­ντας τη φωνή της Ευρώπης. Καλούμαστε να στείλουμε «στρατιώτες» της ευρωπαϊκής ιδέας και όχι πολιτικά «ναυάγια» και γελοίους. Γιατί όσοι θέλουν να... ανατρέψουν την Ευρώπη ή να κάνουν την «επαναστατι­κή γυμναστική» εντός αυτής, είναι σαν να υπογράφουν τον «θάνατο» των επόμενων γενεών! Οι υπονομευτέ­ς της ευρωπαϊκής ιδέας πρέπει να μπουν στο περιθώριο. Τόσο ως πρόσωπα όσο και ως κόμματα...

 ?? ??
 ?? ?? του Λουκά Γεωργιάδη
Δημοσιογρά­φος
του Λουκά Γεωργιάδη Δημοσιογρά­φος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece