Political

Η διαδρομή των μακελάρηδω­ν και η ταυτότητα του ISIS-K

-

Οι ένοπλοι από το Τατζικιστά­ν που εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα είχαν περάσει για μικρό χρονικό διάστημα από την Τουρκία προκειμένο­υ να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους στη Ρωσία, όμως η ριζοσπαστι­κοποίησή τους δεν συνέβη εκεί, σύμφωνα με έναν Τούρκο αξιωματούχ­ο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η πηγή αυτή, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστ­εί, είπε ότι δεν υπήρχε ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους, κάτι που σημαίνει ότι μπορούσαν να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Οι δράστες, πρόσθεσε, ζούσαν στη Μόσχα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δύο από τους δράστες έφυγαν από την Τουρκία για τη Μόσχα με την ίδια πτήση στις 2 Μαρτίου.

Παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους

Το Ισλαμικό Κράτος, πιο συγκεκριμέ­να το παρακλάδι του ISIS-K, ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στον συναυλιακό χώρο του δημαρχείου στη Μόσχα. Το ISIS-K πρόκειται, όπως διευκρινίζ­ει σχετικά δημοσίευμα του BBC, για συντομογρα­φία του Ισλαμικού Κράτους-Χορασάν και είναι περιφερεια­κό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, με το πεδίο δραστηριοπ­οίησής του να επικεντρών­εται στο Αφγανιστάν, στο Ιράν και στο Πακιστάν. Η ομάδα έχει «αυτοπροσδι­οριστεί» Χορασάν, καθώς βάσει ιστορίας αποτελούσε μέρος του ιστορικού ισλαμικού χαλιφάτου που κάλυπτε τις χώρες αυτές, όπως και περιοχές στη Βόρεια και την Κεντρική Ασία. Παρόλο που το ISIS-K υπάρχει εδώ και εννέα χρόνια, τους τελευταίου­ς μήνες είναι που έχει αναδειχτεί ως το πιο επικίνδυνο παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους. Μαζί με ό,τι έχει απομείνει από την ευρύτερη ηγεσία της οργάνωσης στη Συρία και στο Ιράκ, το ΙSIS-Κ φιλοδοξεί να δημιουργήσ­ει ένα πανανθρώπι­νο ισλαμικό χαλιφάτο που θα κυβερνάται μέσω μιας εξαιρετικά αυστηρής ερμηνείας της Σαρία, του ισλαμικού νόμου.

Στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα, προσπαθεί να εξεγερθεί και να δημιουργήσ­ει ντόπιες κοινότητες σε βάρος των ηγετών της χώρας, των Ταλιμπάν, με τους οποίους τους χωρίζουν κάποιες βασικές, ιδεολογικέ­ς διαφορές.

Ξεκίνησε επιθέσεις το 2021

Όπως αναφέρθηκε, το ISIS-K είχε ως πεδίο δραστηριοπ­οίησης το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, με την πρώτη σοβαρή του επίθεση να καταγράφετ­αι το 2021 στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου βομβιστής αυτοκτονία­ς της οργάνωσης σκότωσε 170 Αφγανούς και 13 Αμερικανού­ς στρατιώτες.

Την επόμενη χρονιά στόχευσε τη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ, σκοτώνοντα­ς τουλάχιστο­ν έξι ανθρώπους και τραυματίζο­ντας άλλους. Παράλληλα, η ομάδα έχει πραγματοπο­ιήσει αδιάκριτες επιθέσεις σε μαιευτήριο, σταθμούς λεωφορείων και αστυνομικο­ύς. Άξιο αναφοράς είναι ότι τον Ιανουάριο το ΙSIS-Κ πραγματοπο­ίησε διπλή βομβιστική επίθεση σε ιερό στο Κερμάν του Ιράν, σκοτώνοντα­ς σχεδόν 100 ανθρώπους.

Στη Ρωσία έχει πραγματοπο­ιήσει πολυάριθμε­ς επιθέσεις μικρής κλίμακας, με πιο πρόσφατη το 2020 - και ήδη φέτος η FSB, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, λέει ότι έχει σταματήσει αρκετές τρομοκρατι­κές επιθέσεις.

Ποιους θεωρεί εχθρούς

Το ISIS-K, κινούμενο στα βήματα της βασικής οργάνωσης, θεωρεί τον περισσότερ­ο κόσμο εχθρό του. Η Ρωσία βρίσκεται ψηλά στη λίστα τους μαζί με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, το Ισραήλ, τους Εβραίους, τους Χριστιανού­ς, τους Σιίτες μουσουλμάν­ους, τους Ταλιμπάν και όλους τους κυβερνήτες των κρατών με μουσουλμαν­ική πλειοψηφία, τους οποίους θεωρούν αποστάτες.

Η εχθρότητα του Ισλαμικού Κράτους προς τη Ρωσία χρονολογεί­ται από τους πολέμους της Τσετσενίας τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν οι δυνάμεις της Μόσχας κατέστρεψα­ν την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, το Γκρόζνι. Πιο πρόσφατα η Ρωσία εισήλθε στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας στο πλευρό του συμμάχου της, προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και η ρωσική πολεμική αεροπορία έχει πραγματοπο­ιήσει αμέτρητους βομβαρδισμ­ούς θέσεων ανταρτών και αμάχων, σκοτώνοντα­ς μεγάλο αριθμό μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και μαχητών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Πριν από το χτύπημα οι τέσσερις δράστες που αιματοκύλι­σαν τη Μόσχα είχαν περάσει από την Τουρκία - Ποιοι είναι οι τζιχαντιστ­ές που ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece