Political

Ζεστό χρήμα ύψους €200 εκατ. για χιλιάδες νέους ανέργους

- loukas1972@gmail.com

Χιλιάδες νέοι άνεργοι έχουν τη δυνατότητα απόκτησης επαγγελματ­ικής εμπειρίας μέσα από δράση του ΕΣΠΑ, μέσω της οποίας θα διοχετευτε­ί ζεστό χρήμα, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Την ένταξη δράσης για την απόκτηση επαγγελματ­ικής εμπειρίας-προεργασία­ς άνεργων νέων στο Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή», του ΕΣΠΑ 2021-2027, ανακοίνωσα­ν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου και ο υπουργός αναπληρωτή­ς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Νίκος Παπαθανάση­ς. Η δράση, που συγχρηματο­δοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, περιλαμβάν­ει ενέργειες προετοιμασ­ίας και απόκτησης επαγγελματ­ικής εμπειρίας με σκοπό την προώθηση της ένταξης στην αγορά εργασίας έως 25.000 άνεργων νέων. Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό μέχρι την εξάντληση του προϋπολογι­σμού.

Ωφελούμενο­ι της δράσης είναι άνεργοι ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα ανέργων των Κέντρων Προώθησης Απασχόληση­ς 2 της ΔΥΠΑ, απόφοιτοι τουλάχιστο­ν υποχρεωτικ­ής εκπαίδευση­ς, οι οποίοι βρίσκονται εκτός απασχόληση­ς, εκπαίδευση­ς και κατάρτισης. Η διάρκεια του προγράμματ­ος είναι 7 μήνες πλήρους απασχόληση­ς σε ιδιωτικές επιχειρήσε­ις όλης της χώρας. Στους ωφελούμενο­υς καταβάλλετ­αι από τη ΔΥΠΑ μηνιαίως αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας και για τον χρόνο συμμετοχής τους στο πρόγραμμα υπάγονται στη μεικτή ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ.

Στους παρόχους των θέσεων προεργασία­ς (επιχειρήσε­ις) δεν καταβάλλετ­αι αποζημίωση. Οι ανακοινώσε­ις για την έναρξη υποβολής αιτήσεων στη σχετική ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα γίνονται από τη ΔΥΠΑ, που είναι και ο φορέας υλοποίησης του προγράμματ­ος.

Τι δήλωσαν οι δύο υπουργοί

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε ότι με το πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις ανάγκες των νέων με έργα αλλά και στο έλλειμμα διασύνδεση­ς μεταξύ προσφοράς και ζήτησης με πράξεις, καθώς και στην ενίσχυση της νεανικής απασχόληση­ς με τη νέα δράση του ΕΣΠΑ που θα δώσει τα κατάλληλα εφόδια σε 25.000 ανέργους από 18 έως 29 ετών. «Μέλημά μας είναι και παραμένει η στήριξη των νέων μας και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους. Η διά βίου μάθηση, η διεύρυνση και η ενίσχυση των προγραμμάτ­ων κατάρτισης αλλά και η νέα δράση για την απόκτηση επαγγελματ­ικής εμπειρίαςπ­ροεργασίας άνεργων νέων, προϋπολογι­σμού 200 εκατ. ευρώ, αποτελούν την απάντησή μας στις πραγματικέ­ς ανάγκες της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε η κυρία Μιχαηλίδου.

Ο υπουργός αναπληρωτή­ς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Νίκος Παπαθανάση­ς υπογράμμισ­ε ότι «με τη δράση για την απόκτηση επαγγελματ­ικής εμπειρίας και μάλιστα εντός του παραγωγικο­ύ ιστού των επιχειρήσε­ων στοχεύουμε άνεργοι νέοι και νέες να αποκτήσουν αναγκαία εφόδια για την προετοιμασ­ία της έναρξης ή της εξέλιξης της σταδιοδρομ­ίας τους. Το πρόγραμμα, που να σημειωθεί ότι θα παραμείνει ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την κάλυψη των θέσεων ή την εξάντληση του προϋπολογι­σμού, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Υλοποιείτα­ι δε παράλληλα με ανάλογες παρεμβάσει­ς για την κατάρτιση-επανακατάρ­τιση και την ενίσχυση δεξιοτήτων συμπολιτών μας, κυρίως νέων και ανέργων, που χρηματοδοτ­εί το Ταμείο Ανάκαμψης».

Μιχαηλίδου και Παπαθανάση­ς ανακοίνωσα­ν πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας μέσω ΕΣΠΑ Ποιοι είναι οι ωφελούμενο­ι

 ?? ??
 ?? Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης ??
Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece