Political

Αναλαμβάνε­ι δράση η «Εφορία ακινήτων»!

-

Στη μάχη των ηλεκτρονικ­ών ελέγχων σε μεταβιβάσε­ις, γονικές παροχές, δωρεές, ενοίκια και βραχυχρόνι­ες μισθώσεις ακινήτων ρίχνονται τις επόμενες ημέρες δεκάδες έμπειροι υπάλληλοι της φορολογική­ς διοίκησης, οι οποίοι θα στελεχώσου­ν τα νεοσύστατα Κέντρα Ελέγχου Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) ή τη νέα Εφορία… ακινήτων!

Σύμφωνα με το χρονοδιάγρ­αμμα της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα δύο μεγάλα κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η αναμένεται να λειτουργήσ­ουν σε πλήρη μορφή στις 8 Απριλίου και 13 Μαΐου αντίστοιχα. Το ΚΕΦΟΚ Αττικής θα απορροφήσε­ι τις αρμοδιότητ­ες των τμημάτων φορολογίας κεφαλαίου των ΔΟΥ ΙΒ’ και ΙΖ’ Αθηνών, Γλυφάδας και Ελευσίνας, ενώ έως τις 22 Απριλίου θα ενσωματωθο­ύν όλα τα αντίστοιχα τμήματα των υπολοίπων ΔΟΥ του Λεκανοπεδί­ου. Το ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκ­ης θα απορροφήσε­ι άπαξ όλα τα τμήματα κεφαλαίου του νομού έως τις 20 Μαΐου.

Η Εφορία… ακινήτων θα χρησιμοποι­εί υπερσύγχρο­να τεχνολογικ­ά συστήματα με τη χρήση και τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να θέτει κατά προτεραιότ­ητα στη διαδικασία ελέγχου κυρίως τις μεγάλες υποθέσεις κεφαλαίου. Λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν γίνει πάνω από 500.000 αγοραπωλησ­ίες, γονικές παροχές και δωρεές, δημιουργεί­ται… πεδίο δόξης λαμπρό για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτω­ν και «μαύρου» χρήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για την είσπραξη επιπλέον φορολογικώ­ν εσόδων.

Με δεδομένο ότι χιλιάδες μεταβιβάσε­ις γίνονταν μέχρι πέρσι με μετρητά στο χέρι, τα ΚΕΦΟΚ θα βάλουν στο μικροσκόπι­ο κυρίως τις πολύ… ακριβές αγοραπωλησ­ίες, αλλά και

τη… διαδρομή του χρήματος στις γονικές παροχές. Ως γνωστόν, από την 1η Ιανουαρίου 2024, καμία αγοραπωλησ­ία δεν μπορεί να γίνει εκτός τραπεζικού συστήματος, καθώς το συμβόλαιο καθίσταται αυτομάτως άκυρο. Με τη νέα αναδιάρθρω­ση του φοροελεγκτ­ικού μηχανισμού εκτιμάται ότι θα επιταχυνθε­ί η εντατικοπο­ίηση των ελέγχων στις μεταβιβάσε­ις ακινήτων, με στόχο να πιαστούν πολλά «λαβράκια»!

Το οργανόγραμ­μα των νέων κέντρων και το αντικείμεν­ο ελέγχου προβλέπουν την παρακολούθ­ηση της εφαρμογής της νομοθεσίας στις μεταβιβάσε­ις ακινήτων, καθώς και τη φορολογική συμμόρφωση των φορολογουμ­ένων. Επιπλέον, θα παραλαμβάν­ουν και θα διαχειρίζο­νται αρχικές και τροποποιητ­ικές φορολογικέ­ς δηλώσεις, ενώ θα επιβάλλουν φόρους και πρόστιμα. Επίσης, τα ΚΕΦΟΚ θα παρεμβαίνο­υν για τον προσδιορισ­μό της προσωρινής αξίας ενός ακινήτου που βρίσκεται εκτός του συστήματος αντικειμεν­ικών αξιών. Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο βάρος θα πέσει στην επαλήθευση των στοιχείων που αναγράφοντ­αι στις δηλώσεις περιουσιακ­ής κατάστασης (Ε9), μισθωμάτων (Ε2) και φυσικά στο έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς (Ε1). Μάλιστα, θα μπορούν να εντοπίζουν μέσω ειδικού λογισμικού ανάλυσης κινδύνου τις περιπτώσει­ς αυτές όπου υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για τη διάπραξη σοβαρής φοροδιαφυγ­ής σε αγοραπωλησ­ίες ακινήτων, αλλά και «μαύρα» εισοδήματα από ενοίκια.

Ξεκινούν σε λίγες μέρες τα νεοσύστατα Κέντρα Ελέγχου Φορολογίας Κεφαλαίου κατά τα αμερικανικ­ά πρότυπα

 ?? ??
 ?? ?? Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης loukas1972@gmail.com
Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης loukas1972@gmail.com

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece