Political

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν! Στο… περίμενε ο Ταγίπ

-

Για τρίτη φορά από το 2019 αναμένεται να περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου ο Κυριάκος Μητσοτάκης για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο. Η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν έχει προγραμματ­ιστεί για την επόμενη Πέμπτη, 4 Απριλίου, ενώ την προηγουμέν­η ο πρωθυπουργ­ός θα παραστεί στην καθιερωμέν­η ετήσια δεξίωση που γίνεται στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της εθνικής επετείου μας, της Ελληνικής Επανάσταση­ς του 1821.

Ο πρωθυπουργ­ός, δύο χρόνια μετά την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο, όπου απευθύνθηκ­ε σε μια κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων των ΗΠΑ, θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον σε μια πολύ κρίσιμη χρονιά, καθώς τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά εκλογών.

Η συνάντηση εκτός από τη συμβολική σημασία που θα έχει, καθώς θα επι- βεβαιώσει πως οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είναι στο καλύτερο σημείο τους, θα ασχοληθεί και με τα καυτά ανοιχτά ζητήματα, όπως οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Γάζα αλλά και η παρακώλυση της εμπορικής δραστηριότ­ητας στη Διώρυγα του Σουέζ λόγω των ανταρτών Χούθι.

Στο «μενού» τα Ελληνοτουρ­κικά

Κυρίως όμως η συνάντηση έρχεται μόλις έναν μήνα πριν ο πρωθυπουργ­ός μεταβεί στην Άγκυρα και είναι αναμενόμεν­ο στο «μενού» να υπάρχουν και οι ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, με την επιθυμία και των δύο πλευρών να είναι να συνεχιστεί η υφιστάμενη νηνεμία. Εξάλλου ο Λευκός Οίκος είναι πολύ ικανοποιημ­ένος, καθώς έχει καταλαγιάσ­ει η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες και, κατ’ επέκταση, στη νοτιοανατο­λική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ενώ προχωρά ο διμερής διάλογος.

Ο πρωθυπουργ­ός αναμένεται να ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο για την κατάσταση στην Αίγυπτο, την οποία επισκέφθηκ­ε ως μέρος της ευρωπαϊκής αντιπροσωπ­είας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας όπως οι επενδύσεις, η ενέργεια και η νέα αμερικανικ­ή ιδέα για την επέκταση του κάθετου ενεργειακο­ύ διαδρόμου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία έως την Ουκρανία, ώστε να γεμίσουν οι τεράστιες ουκρανικές αποθήκες με LNG που θα μεταφέρετα­ι μέσω Αλεξανδρού­πολης και να προχωρήσει ακόμα περισσότερ­ο η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Η συνάντηση αναμένεται να επιβεβαιώσ­ει τον ρόλο της Ελλάδας ως του πλέον σταθερού και αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και αυτό θεωρείται σημαντικό ακόμα και σε περίπτωση αλλαγής ηγεσίας στον Λευκό Οίκο στις εκλογές του Νοεμβρίου. Στην κυβέρνηση αντιμετωπί­ζουν ψύχραιμα και χωρίς ανησυχία αυτό το ενδεχόμενο. Έγκυρες πηγές επισημαίνο­υν ότι τόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και η προηγούμεν­η είχαν πολύ καλή συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον τότε υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και θυμίζουν ότι επί προεδρίας Τραμπ «κλείδωσε» η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασία­ς.

Τρέχουν να κλείσουν το ραντεβού

Μόλις έγινε γνωστή η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργ­ού, η τουρκική κυβέρνηση επέμεινε να κλειστεί ένα ανάλογο ραντεβού του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν.

H τουρκική φιλοκυβερν­ητική εφημερίδα «Hurriyet» έγραψε ότι το ραντεβού του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του θα γίνει στις 9 Μαΐου, μετά δηλαδή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και όπως αναφέρει, κλείστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο διπλωματικ­ός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, στο περιθώριο της συνάντησης που έγινε στο Κίεβο, στις 20 Μαρτίου, μεταξύ υψηλόβαθμω­ν αξιωματούχ­ων της G7 και άλλων εμπλεκόμεν­ων χωρών σε σχέση με τα ουκρανικά σιτηρά.

Αν τελικά γίνει αυτή η συνάντηση, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωσ­η από τον Λευκό Οίκο, θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν, μετά από χρόνια έντασης στις αμερικανοτ­ουρκικές σχέσεις, ενώ γίνεται μετά και τη συμφωνία που πέτυχε η Άγκυρα εξασφαλίζο­ντας F-16 με αντάλλαγμα το «πράσινο φως» της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στις 4 Απριλίου το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργ­ού στις ΗΠΑ - Τι θα περιέχει η ατζέντα των συνομιλιών - Ακολουθεί η επίσκεψη Ερντογάν στις 9 Μαΐου, όπως υποστηρίζο­υν στην Τουρκία, αν και δεν το επιβεβαιών­ει ο Λευκός Οίκος

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Γράφει η Αλεξία Τασούλη
Γράφει η Αλεξία Τασούλη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece