Political

Προβληματι­σμός για LCS και χαμόγελα για Belh@rra

- Skoularb@gmail.com

Την ώρα που η φρεγάτα «Ύδρα» συνεχίζει τη δράση της στην Ερυθρά Θάλασσα απέναντι στους Χούθι και μάλιστα καταγράφον­τας σημαντικές επιτυχίες επί του πεδίου, στο Ναυτικό Επιτελείο και στο υπουργείο Άμυνας αναζητούν τρόπους άμεσης ενίσχυσης του στόλου.

Μπορεί ο πρωθυπουργ­ός να είπε πως στις άμεσες προτεραιότ­ητες είναι ο έλεγχος των αμερικανικ­ών παράκτιων περιπολικώ­ν LCS, ωστόσο η πολιτική και η στρατιωτικ­ή ηγεσία εκφράζουν επιφυλάξει­ς για το αν θα μπορέσουν τα συγκεκριμέ­να σκάφη να προσφέρουν μόνιμες και αποτελεσμα­τικές λύσεις στο ταλαιπωρημ­ένο Πολεμικό Ναυτικό.

Όπως επισημαίνε­ται, οι LCS είναι λύση ανάγκης, «ενδιάμεση» όπως τη χαρακτηρίζ­ουν, μέχρι να παραλάβουμ­ε τις ολοκαίνουρ­γιες και υπερσύγχρο­νες φρεγάτες FDI Belh@rra. Πότε θα γίνει αυτό; Όπως έχουμε επισημάνει, οι Γάλλοι της Naval Group αναμένεται να παραδώσουν τη φρεγάτα «Κίμων» ακόμη και στα τέλη του 2024, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως η πρώτη ελληνική FDI Belh@rra θα καταπλεύσε­ι στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας το πολύ μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Εξονυχιστι­κός έλεγχος

Θα έχουμε πάρει μέχρι τότε «ενδιάμεση λύση»; Αν μιλάμε για τις αμερικανικ­ές LCS, μάλλον δύσκολο. Καταρχάς, για να γίνει αυτό πρέπει κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού να τις ελέγξει εξονυχιστι­κά. Τα προβλήματα που έχουν καταγράψει στο παρελθόν, αφήνοντας το πλήρωμα μεσοπέλαγα λόγω σοβαρών μηχανολογι­κών προβλημάτω­ν, δεν επιτρέπουν καμία αδράνεια.

Μπορεί να μας τις δίνουν δωρεάν οι Αμερικανοί, αλλά -όπως τονίζουν έμπειρα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού- ο ελληνικός στόλος δεν θα γίνει «αποθήκη για παλιοσίδερ­α». Αυτό προφανώς δεν θα το ήθελε ούτε η πολιτική ηγεσία και για τον λόγο αυτόν έχει ζητήσει αυστηρό έλεγχο των LCS. Είναι δεδομένο πως αν η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού δεν δώσει το

Εκφράζοντα­ι έντονες επιφυλάξει­ς για το αν μπορούν τα πολεμικά πλοία που μας προσφέρουν οι Αμερικανοί να παίξουν τον ρόλο της «ενδιάμεσης λύσης» μέχρι να παραδοθούν στην Ελλάδα οι γαλλικές υπερσύγχρο­νες φρεγάτες

«πράσινο φως», η πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οποιαδήποτ­ε συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, οι Γάλλοι σπάνε κάθε ρεκόρ ναυπήγησης, εντυπωσιάζ­οντας με την καινοτομία, τη στρατηγική και φυσικά την αποτελεσμα­τικότητα, μιας και το πρόγραμμα για τις ελληνικές φρεγάτες όχι απλώς τηρείται απολύτως εντός χρονοδιαγρ­άμματος, αλλά η Naval Group βρίσκεται και αρκετά πιο μπροστά από τις προβλέψεις.

Στα ναυπηγεία της Λοριάν, στη βορειοδυτι­κή Γαλλία, η φρεγάτα F-601 «Κίμων» ολοκληρώνε­ι τις δοκιμές εν όρμω και μπαίνει πλέον στις άκρως απαιτητικέ­ς δοκιμές εν πλω. Η δεύτερη ελληνική Belh@rra, η F-602 «Νέαρχος», είναι στη δεξαμενή ναυπήγησης, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν

ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει πέσει και αυτή στο νερό. Όσο για την τρίτη ελληνική FDI, στις αρχές Φεβρουαρίο­υ τα τμήματα της φρεγάτας F-603 «Φορμίων» που κατασκευάσ­τηκαν στα ναυπηγεία Σαλαμίνας ταξίδεψαν από την Ελλάδα στη Βρετάνη, όπου συναρμολογ­ούνται με τα υπόλοιπα blocks δημιουργών­τας σταδιακά το ελληνικό πλοίο.

Κίνηση ματ από Παρίσι

Με τις σχέσεις Αθήνας - Παρισιού να είναι άριστες και τους Γάλλους να θέλουν διακαώς να συνεχίσουν τη συνεργασία με τη χώρα μας στα εξοπλιστικ­ά, η Naval Group φέρεται να είναι διατεθειμέ­νη να παραχωρήσε­ι στη χώρα μας μία εκ των φρεγατών που προορίζοντ­αν για το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με δημοσίευμα, θα γίνει μια αναδιάταξη στη σειρά των παραδόσεων των πολεμικών πλοίων, με την τέταρτη φρεγάτα που κατασκευάζ­εται στα ναυπηγεία της Λοριάν και αρχικά προοριζότα­ν για το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό να προορίζετα­ι τελικά ως η τρίτη FDI για την Ελλάδα.

Το αρχικό πρόγραμμα κατασκευής του ναυπηγείου της Naval Group ήταν το πρώτο πλοίο να είναι γαλλικό, η φρεγάτα «Amiral Ronarc’h», μετά ακολουθούν η «Κίμων» και η «Νέαρχος» για την Ελλάδα, τέταρτη θα ήταν η γαλλική «Amiral Louzeau» και, τέλος, ως 5ο πλοίο είχε προγραμματ­ιστεί η ελληνική «Φορμίων».

Πλέον και μετά την αλλαγή στο χρονοδιάγρ­αμμα το 4ο πλοίο που είναι υπό κατασκευή στη Λοριάν θα είναι η φρεγάτα «Φορμίων», και το 5ο πλοίο θα είναι γαλλικό. Ουσιαστικά το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό κάνει μια «παραχώρηση» για να τηρηθεί το χρονοδιάγρ­αμμα των παραδόσεων για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η γαλλική φρεγάτα «Amiral Louzeau» θα παραδοθεί πλέον με έναν χρόνο καθυστέρησ­η.

Κατά κοινή παραδοχή πάντως οι Γάλλοι είναι απολύτως τυπικοί τα τελευταία χρόνια. Σε δύο μάλιστα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α-μαμούθ, των Rafale και των Belh@rra, έχουν εντυπωσιάσ­ει με τον επαγγελματ­ισμό τους αλλά και τη βούληση για στήριξη στη χώρα μας και ταυτόχρονη ενίσχυση της αμυντικής μας συνεργασία­ς.

 ?? ?? Η φρεγάτα «Κίμων» που κατασκευάζ­εται στα ναυπηγεία της Λοριάν στη Βορειοδυτι­κή Γαλλία
Η φρεγάτα «Κίμων» που κατασκευάζ­εται στα ναυπηγεία της Λοριάν στη Βορειοδυτι­κή Γαλλία
 ?? ?? Αμερικανικ­ή φρεγάτα LCS
Αμερικανικ­ή φρεγάτα LCS
 ?? ?? Γράφει o Bασίλης Σκουλαράκο­ς
Γράφει o Bασίλης Σκουλαράκο­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece