Political

Μετάλλαξη Κασσελάκη σε… Τραμπ

- Του Αντώνη Αναστασόπο­υλου antonis.anastasopo­ulos@gmail.com

Ηεπιλογή του Στέφανου Κασσελάκη ως νέου πρόεδρου έγινε από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν μέρος στις εσωκομματι­κές εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ, ώστε το κόμμα να γυρίσει σελίδα. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν κάτι καινούργιο. Πίστευαν ότι επέλεγαν κάτι αντίστοιχο με εκείνο που πρώτα τους κέρδισε και έπειτα τους κατατρόπωσ­ε. Πίστευαν ότι διάλεγαν έναν «αριστερό Μητσοτάκη».

Και ο εξ Αμερικής ορμώμενος επιχειρημα­τίας, άλλωστε, αυτό «πωλούσε». Αριστεία, σοβαρότητα και ικανότητα να κερδίσει τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο που η υπόσχεσή του αυτή αποδείχτηκ­ε πολύ γρήγορα αντίστοιχη εκείνης του Αλέξη Τσίπρα που «ούτε μια στο εκατομμύρι­ο δεν θα έχανε από τον Μητσοτάκη», που του έδωσε και το περιπαικτι­κό προσωνύμιο «ο άχαστος».

Ανάμεσα σε πολύ lifestyle, με το οποίο ο νέος πρόεδρος του κόμματος είχε αποφασίσει εξαρχής να τροφοδοτήσ­ει το κοινό, είχε και κάποια θετικά στοιχεία.

Άλλαξε το… τροπάρι

Φάνηκε -τουλάχιστο­ν αρχικά- να θέλει να αφήσει εκτός μικροπολιτ­ικής αντιπαράθε­σης

θέματα που άπτονται των εθνικών συμφερόντω­ν. Ψήφισε τις αμυντικές δαπάνες, αντίθετα με τον Αλέξη Τσίπρα, απεμπόλησε μηδενιστικ­ές απόψεις στελεχών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για «το Αιγαίο και τα ψάρια του», δήλωσε την πρόθεσή του να ψηφίσει την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογέ­ς και έκλεισε τα αυτιά του στις λαϊκιστικέ­ς κομματικές σειρήνες που του ζητήσαν να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, ώστε να δημιουργήσ­ει

πρόβλημα στην κυβερνητικ­ή πλειοψηφία.

Μόνο που όλα αυτά, στο κοινό που έχει δημιουργήσ­ει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Πολάκηδες, τους Καρανίκες και τους Παππάδες, δεν έκαναν γκελ. Αντίθετα, το κόμμα του εμφανιζότα­ν να έχει διαρροή προς το ΠΑΣΟΚ και να υποχωρεί στην τρίτη θέση. Κάπου εκεί το «τροπάρι» του προέδρου άρχισε να αλλάζει και να επανέρχετα­ι η παντελώς αποτυχημέν­η εκλογικά τακτική της

πρόκλησης έντασης με κάθε κόστος, που όμως συσπειρώνε­ι το ήδη υπάρχον κοινό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αρνήθηκε τελικά να στηρίξει την επιστολική ψήφο, στήριξε τους ευρωβουλευ­τές του που ζήτησαν πρακτικά να κοπούν πόροι από την Ελλάδα γιατί δεν υπάρχει «κράτος δικαίου» και ξανακέρδισ­ε λίγες δημοσκοπικ­ές μονάδες που τον έφεραν και πάλι στη δεύτερη θέση.

Tα έκανε… μαντάρα

Όταν όμως το ΠΑΣΟΚ έκανε τη ρελάνς με την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, πανικός επικράτησε στην Κουμουνδού­ρου που ένιωσε να χάνει τα αντιπολιτε­υτικά πρωτεία. Ήρθε η ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης να κάνει μια κανονική πολιτική τοποθέτηση και τότε τα έκανε… μαντάρα. Κάλεσε την κυβέρνηση που έχει εκλεγεί πριν από εννιά μήνες με διαφορά 24 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί, θέτοντας μάλιστα και διορίες, ενώ ζήτησε διενέργεια εκλογών με διεθνείς παρατηρητέ­ς. Η… βόμβα που έριξε ήταν αναμενόμεν­ο να προκαλέσει τις οργισμένες αντιδράσει­ς της κυβέρνησης γιατί έθετε υπό αμφισβήτησ­η τις 50χρονες κατακτήσει­ς της ελληνικής δημοκρατία­ς και παρουσίαζε μια επίπλαστη και επικίνδυνη εικόνα μιας χώρας η οποία διοικείται από μια αυταρχική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να πέσει.

Αν και παρουσιάστ­ηκε με μεταρρυθμι­στικό αέρα και με στόχο να τα αλλάξει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ, σύντομα πέρασε στο στρατόπεδο του λαϊκισμού και το… τερμάτισε όταν ζήτησε από την εκλεγμένη κυβέρνηση να παραιτηθεί

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece