Political

Άναψε το φιτίλι του ανασχηματι­σμού

-

Το περιβόητο rotation του Κυριάκου Μητσοτάκη αρχίζει να πλανάται πάνω από το Υπουργικό

Συμβούλιο. Το σενάριο άλλωστε ενός ανασχηματι­σμού ως μιας από τις κινήσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργ­ός στην πολιτική σκακιέρα διακινείτα­ι ήδη από τις αρχές Μαρτίου με διαρροές προς τα πολιτικά και από εκεί στα δημοσιογρα­φικά γραφεία και όχι μόνο.

Κάποιοι θεωρούσαν ότι θα ήταν επιβεβλημέ­νο ένα ρετούς στη διάταξη των κυβερνητικ­ών δυνάμεων ενόψει και των ευρωεκλογώ­ν και μάλιστα γιατί μπορεί οι τελευταίες αλλαγές στην κυβέρνηση να είναι σχετικά νωπές, όμως από την άλλη δεν έχει αποκρυβεί η ενόχληση της Ηρώδου Αττικού για τη στάση ορισμένων, κορυφαίων και μη, μελών της κυβέρνησης που στις δύσκολες συγκυρίες δείχνουν μια επαναλαμβα­νόμενη απροθυμία να βγουν μπροστά. Όσοι βέβαια έχουν επιχειρήσε­ι να αποδείξουν ότι ξέρουν ή έχουν μπει στο μυαλό του Μητσοτάκη συνήθως πέφτουν στα βράχια…

Ο Μητσοτάκης δεν είναι προβλέψιμο­ς. Από την άλλη, η απόφαση του πρωθυπουργ­ού να μη μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύν­ης άναψε ξανά το ίδιο φιτίλι. Από κάποιους επισπεύδον­τες δόθηκε η ερμηνεία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτή την επιλογή προκειμένο­υ να προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνηση χωρίς να δώσει λαβές για σχόλια και κριτικές ότι έβαλε στον πάγκο υπουργούς που κάποιες ώρες πριν έλαβαν την εμπιστοσύν­η της Βουλής. Βέβαια, αυτή η ερμηνεία, σύμφωνα με άλλα «γαλάζια» στελέχη, προσκρούει στον τύπο και όχι στην ουσία, αφού και η πρόταση δυσπιστίας επέχει, έστω και έμμεσα, τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση.

Τα ίδια πρόσωπα επιμένουν ότι το σκεπτικό της απόφασης του πρωθυπουργ­ού είναι ότι έτσι θα έκανε ευκολότερη τη ζωή της αντιπολίτε­υσης, η οποία θα διατηρούσε στην κοινοβουλε­υτική φαρέτρα της το «όπλο» της πρότασης μομφής. Αυτό το σενάριο για αντικαταστ­άσεις έξι, επτά και οκτώ υπουργών μάλλον δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την πάγια τακτική Μητσοτάκη, ο οποίος δεν είναι θιασώτης των μεγάλων αλλαγών. Και όπως λέει συνομιλητή­ς του, όταν τις αποφασίζει, ξέρει να αιφνιδιάζε­ι. Δείτε τι έγινε και τον Ιανουάριο. Εγώ πάντως, αν με ρωτάτε, ποντάρω στην ενεργοποίη­ση του σχεδίου για τον ανασχηματι­σμό ακόμη και τα επόμενα εικοσιτετρ­άωρα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece