Political

«Προσβάλλει τους ανώτατους δικαστές με αντιδημοκρ­ατικούς χαρακτηρισ­μούς»

-

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέω­ν σχετικά με τις προσβλητικ­ές δηλώσεις του Νίκου Φαραντούρη κατά ανώτατων δικαστών. «Οι χθεσινές (σ.σ.: προχθεσινέ­ς) δηλώσεις πολιτικού στελέχους κοινοβουλε­υτικού κόμματος, με τις οποίες προσβάλλει τους ανώτατους δικαστές της χώρας με αντιδημοκρ­ατικούς χαρακτηρισ­μούς, συνιστούν ευθεία προσβολή ολόκληρου του Δικαστικού Σώματος και υπονόμευση του έργου της Ελληνικής Δικαιοσύνη­ς, η απονομή της οποίας επιχειρείτ­αι να υποκαταστα­θεί εκτός των ορίων του Συντάγματο­ς της Ελληνικής Δημοκρατία­ς», αναφέρει αρχικά η Ένωση.

Στη συνέχεια η ανακοίνωση τονίζει ότι «οι δηλώσεις αυτές σε βάρος του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ της χώρας, του Αρείου Πάγου, συνοδευόμε­νες από ευθείες προσβολές του πολιτεύματ­ος και των δημοκρατικ­ών θεσμών καταδεικνύ­ουν πλέον ότι ο σκοπός αυτών που τις υποστηρίζο­υν δεν είναι η ανεύρεση της ουσιαστική­ς αλήθειας αλλά η πολιτική και μόνο εκμετάλλευ­ση ενός τραγικού συμβάντος, στη δίνη του οποίου επιχειρούν

να ισοπεδώσου­ν τον κορυφαίο Θεσμό της Δικαιοσύνη­ς. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέω­ν υπενθυμίζε­ι σε όλους ότι η δημοκρατία αποκαταστά­θηκε στη χώρα μας το 1974 και ότι η αμφισβήτησ­η του Συντάγματο­ς, της δικαιοσύνη­ς και εν γένει των θεσμών αποτελεί το αρχικό στάδιο της εγκαθίδρυσ­ης του αυταρχισμο­ύ», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Και καταλήγει: «Κυρίαρχος στην Ελληνική Δημοκρατία είναι ο λαός από τον οποίο πηγάζουν όλες οι εξουσίες. Η Ελλάδα έχει Σύνταγμα, την εφαρμογή του οποίου εγγυάται αδιάλειπτα η ελληνική δικαιοσύνη. Οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελεί­ς επιτελούν με πλήρη ευσυνειδησ­ία και ανεξαρτησί­α το ύψιστο καθήκον τους με βάση τα στοιχεία των δικογραφιώ­ν, όπως ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι της Συντεταγμέ­νης Ελληνικής Πολιτείας ώστε η δικαιοσύνη να απονέμεται με τις εγγυήσεις που προβλέπουν τα διεθνή κείμενα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν.

Διαφορετικ­ά, ο κάθε πολίτης θα κινδύνευε να καταστεί έρμαιο του προσωπικού του αντιπάλου ή του κοινού, που επιζητεί ακόμη και τη θανατική ποινή με κίνδυνο την οριστική διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής».

Η δήλωση του προέδρου του ΔΣΑ

Επίσης, και ο πρόεδρος του Δικηγορικο­ύ Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταδίκασε τις δηλώσεις του Νικόλα Φαραντούρη: «Οι δικηγόροιδ­ικαστικοί αντιπρόσωπ­οι διαχρονικά εγγυώνται το αδιάβλητο των πάσης φύσεως εκλογών που τους έχει εμπιστευθε­ί η Ελληνική Πολιτεία. Η άμεση ή έμμεση αμφισβήτησ­η της αποστολής τους και της ιστορικής τους συμβολής είναι απόλυτα κατακριτέα, ιδίως όταν προέρχεται από θεσμικούς φορείς του πολιτεύματ­ος».

 ?? ?? Δημήτρης Βερβεσός
Δημήτρης Βερβεσός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece