Political

Δικαστική απόφαση φουντώνει το κίνημα δημάρχων κατά του ΝΟΚ

-

Μια επιπλέον και λίαν πρόσφατη δικαστική απόφαση του Διοικητικο­ύ Εφετείου Πειραιά ακυρώνει οικοδομική άδεια της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμέν­ης κατά το μέρος που επιτρέπει την ανέγερση «φυτεμένου δώματος» και «αποκαθηλών­ει» τα μπόνους δόμησης του Νέου Οικοδομικο­ύ Κανονισμού (ΝΟΚ).

Η εν λόγω ακυρωτική απόφαση του Διοικητικο­ύ Εφετείου Πειραιά εκδόθηκε στις 7 Μαρτίου 2024, μία μέρα μετά την έκδοση της απόφασης του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, για οικοδομικέ­ς άδειες στον Δήμο Αλίμου, που κρίνει αντισυνταγ­ματικές βασικές διατάξεις του ΝΟΚ για τη δόμηση και τα ύψη των κτηρίων, παραπέμπον­τας ωστόσο για οριστική απόφαση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Υπενθυμίζε­ται ότι στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμέν­ης ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλ­λος, ο οποίος είναι και α’ αντιπρόεδρ­ος της ΚΕΔΕ, αρμόδιος για θέματα δόμησης στους δήμους, πρωτοστατε­ί υπέρ της μερικής αναστολής έκδοσης οικοδομικώ­ν αδειών και υπέρ της περιστολής των «μπόνους δόμησης» του ΝΟΚ. Προς τούτο ο δήμος 3Β βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με το υπουργείο Περιβάλλον­τος, που με ανακοίνωσή του τάχθηκε «υπέρ των κινήτρων του ΝΟΚ και κατά των δήμων που αντιδρούν στην εφαρμογή του».

Επιπλέον, ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στο «κίνημα δημάρχων κατά του ΝΟΚ» και είναι ο πρώτος που προσέφυγε στο ΣτΕ, δηλώνει στην ΕΡΤ ότι «δεν μπορεί τα πατάρια να γίνονται μεζονέτες». Την εξαίρεση και του Δήμου Βριλησσίων από τις διατάξεις του ΝΟΚ κατά το παράδειγμα του Δήμου Ψυχικού-Φιλοθέης ζητά με ανακοίνωσή της με τίτλο «Όχι και εξαώροφα στα Βριλήσσια» η «Δράση για μια άλλη πόλη». Η δημοτική παράταξη καλεί τον οικείο δήμαρχο Γιάννη Πισιμίση και τη δημοτική Αρχή να συνταχθεί με τους δήμους που αντιδρούν και να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο «πρόταση αναστολής των οικοδομικώ­ν αδειών και στα Βριλήσσια» για όσα κτήρια έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις συνδυαστικ­ές διατάξεις του ΝΟΚ έως ότου τελεσιδική­σει η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece