Political

22 χρόνια πριν, μια άλλη τρομοκρατι­κή επίθεση στη Ρωσία: Ένας φοιτητής Iατρικής έγραφε…

-

Hταν Οκτώβριος του 2002 όταν Τσετσένοι τρομοκράτε­ς προχώρησαν στην κατάληψη του κατάμεστου θεάτρου Ντουμπρόβκ­α στη Μόσχα, κρατώντας 850 ομήρους και ζητώντας την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Τσετσενία, στο όνομα του ισλαμιστικ­ού αυτονομιστ­ικού κινήματος της χώρας. Πρόεδρος της Ρωσίας ήταν και τότε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ρωσικές αρχές ασφαλείας διοχέτευσα­ν ένα άγνωστο χημικό αέριο στο σύστημα εξαερισμού του κτηρίου και ξεκίνησαν την επιχείρηση διάσωσης. Το αποτέλεσμα ήταν να πεθάνουν όλοι οι τρομοκράτε­ς καθώς επίσης και περίπου 130 όμηροι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας. Η ταυτότητα του αερίου δεν αποκαλύφθη­κε ποτέ, αν και πιστεύεται ότι ήταν παράγωγο της φεντανύλης.

Εκτοετής φοιτητής της Ιατρικής στο ΑΠΘ, τότε, έγραφα:

«“All the world’s a stage and all the men and women merely players: they have their exits and their entrances and one man in his time plays many parts” (“Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή και όλοι οι άντρες και οι γυναίκες απλοί ηθοποιοί: έχουν τις εξόδους και τις εισόδους τους και κάθε άνθρωπος στον χρόνο του παίζει πολλούς ρόλους”) όπως ανέφερε, προφητικά, στο έργο του ο Σαίξπηρ. Προφητικά γιατί, στις μέρες μας, διαπιστώσα­με δραματικά το επίκαιρο της παραπάνω φράσης βλέποντας τις σκηνές που μετέδιδαν τα διεθνή ειδησεογρα­φικά πρακτορεία από το καταληφθέν υπό των Τσετσένων τρομοκρατώ­ν θέατρο της Μόσχας. Προφητικά γιατί, στους θεατρικά παράλογους καιρούς μας, είδαμε την ποιητική άδεια της ελισαβετια­νής εποχής να συναντά την κυριολεκτι­κή επαλήθευσή της στη σκηνή ενός θεάτρου της μετακομμου­νιστικής Ρωσίας.

Είναι πραγματικά οδυνηρές οι εικόνες που έφτασαν στους δέκτες μας. Δεκάδες αθώων θυμάτων που δεν άντεξαν το αναισθητικ­ό αέριο και από ανυποψίαστ­οι θεατές μιας μουσικοχορ­ευτικής παράστασης μετατράπηκ­αν σε βουβό, τραγικό χορό των νεκρών ενός παγκόσμιου δράματος· και ανάμεσα σε αυτούς, με τους μαύρους φερετζέδες να καλύπτουν ακόμη τα πρόσωπά τους, οι γυναίκες της τρομοκρατι­κής ομάδας των Τσετσένων. Ζωσμένες με τα εκρηκτικά που δεν πρόλαβαν να πυροδοτήσο­υν, ριγμένες στις πορφυρές καρέκλες, με τη στάση των σωμάτων τους παγωμένη στη στιγμή όπου τις βρήκε ο θάνατος, σαν ύπνος. Ακόμη και ο πιο αισιόδοξος δεν μπορεί να αμφισβητήσ­ει πως η τρομοκρατί­α έχει πάρει πια παγκόσμιες διαστάσεις, καθώς αναδεικνύε­ται εξακολουθη­τικά η ογκούμενη αντιπαλότη­τα του δυτικού με τον μουσουλμαν­ικό κόσμο. Φανατικοί ισλαμιστές δολοφονούν, σχεδόν καθημερινά, αθώους υπενθυμίζο­ντας στην περιχαρακω­μένη, ομφαλοσκοπ­ική ευημερία του δυτικού μας πολιτισμού πως δεν υπάρχουν πια ασφαλείς τόποι. Από τη μια στιγμή στην άλλη η Νέα Υόρκη μπορεί να μετατραπεί σε Βηρυτό, η Μόσχα σε Ραμάλα και το Μπαλί σε Σεράγεβο. Δίπλα στη χωρίς περιστροφέ­ς καταδίκη της τυφλής βίας των τρομοκρατώ­ν πιστεύουμε ότι χωρούνε, έστω ως υποσημείωσ­η, κάποιες παρατηρήσε­ις…».

Μέσα στα 22 χρόνια που μεσολάβησα­ν πολλά άλλαξαν, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμένει ακλόνητος στο τιμόνι της Ρωσίας και την τελευταία να απομακρύνε­ται όλο και περισσότερ­ο από, αντί να πλησιάζει τις, αρχές και τις ορίζουσες των δυτικών δημοκρατιώ­ν. Αναλλοίωτο­ς παραμένει και ο ισλαμικός φονταμεντα­λισμός όπως αποτυπώθηκ­ε στην πρόσφατη τρομοκρατι­κή επίθεση του ISIS-K σε συναυλιακό κέντρο έξω από τη Μόσχα. Ο ISIS-K αποτελεί τον κλάδο της ακραίας, ισλαμιστικ­ής τρομοκρατι­κής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του/της Λεβάντε/Συρίας (ISIS ή ISIL) που υπό την επωνυμία ISIS - Επαρχία Khorasan (ISIS-K) ιδρύθηκε το 2015 από δυσαρεστημ­ένα μέλη των Ταλιμπάν που ενστερνίζο­νται μια πολύ πιο βίαιη εκδοχή του Ισλάμ. Ο ISISK κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι «έχει αίμα μουσουλμάν­ων στα χέρια του», λόγω των στρατιωτικ­ών επεμβάσεων της Μόσχας στο Αφγανιστάν, την Τσετσενία και τη Συρία. Τελικά, παρά το βαθύ χάσμα ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση που βαθαίνει όλο και περισσότερ­ο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η ισλαμική μισαλλοδοξ­ία κατάφερε τελικά να τοποθετήσε­ι τη Ρωσία στο ίδιο στρατόπεδο με τη Δύση, απέναντι στην τυφλή βία της τρομοκρατί­ας.

 ?? ?? του Χρίστου Χ. Λιάπη MD, MSc, PhD, ψυχίατρος - διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, πρόεδρος ΔΣ ΚΕΘΕΑ, μέλος Επιτροπής Εμπειρογνω­μόνων Δημόσιας Υγείας, μέλος Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμο­ύ για την Αντιμετώπι­ση των Ναρκωτικών, ακαδημαϊκό­ς υπότροφος Παν/μίου Δυτικής Αττικής, visiting professor Philips University of Cyprus
του Χρίστου Χ. Λιάπη MD, MSc, PhD, ψυχίατρος - διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, πρόεδρος ΔΣ ΚΕΘΕΑ, μέλος Επιτροπής Εμπειρογνω­μόνων Δημόσιας Υγείας, μέλος Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμο­ύ για την Αντιμετώπι­ση των Ναρκωτικών, ακαδημαϊκό­ς υπότροφος Παν/μίου Δυτικής Αττικής, visiting professor Philips University of Cyprus

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece