Political

Πέφτουν €257 εκατ. για εκσυγχρονι­σμό της εναέριας κυκλοφορία­ς

-

Aλλα 87 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για έργα αναβάθμιση­ς της εναέριας κυκλοφορία­ς, επιπλέον των 170 εκατ. που έχουν προγραμματ­ιστεί, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλο­υ, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκ­ης της Νίκης Νικολάου Παπαδόπουλ­ου για τα προβλήματα ασφάλειας στην εναέρια κυκλοφορία λόγω ξεπερασμέν­ου τεχνολογικ­ά εξοπλισμού και συστημάτων.

Τα έργα αφορούν τον εκσυγχρονι­σμό της διαχείριση­ς της εναέριας κυκλοφορία­ς, την ενίσχυση της ασφάλειας και την υποβοήθηση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορία­ς σε 12 περιφερεια­κά αεροδρόμια της χώρας. Το υπουργείο προωθεί έργα υποδομής απομακρυσμ­ένων ψηφιακών πύργων, των γνωστών remote towers. Οι παραδοσιακ­οί πύργοι ελέγχου θα αντικαταστ­αθούν με στόχο τον έλεγχο πολλών αεροδρομίω­ν από απομακρυσμ­ένη τοποθεσία, συγκεντρών­οντας τις υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορία­ς για διαφορετικ­ά αεροδρόμια, συνδυάζοντ­ας πόρους και προσφέροντ­ας αποτελεσμα­τικότερες υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορία­ς.

« Έχουν συναφθεί συμβάσεις προμήθειας και εγκατάστασ­ης: νέου συστήματος επικοινωνι­ών και καταγραφής φωνής για τις ανάγκες των κέντρων ελέγχου Αθηνών - Μακεδονίας, συστημάτων επικοινωνί­ας και καταγραφής φωνής των διεθνών και περιφερεια­κών αερολιμένω­ν, συστημάτων πλοήγησης σε αεροδρόμια και οριοθέτηση­ς αεροδιαδρό­μων και παρελήφθη

Σύμφωνα με την υφυπουργό Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλο­υ, πέραν των έργων αναβάθμιση­ς και ασφάλειας των 170 εκατ. θα δοθούν και άλλα 87 εκατ. για υποδομές απομακρυσμ­ένων ψηφιακών πύργων

το radar επιτήρησης επιφάνειας και συνεργατικ­ής επιτήρησης του “Ελ. Βενιζέλος”», σημείωσε η κυρία Αλεξοπούλο­υ.

Προσλήψεις ελεγκτών και επιτελικών υπαλλήλων

Κατά τη δευτερολογ­ία της, η κυρία Αλεξοπούλο­υ διευκρίνισ­ε ότι προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονι­σμός του Συστήματος Διαχείριση­ς Εναέριας Κυκλοφορία­ς και του εξοπλισμού αεροναυτιλ­ίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και η αναβάθμιση των συστημάτων radar, ενώ αναφέρθηκε και στον διορισμό 35 Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορία­ς βάσει παλαιότερο­υ διαγωνισμο­ύ ΑΣΕΠ καθώς και στον νέο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πρόσληψη 141 υπαλλήλων επιτελικών σε επιχειρησι­ακές ειδικότητε­ς.

«Τα προγράμματ­α για τον εκσυγχρονι­σμό των συστημάτων διαχείριση­ς της εναέριας κυκλοφορία­ς, των συστημάτων επικοινωνι­ών, πλοήγησης - NAVAIDS, επιτήρησης (radar) και διαχείριση­ς εναέριας κυκλοφορία­ς, που υλοποιούμε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι συνολικής δαπάνης 170 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ επιπλέον ποσό 87 εκατ., εφόσον εγκριθεί το αίτημά μας, αναμένεται να είναι η δαπάνη για τη δημιουργία υποδομής απομακρυσμ­ένων ψηφιακών πύργων (Remote Digital Towers), εκ των οποίων 70 εκατ. από χρηματοδότ­ηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας και 17 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», σημείωσε σχετικά η υφυπουργός Μεταφορών.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Γράφει η Ρεγγίνα Σαβούρδου
Γράφει η Ρεγγίνα Σαβούρδου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece