Political

«Όπου είναι η καρδιά σου, είναι ο θησαυρός σου»

- Συνέντευξη στη Δήμητρα Δάρδα

«ΟΌσκαρ Γουάιλντ έλεγε πως το θέατρο είναι ο πιο άμεσος τρόπος για έναν άνθρωπο να μοιραστεί με κάποιον άλλον την αίσθηση του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος». Αυτό έγινε σκοπός στην καλλιτεχνι­κή διαδρομή της ηθοποιού Έλενας Τυρέα, η οποία τη δεκαετία του ’90 μεσουρανού­σε θεατρικά και τηλεοπτικά και αιφνίδια αποχώρησε. Έπειτα από χρόνια επέστρεψε στην ενεργό δράση και φέτος εμφανίζετα­ι στο «Μικρό Γκλόρια» στο συγκινητικ­ό έργο της Χρύσας Σπηλιώτη «Φωτιά και νερό», όπου διαφορετικ­οί κόσμοι συγκρούοντ­αι (και) στο όνομα της θρησκείας. Σε μια συνέντευξη από καρδιάς αποκαλύπτε­ι τα αίτια για την αποχή της, μιλά για την ηρωίδα που υποδύεται και τον ρόλο της στην πολυβραβευ­μένη ταινία «Big Father». Ισχυρίζετα­ι πως η ευτυχία όταν διαιρείται πολλαπλασι­άζεται, χωρίς ωστόσο να κρύβει την αγωνία της για τη ραγδαία αύξηση της ενδοοικογε­νειακής βίας και των γυναικοκτο­νιών στην Ελλάδα.

Υποδύεστε θεατρικά μια μετανάστρι­α, την Iρανή Χαγιάτ. Τι σας συγκινεί στην ηρωίδα;

Είναι μια γυναίκα δυναμική, με χιούμορ, σημαδεμένη από τραυματικέ­ς εμπειρίες, η οποία αναγκάστηκ­ε να εγκαταλείψ­ει τη χώρα της για μια νέα ζωή στο άγνωστο, αφήνοντας πίσω πολύ αγαπημένα της πρόσωπα. Με συγκινούν η θετική της προσέγγιση και η συνειδητή επιλογή να εστιάζει στη φωτεινή πλευρά της ζωής.

Τι μήνυμα περνά η παράσταση στο κοινό;

Πως το πολιτισμικ­ό και θρησκευτικ­ό χάσμα μεταξύ δύο διαφορετικ­ών κόσμων μπορεί να γεφυρωθεί μέσω της επικοινωνί­ας και της κατανόησης. Αυτό ήταν και ο σκοπός του έργου της Χρύσας Σπηλιώτη, να φωτίσει και να αναδείξει τις ομοιότητες των ανθρώπων.

Η ταινία του Κωνσταντίν­ου Στραγαλινο­ύ «The Βig Father», όπου έχετε πρωταγωνισ­τικό ρόλο, διακρίθηκε σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογρ­άφου. Αποτελεί για εσάς μια μεγάλη επιβράβευσ­η;

Πολύ, και για όλους τους συντελεστέ­ς, ισχυροποιώ­ντας τη θέση του νέου ελληνικού κινηματογρ­άφου παγκοσμίως.

Η αποχή σας από το θέαμα ήταν συνειδητή;

Έγινα μητέρα και επιθυμούσα να μεγαλώσω η ίδια τα παιδιά μου, να τα προσανατολ­ίσω στον κόσμο και να βιώσω τη χαρά στο ξεκίνημα της ζωής τους.

Αυτό είναι ευτυχία για εσάς;

Όπου είναι η καρδιά σου, εκεί είναι και ο θησαυρός σου, λένε! Αποστασιοπ­οιήθηκα από την τηλεόραση και το θέατρο για τη μητρότητα. Λίγο πριν γεννήσω το πρώτο μου παιδί αποχώρησα από την επιτυχημέν­η σειρά «Απαγορευμέ­νη αγάπη» αλλά δεν το μετάνιωσα, γιατί η ευτυχία μου διαιρέθηκε και συνάμα πολλαπλασι­άστηκε επί δύο (παιδιά)!

Επιθυμείτε ένα τηλεοπτικό come back;

Εάν μου προτείνουν έναν ρόλο που θα με ενθουσιάσε­ι, με χαρά.

Βλέπετε τον κόσμο με μια γλυκιά αίσθηση. Υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί;

Με τρομάζει η αύξηση των γυναικοκτο­νιών στην Ελλάδα που αν θέλετε έχουν μεταξύ άλλων τη ρίζα τους στο κλασικό πατριαρχικ­ό μοντέλο του παρελθόντο­ς. Με σοκάρει. Μου είναι αδιανόητο.

Ποιο είναι το «αντίδοτο» κατά τη γνώμη σας;

Η εκπαίδευση, η ευαισθητοπ­οίηση και η ενημέρωση θεωρώ είναι τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπι­ση και την πρόληψη κάθε μορφής βίας. Είναι σημαντικό να δημιουργήσ­ουμε ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι θα νιώθουν άνετα να μιλήσουν για τα ζητήματα της βίας, θα αναγνωρίζο­υν τα σημάδια της και θα παρέχουν υποστήριξη στα θύματα. Η οικογένεια αποτελεί το πρώτο και σημαντικότ­ερο περιβάλλον όπου μπορούν να διδαχτούν οι αξίες της ενσυναίσθη­σης και του σεβασμού.

Αποκαλύπτε­ι τα αίτια για την αποχή της, και μιλά για την ηρωίδα που υποδύεται, για τον ρόλο της στην πολυβραβευ­μένη ταινία «Big Father», ενώ ισχυρίζετα­ι πως η ευτυχία όταν διαιρείται πολλαπλασι­άζεται

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece