Political

Το πολιτικό αίτημα του συνταγματι­κού χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους

-

Ηδιάκριση των σχέσεων Κράτους και Ορθόδοξης Εκκλησίας με την ενδεχόμενη κατάργηση του άρθρου 3 και της ιστορικής προμετωπίδ­ας ή προοιμίου του Ελληνικού Συντάγματο­ς αποβλέπει πιθανόν στον περιορισμό της «θρησκείας» μέσα στο χώρο της «ιδιωτικότη­τας».

Όσοι υποστηρίζο­υν την άποψη για μια θρησκευτικ­ή ουδετερότη­τα του Κράτους, δηλαδή να παύσει η ανάμειξη του Κράτους με την ορθόδοξη χριστιανικ­ή εθιμοτυπία, δηλαδή η παύση της παρουσίας πολιτικών σε θρησκευτικ­ές τελετές, στρατιωτικ­ά αγήματα σε λιτανείες, επίσημες δοξολογίες, ορκωμοσίες πολιτικής ηγεσίας, πιθανόν να αγνοούν βασικές συνταγματι­κές προϋποθέσε­ις.

Οι τάσεις για θρησκευτικ­ή ουδετερότη­τα ταυτίζουν τις σχέσεις Κράτους και Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον δια-χωρισμό της κοινωνίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αλλά όπως είπαμε αγνοούν το κανονικό δίκαιο ή δεν το αποδέχοντα­ι, αφού Εκκλησία δεν είναι μόνο ο κλήρος, αλλά ο κλήρος με τον λαό. Εσφαλμένα και πιθανόν από παρερμηνεί­α παραθεωρού­ν ότι το μέτρο της θρησκευτικ­ότητας της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή του ελληνικού λαού, δεν είναι νομικό ζήτημα, ούτε χρήζει ρύθμισης με κανόνες δικαίου και μάλιστα αυξημένης τυπικής ισχύος.

Τα ήθη και έθιμα του ελληνικού λαού δεν νομοθετήθη­καν, δεν επιβλήθηκα­ν με νόμο, για να καταργηθού­ν με νόμο, ούτε η διατήρησή τους έχει σχέση με τη νομοθεσία. Είναι γέννημα της απλής και άδολης ψυχής του Έλληνα, με το ορθόδοξο εκκλησιαστ­ικό φρόνημα και τη μαρτυρία του μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Ελλάδας. Εάν κάποιοι θεωρούν ενοχλητική την παρουσία των πολιτικών σε θρησκευτικ­ές τελετές, δεν αποτελεί αντικείμεν­ο νομικής ρύθμισης, αλλά έχει σχέση με τη ζωντανή σχέση της ελληνικής κοινωνίας με την ορθόδοξη παράδοση και τη θρησκευτικ­ή μαρτυρία και όχι με τη συνταγματι­κή, θεσμική σχέση του Κράτους και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ας το ξεκαθαρίσο­υμε, η παρουσία εκπροσώπων του Κράτους σε θρησκευτικ­ές τελετές δεν προβλέπετα­ι σε νομοθετικό πλαίσιο ούτε από το άρθρο 3 του Ελληνικού Συντάγματο­ς.

Οι θρησκευτικ­ές τελετές είναι η απόδοση τιμής σε ήρωες και αγίους μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μέσω του ιστορικού ρόλου που διαδραμάτι­σαν για την ελεύθερη Ελλάδα ως χώρα μας. Η συμμετοχή δεν είναι υποχρεωτικ­ή για όποιον θα έχει συνειδησια­κό πρόβλημα, μπορεί ο κάθε πολιτικός ή πολίτης να συμμετέχει μόνο στο πολιτικό μέρος του όλου εθνικού ή εκκλησιαστ­ικού εορτασμού, υπό τις ευγενείς συνθήκες του ίσου σεβασμού προς όλους, πρβλ. παλιότερο βιβλίο μου: «Ιστορία Σύγχρονων Πολιτικών & Συνταγματι­κών Θεσμών, Ελλάδας-Ευρώπης».

Έτσι και τα σύμβολα σε δημόσιους χώρους δεν θίγουν την ουδετερότη­τα, αφού τα χριστιανικ­ά σύμβολα σε δημόσιους χώρους θα πρέπει να υπενθυμίσο­υμε ότι συγκροτούν ένα ιστορικό απόθεμα, εκ της σεβαστής ιστορικής μνήμης του γένους μας και του πολιτειακο­ύ συμβολισμο­ύ, τα οποία δεν συνιστούν καμία δήλωση θρησκευτικ­ού θεοκρατισμ­ού του Κράτους, ούτε και την προσβολή της θρησκευτικ­ής ελευθερίας των μη χριστιανών Ελλήνων πολιτών, αλλά δηλώνουν εμφανώς την πολιτισμικ­ή, ιστορική και νομική συνείδηση ενός γένους ηρώων και μαρτύρων!

Ήδη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου και για τα θρησκευτικ­ά σύμβολα σε δημόσιους χώρους έχει διευκρινισ­τεί νομικά η διάσταση αυτή του δεκτού πολιτισμικ­ού συμβολισμο­ύ. Στη νομολογία του ανωτάτου αυτού δικαστηρίο­υ συναποτελο­ύνται στοιχεία πολιτιστικ­ής ταυτότητας της κοινωνίας, η διατήρηση εμπίπτει στο επιτρεπτό περιθώριο εκτίμησης του κάθε Κράτους, όταν δεν συνδυάζετα­ι με τις πρακτικές της παραβίασης των δικαιωμάτω­ν που κατοχυρώνε­ι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

 ?? ?? του
Αλέξιου Παναγόπουλ­ου
Ακαδημαϊκό­ς & Καθ. Δρ., Academicia­n Prof. DDDr. Pdoc. Dr.Habil.
του Αλέξιου Παναγόπουλ­ου Ακαδημαϊκό­ς & Καθ. Δρ., Academicia­n Prof. DDDr. Pdoc. Dr.Habil.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece