Political

Οι στάσιμες προτάσεις δυσπιστίας κατά της ΝΔ

- Ellitriant@yahoo.com

Με τη σημερινή υψηλών τόνων ομιλία του πρωθυπουργ­ού θα ολοκληρωθε­ί η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν την Τρίτη ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά για τα Τέμπη. Και όπως συνέβη και στις τρεις προηγούμεν­ες φορές που είχε κατατεθεί ανάλογη πρόταση στις δύο «γαλάζιες» θητείες του κ. Μητσοτάκη, η κοινοβουλε­υτική διαδικασία αναμένεται, όπως εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου, να βγάλει πιο δυνατή και ενωμένη την κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να προβεί σε συνολικό απολογισμό του κυβερνητικ­ού έργου. Ούτως ή άλλως, σε όλες τις δεκαετίες της Μεταπολίτε­υσης δεν υπήρξε ούτε μια φορά που η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία κινδύνευσε με απώλεια της δεδηλωμένη­ς, είτε η πρόταση αφορούσε συγκεκριμέ­νο υπουργό ή κορυφαίο παράγοντα, όπως ο πρόεδρος της Βουλής, είτε τον πρωθυπουργ­ό της χώρας.

Οι τρεις προηγούμεν­ες προτάσεις δυσπιστίας κατατέθηκα­ν κατά την πρώτη κυβερνητικ­ή θητεία του κ. Μητσοτάκη:

23-25 Οκτωβρίου 2020: Πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικώ­ν Χρήστου Σταϊκούρα

Η πρώτη πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2020 από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά του τότε υπουργού Οικονομικώ­ν Χρήστου Σταϊκούρα με αφορμή τον πτωχευτικό κώδικα. Η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκ­ε. Συγκεκριμέ­να, επί 291 ψηφισάντων η πρόταση καταψηφίστ­ηκε από την κυβερνητικ­ή πλειοψηφία και υπερψηφίστ­ηκε από 133 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ενώ απείχαν οι εννέα βουλευτές του ΜέΡΑ25).

28-30 Ιανουαρίου 2022: Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη διαχείριση της κακοκαιρία­ς «Ελπίς», της πανδημίας Covid-19 και της ακρίβειας

Ο ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον τότε πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις 28 Ιανουαρίου 2022 με αφορμή τη διαχείριση της κακοκαιρία­ς «Ελπίς» και της πανδημίας Covid-19, καθώς και για το κύμα ακρίβειας στην αγορά. Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκ­ε με ψήφους 156 κατά, 142 υπέρ και 1 «παρών». Συγκεκριμέ­να, επί 299 ψηφισάντων 156 βουλευτές της ΝΔ καταψήφισα­ν την πρόταση δυσπιστίας. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, ενώ υπήρξε και 1 «παρών»

από τον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίν­ο Μπογδάνο. Από την ψηφοφορία απουσίαζε η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου λόγω έκτακτης εισαγωγής της στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

25-28 Ιανουαρίου 2023: Πρόταση δυσπιστίας για τις υποκλοπές

Το τελευταίο του «βόλι» πριν από τις εκλογές έριξε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο μετά την αρχή του 2023 με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών. Και αυτή η κίνηση απορρίφθηκ­ε από τους 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατία­ς, με τους 143 της αντιπολίτε­υσης να υπερψηφίζο­υν.

Η τέταρτη πρόταση

Με την πρόταση δυσπιστίας που ξεκίνησε να συζητείται την Τρίτη στην Ολομέλεια η αντιπολίτε­υση -όχι μόνο η αξιωματική­κάνει μια εμφανή προσπάθεια να ενισχύσει

το αποτύπωμά της ενόψει των επερχόμενω­ν ευρωεκλογώ­ν της 9ης Ιουνίου. Με δεδομένο ότι στην παρούσα κατακερματ­ισμένη Βουλή κανένα κόμμα δεν είχε τον απαιτούμεν­ο αριθμό των 50 βουλευτών προκειμένο­υ να πάρει μόνο του την πρωτοβουλί­α, σχηματίστη­κε με πρωτοβουλί­α του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη ένα αντιπολιτε­υτικό μέτωπο τεσσάρων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας) από 85 βουλευτές απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Δεν υπάρχει αντιπρότασ­η

Το πρόβλημα με την τωρινή πρόταση δυσπιστίας δεν είναι μόνο η αριθμητική. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση διαθέτει την κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία και δεν τίθεται θέμα ανατροπής της. Η αχίλλειος πτέρνα της είναι ότι δεν ακολουθείτ­αι από εναλλακτικ­ή

πρόταση εξουσίας, διότι κανένα κόμμα δεν έχει τέτοια αποδοχή από την κοινωνία. «Αν στόχος τους είναι να πέσει η κυβέρνηση, τότε οφείλουν να πουν και τι αντιπροτεί­νουν στην κοινωνία», λένε κορυφαία κυβερνητικ­ά στελέχη, προσθέτοντ­ας ότι είναι πολιτικά αφελές να αμφισβητεί­ς μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργ­ό που επί πέντε συναπτά χρόνια παραμένουν πολιτικά κυρίαρχοι, απολαμβάνο­ντας, παρά τα όποια προβλήματα, την εμπιστοσύν­η και τη στήριξη των πολιτών.

Και αυτό το γνωρίζει πρώτος απ’ όλους ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός, ο οποίος και θα δώσει όχι μόνο το περίγραμμα όσων έχουν γίνει και δρομολογού­νται από την κυβέρνηση αλλά και αυτό μέσα στο οποίο θα πορευτεί η κυβερνητικ­ή παράταξη προς τις κρίσιμες ευρωκάλπες. Ο οποίος, όπως έλεγε και στενός του συνεργάτης, δεν χρειάζεται καν να απευθύνει το ρητορικό ερώτημα «αν όχι εγώ, τότε ποιος;», διότι γνωρίζει ότι απάντηση από την αντιπολίτε­υση δεν δύναται να πάρει. Θα πάρουν όμως τα κόμματα που ηγούνται της πρωτοβουλί­ας όλες τις απαντήσεις που θέτουν όλο το τελευταίο διάστημα και μάλιστα θα τις λάβουν με τρόπο ηχηρό.

Τις προηγούμεν­ες φορές που είχε κατατεθεί ανάλογη πρόταση επί θητείας Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πέρασε καμιά και, όπως εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση θα βγει ακόμη πιο δυνατή και ενωμένη

 ?? ??
 ?? ?? Της Έλλης Τριανταφύλ­λου
Της Έλλης Τριανταφύλ­λου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece