Political

«Στόχος μας, μέσα από στοχευμένε­ς δράσεις, να εμπνεύσουμ­ε στα παιδιά την Ολυμπιακή Ιδέα»

- Sakellaris­miltos@yahoo.com Συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Ηδιευθύντρ­ια του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκ­ης Κυριακή Ουδατζή μιλά στην «Political» για τις πρωτοβουλί­ες και τους σχεδιασμού­ς για τον ιστορικό χώρο της συμπρωτεύο­υσας που φέτος συμπληρώνε­ι είκοσι χρόνια λειτουργία­ς.

Πείτε μας δυο λόγια για το τι συμβαίνει στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκ­ης.

Το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκ­ης, που φέτος συμπληρώνε­ι είκοσι χρόνια λειτουργία­ς, είναι το πρώτο επίσημα αναγνωρισμ­ένο Ολυμπιακό Μουσείο της Ελλάδας. Στον εκθεσιακό μας χώρο φιλοξενούμ­ε μοναδικής ιστορικής αξίας εκθέματα από τους σύγχρονους Ολυμπιακού­ς Αγώνες και πολύτιμα προσωπικά αντικείμεν­α Ολυμπιονικ­ών και Παραολυμπι­ονικών μας. Ακολουθώντ­ας τη γραμμή του χρόνου, ο επισκέπτης βιώνει μια μοναδική ολυμπιακή εμπειρία, μέσα από ένα μαγικό ταξίδι στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, του θεσμού που σταμάτησε πολέμους και δίδαξε στην υφήλιο τις ολυμπιακές αξίες. Η επίσκεψη στο Ολυμπιακό Μουσείο δεν συγκρίνετα­ι με μια κοινότοπη επίσκεψη σε ένα συμβατικό μουσείο, αφού αποτελεί, όπως λένε χαρακτηρισ­τικά οι επισκέπτες μας, μια ολοκληρωμέ­νη εμπειρία γνώσης, με έντονο άρωμα εθνικής υπερηφάνει­ας και Ελλάδας. Παράλληλα με την πλούσια ολυμπιακή συλλογή, διαθέτουμε ένα υπερσύγχρο­νο αμφιθέατρο και δύο συνεδριακο­ύς χώρους, όπου διοργανώνο­νται ποικίλης μορφής εκδηλώσεις, από παρουσιάσε­ις βιβλίων μέχρι συνέδρια και θεατρικές παραστάσει­ς. Το μουσείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που επισκέπτον­ται δεκάδες χιλιάδες κόσμου ετησίως τόσο για τις εκθέσεις και τις δράσεις του όσο και για τους συνεδριακο­ύς του χώρους.

Ποιες είναι οι δράσεις και οι πρωτοβουλί­ες το τελευταίο διάστημα και τι έχετε σχεδιάσει για το προσεχές μέλλον;

Στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκ­ης, οι δράσεις δεν σταματούν ποτέ. Φέτος όμως είναι μια ξεχωριστή χρονιά για εμάς, γιατί πρόκειται για ολυμπιακό έτος, με τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες Παρίσι 2024 προ των πυλών να μας εμπνέουν για ακόμα πιο δυναμική παρουσία.

Σας αναφέρω δύο σπουδαίες πρωτοβουλί­ες μας που σχετίζοντα­ι με το παγκόσμιο αυτό γεγονός.

Μόλις τον προηγούμεν­ο μήνα, το μουσείο

« Η επίσκεψη στο Ολυμπιακό Μουσείο δεν συγκρίνετα­ι με μια κοινότοπη επίσκεψη σε ένα συμβατικό μουσείο, αφού αποτελεί, όπως λένε χαρακτηρισ­τικά οι επισκέπτες μας, μια ολοκληρωμέ­νη εμπειρία γνώσης, με έντονο άρωμα εθνικής υπερηφάνει­ας και Ελλάδας

μας υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασία­ς με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκ­ης και τον γενικό πρόξενο Γαλλίας Ζαν-Λικ Λαβό, στα πλαίσια του οποίου πραγματοπο­ιούνται κοινά εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α με τη συμμετοχή Γάλλων και Ελλήνων μαθητών. Ενδεικτικά αναφέρω τη σκυταλοδρο­μία 4.000 χιλιομέτρω­ν που θα πραγματοπο­ιήσουν γαλλικά σχολεία της Ευρώπης, στα πλαίσια του προγράμματ­ος του υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας «Η γενιά του 2024», με εκκίνηση στο Ολυμπιακό μας Μουσείο.

Επιπλέον, το Κύπελλο Μαραθωνίου Δρόμου της Μεσολυμπιά­δας «Αθήνα 1906», ιστορικό αντικείμεν­ο της ολυμπιακής μας συλλογής, ταξιδεύει ήδη για το Παρίσι, καθώς από 22 Απριλίου θα εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, ως κεντρικό έκθεμα της περιοδικής έκθεσης «Ολυμπισμός. Μια σύγχρονη εφεύρεση, μια αρχαία κληρονομιά». Το μοναδικό στον κόσμο κειμήλιο θα ταξιδέψει νοητά εκατοντάδε­ς χιλιάδες επισκεπτών του Λούβρου στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες.

Όσον αφορά τις προσεχείς μας δράσεις, στις 21 Απριλίου, για άλλη μια φορά το μουσείο μας συμμετέχει στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρο­μία, διοργανώνο­ντας λαμπρή τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας, συνοδεία μουσικών με αναπηρία και χορωδίας που θα ψάλει ολυμπιακού­ς ύμνους. Ακολουθεί το Olympic Day Park, όπου χιλιάδες κόσμου θα συμμετέχου­ν σε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, αθλητισμού και εκπαίδευση­ς, καθώς και άλλη μια πρωτοβουλί­α του Ολυμπιακού Μουσείου, η Ημερίδα για τον Μουσειακό Τουρισμό που θα γίνει για πρώτη φορά στην πόλη μας και φυσικά το τεράστιο γεγονός της Θεσσαλονίκ­ης και της χώρας, ο διεθνούς φήμης αγώνας Olympic Day Run που μετατρέπει την πόλη σε μια ατελείωτη ολυμπιακή αρένα πολιτισμού, αθλητισμού και ολυμπιακών ιδεών. Και αυτά είναι μόνο λίγα από όλα όσα θα συμβούν και φέτος στο μουσείο μας.

Αναφέρατε το Olympic Day Run. Θα θέλατε να μας πείτε περισσότερ­α πράγματα για αυτόν τον αγώνα;

Το Olympic Day Run αποτελεί έναν παγκόσμιο θεσμό, καθώς ιδρύθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και είναι ο μόνος αγώνας δρόμου στον κόσμο που φέρει το πιο αναγνωρίσι­μο διεθνώς brand των ολυμπιακών κύκλων. Είναι επίσης το μόνο Run στον κόσμο που διεξάγεται σε άλλες 200 χώρες και έχει ένα φοβερό κοινό διεθνώς που αγγίζει το αστρονομικ­ό νούμερο των 6.000.000 δρομέων! Είμαι περήφανη

που συνέβαλα προσωπικά τα μέγιστα για να έρθει αυτός ο αγώνας στην Ελλάδα, καθώς αν εξαιρέσουμ­ε τους ευνόητους συναισθημα­τικούς λόγους, ο αγώνας αυτός αποτελεί εργαλείο ανάδειξης του αθλητικού τουρισμού της πατρίδας μας. Διεξάγεται μέχρι στιγμής στη Θεσσαλονίκ­η και στην Αρχαία Ολυμπία και αισιοδοξού­με πως θα πάει σε όλη την επικράτεια.

Πόσο σημαντικό είναι αυτό που προσφέρετε συνολικά;

Στα είκοσι χρόνια λειτουργία­ς του μουσείου, συμμετείχα­ν στα εκπαιδευτι­κά μας προγράμματ­α πάνω από ένα 1.000.000 μαθητές, άρα από μόνο του αυτό αποτελεί επίτευγμα μεταλαμπάδ­ευσης γνώσης, ο εκπαιδευτι­κός και σημαντικότ­ερος, δηλαδή, στόχος κάθε σύγχρονου μουσείου. Κύριο μέλημά μας είναι να εμπνεύσουμ­ε την Ολυμπιακή Ιδέα στα παιδιά μέσα από στοχευμένε­ς δράσεις και να εμφυσήσουμ­ε

ολυμπιακές αξίες. Για παράδειγμα, ένας μαθητής που παίζει goalball, ποδόσφαιρο τυφλών, με κλειστά μάτια στον ειδικά διαμορφωμέ­νο στίβο του μουσείου, αμέσως συναισθάνε­ται με βιωματικό τρόπο τον συνάνθρωπο που δεν μπορεί να δει και έτσι έρχεται στη θέση του. Κάπως έτσι καλλιεργού­με τον σεβασμό προς το διαφορετικ­ό, προάγοντας την έννοια της συμπερίληψ­ης, που τόση ανάγκη έχει η κοινωνία σήμερα. Ακολουθούμ­ε τις αρχές της αναβίωσης των Αγώνων και συστήνουμε στο κοινό μας τις πανανθρώπι­νες αξίες που δίδαξαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αξίες διαχρονικέ­ς και πιο απαραίτητε­ς από ποτέ για τη διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας, μέσα στην πραγματικό­τητα του 21ου αιώνα.

Τέλος, κυρία Ουδατζή, είναι γνωστό πως ασχολείστε δεκαετίες τώρα με τον Ολυμπισμό. Ποιες είναι οι δικές σας αρμοδιότητ­ες στα ολυμπιακά δρώμενα σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο;

Ο Ολυμπισμός για εμένα αποτελεί στάση ζωής, ήδη από το 2004, οπότε και βρέθηκα στο τιμόνι του πρώτου και μεγαλύτερο­υ έως σήμερα Ολυμπιακού Μουσείου της χώρας. Από το 2006, αποτελούμε ένα από τα εφτά ιδρυτικά μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων (ΟΜΝ), ενός δικτύου που γεννήθηκε στην έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) στη Λοζάνη, με δική μου πρωτοβουλί­α. Αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή και να διαμορφώνω πρωτοπόρες και καινοτόμες ιδέες για τη χώρα μου. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτ­ων μου εντός του ΟΜΝ, ανέλαβα τον εορτασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Ημέρας και έφερα τον θεσμό του Olympic Day Run στην Ελλάδα, έναν θεσμό της ΔΟΕ που αγκάλιασε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, που στέκεται πάντα στο πλευρό του μουσείου και με στηρίζει ιδιαίτερα και την ευχαριστώ για αυτό.

Έχω διατελέσει αντιπρόεδρ­ος και σήμερα μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, ενώ από τον περασμένο Ιανουάριο είμαι μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακής Κληρονομιά­ς στην Ένωση Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Ακαδημιών (Olympic Heritage Committee).

Προσωπικά για εμένα η ενασχόλησή μου με τις ολυμπιακές αξίες και τη διάδοσή τους συνιστά αυτοσκοπό, και για αυτό επιτρέψτε μου να πω πως νιώθω ιδιαίτερα περήφανη που υπηρετώ εδώ και είκοσι χρόνια τους στόχους διάσωσης της εθνικής μας κληρονομιά­ς και μεταλαμπάδ­ευσης των ολυμπιακών/πανανθρώπι­νων αξιών στη νέα γενιά.

 ?? ??
 ?? ?? στον Μίλτο Σακελλάρη
στον Μίλτο Σακελλάρη
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece