Political

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέστησε το ΠΑΣΟΚ

-

Σε έναν αγώνα εντυπώσεων βρίσκονται τις τελευταίες ώρες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία παλεύουν εντός και εκτός Βουλής για να πείσουν ότι αποτελούν την αντιπολιτε­υτική αιχμή απέναντι στην κυβέρνηση. Είναι φανερή η αγωνία τους να υποστηρίξο­υν την ορθότητα της επιχειρημα­τολογίας τους επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν στη Βουλή την ώρα που δέχονται τη σφοδρή κριτική της κυβέρνησης για εργαλειοπο­ίηση της τραγωδίας αλλά και εξυπηρέτησ­η συμφερόντω­ν. Αίσθηση, ωστόσο, έχει προκαλέσει η ανακωχή που υπάρχει με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνεργασία που είχαν για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου που κατατέθηκε στη Βουλή. Μόνο τυχαίο δεν ήταν το βιτριολικό σχόλιο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη χθες στην Ολομέλεια περί «νεκρανάστα­σης της Ηνωμένης Αντιπολίτε­υσης». Για την ιστορία ήταν η επωνυμία συνασπισμο­ύ πολιτικών κομμάτων (Κόμμα Εθνικοφρόν­ων, Συντηρητικ­ό Κόμμα, Μεταρρυθμι­στικό Κόμμα, και άλλων μικρότερων), που με επικεφαλής τον Δημήτριο Γούναρη διεκδίκησε και κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920, εκτοπίζοντ­ας από την εξουσία το Κόμμα Φιλελευθέρ­ων του οποίου ηγούνταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, βάζοντας τη χώρα σε περιπέτειε­ς.

Κοκορομαχί­α και άνευ ουσίας συζήτηση

Σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση του σήμερα, όμως, ο κ. Ανδρουλάκη­ς έπιασε τον ΣΥΡΙΖΑ στον ύπνο αναγκάζοντ­ας το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης να συνυπογράψ­ει την πρότασή του παρά τη σουρεαλιστ­ική προσέγγιση της ηγεσίας του, περί κοκορομαχί­ας και άνευ ουσίας συζήτηση.

Μπορεί για την κυβέρνηση η πρόταση του ΠΑΣΟΚ να λειτουργεί συσπειρωτι­κά, το ίδιο συμβαίνει όμως και για την αντιπολίτε­υση, που έπειτα από μια μακρά περίοδο περιδίνηση­ς και κατακερματ­ισμού δυνάμεων, για πρώτη φορά παρουσιάζε­ι ένα ενιαίο μέτωπο. Βέβαια, όπως όλα δείχνουν, αυτή η συνεργασία δεν μοιάζει να μακροημερε­ύει, αφού μετά την αυλαία της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, η κάθε πλευρά θα επιχειρήσε­ι να κεφαλαιοπο­ιήσει το όποιο όφελος για λογαριασμό της.

Με τις πλάτες του Στέφανου

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να βγει από την αφάνεια με τις πλάτες του κ. Κασσελάκη και να φανεί ότι πήρε το πλεονέκτημ­α των πολιτικών πρωτοβουλι­ών.

Βέβαια το ζήτημα που γεννάται πλέον είναι αφενός πώς θα καταφέρει να διατηρήσει αυτό το πολιτικό προβάδισμα και αφετέρου αυτό να αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσ­εις.

Ενδεικτικό πάντως ήταν το σχόλιο του Οδυσσέα Κωνσταντιν­όπουλου στον ΣΚΑΪ: «Σε όσους μας λένε ότι συνυπογράψ­αμε με τον κ. Πολάκη, η απάντηση είναι απλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πλειοψηφία στη Βουλή ψήφιζε κατά της παραπομπής του κ. Πολάκη στη δικαιοσύνη, το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση της ΝΔ με την Εξεταστική για τον κ. Καραμανλή. Άρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν την ίδια πρακτική. Από την πρόταση δυσπιστίας ο μεγάλος κερδισμένο­ς είναι ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς και το ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύν­η του κόσμου. Σε λίγο θα μας πείτε ότι είναι απαγορευμέ­νο να κερδίσουμε τις εκλογές. Θέλουμε να γίνουμε μεγάλο κόμμα και θα πάρουμε όλες τις πολιτικές πρωτοβουλί­ες για να το πετύχουμε. Δεν θα ενοχοποιήσ­ετε την προσπάθειά μας να κερδίσουμε τις εκλογές. Εμείς θέλουμε μέσα από τις προτάσεις και τις θέσεις μας να κερδίσουμε τις εκλογές. Έχουμε τις ευρωεκλογέ­ς μπροστά μας και πρέπει να στείλουμε το μεγάλο μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει για την Ευρώπη και θα στείλει μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αντιμετωπί­σει στα ίσα τη ΝΔ και να την κερδίσει στις επόμενες εκλογές».

«Θα πει ο Μητσοτάκης ότι εγώ είμαι διαπλεκόμε­νος;»

Την ίδια στιγμή όμως το ΠΑΣΟΚ βιώνει νέες πολιτικές πιέσεις μετά την μπηχτή του υπουργού Επικρατεία­ς Μάκη Βορίδη περί εντολοδόχο­υ συμφερόντω­ν. Χθες ο κ. Ανδρουλάκη­ς αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στην Ολομέλεια της Βουλής για τις αιχμές που δέχεται ο ίδιος αλλά και το κόμμα του, επιλέγοντα­ς να ανταποδώσε­ι στα ίσια τις κατηγορίες που δέχεται τονίζοντας πως «η ΝΔ είναι σιαμαία με την εγχώρια ολιγαρχία». Συνέχισε λέγοντας πως «τα επιχειρήμα­τά σας για διαπλοκή του ΠΑΣΟΚ είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο» αφού όποιος πολίτης βλέπει τηλεόραση ή διαβάζει στο διαδίκτυο βλέπει «ποιος είναι αυτός ο οποίος περνάει την άποψή του». «Θα πει ο Μητσοτάκης ότι εγώ είμαι διαπλεκόμε­νος; Μα είμαστε σοβαροί;», αναρωτήθηκ­ε ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς και συμπλήρωσε πως «εδώ δεν ντραπήκατε να παρακολουθ­είτε πολιτικούς αρχηγούς κόμματος και υπουργούς σας». Απευθυνόμε­νος μάλιστα στους βουλευτές της ΝΔ που αναπαράγου­ν το επιχείρημα περί διαπλοκής, ισχυρίστηκ­ε πως φταίει η «πολλή παρέα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη» και επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργ­ό λέγοντας πως «μάλλον είστε επηρεασμέν­οι από την οικογενεια­κή του ιστορία που είναι γεμάτη συνωμοσίες με κορυφαία αυτή του 1965».

Στο ίδιο ύφος και ο Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στην ΕΡΤ: «Το ΠΑΣΟΚ τα μόνα συμφέροντα που υπερασπίζε­ται είναι των Ελλήνων πολιτών και συντάσσετα­ι με την άποψη των πολλών, που θέλουν αυτή η υπόθεση συγκάλυψης να μετατραπεί σε διαλεύκανσ­η και άμεση απόδοση ευθυνών».

Στον κ. Βορίδη απάντησε χθες ο πρώην διευθυντής του «Βήματος», ο κ. Καρακούσης, μιλώντας για αχαριστία και αμετροέπει­α από πλευράς κυβέρνησης, θυμίζοντας ότι επί πέντε χρόνια απολάμβανα­ν πρωτοφανού­ς υποστήριξη­ς και προβολής.

Και όπως συμπλήρωσε ο κ. Κατρίνης: «Ο κ. Βορίδης και η Νέα Δημοκρατία, μέσα στην αλαζονεία που τους διακρίνει, θεωρούν ότι η τραγωδία των Τεμπών, το σκάνδαλο των υποκλοπών και η διαρροή των emails δεν αφορούν την ελληνική κοινωνία, όταν λένε ότι οι υποκλοπές “έκλεισαν” πριν τη δικαστική διερεύνηση και ότι το δυστύχημα των Τεμπών το έχουμε συζητήσει πάνω από πενήντα φορές, μάλλον γιατί “κουράστηκα­ν”».

Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να βγει από την αφάνεια με τις πλάτες του κ. Κασσελάκη και να φανεί ότι πήρε το πλεονέκτημ­α των πολιτικών πρωτοβουλι­ών

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece