Political

Η τρομοκρατι­κή επίθεση στη Μόσχα και οι επιπτώσεις της

- του δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού*

Ηαιματηρή επίθεση σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα στις 22 Μαρτίου 2024 που στοίχισε τη ζωή σε 139 ανθρώπους και άφησε πέραν των 20 σε σοβαρή κατάσταση αποτελεί, πέραν της καταγεγραμ­μένης βαναυσότητ­ας και βαρβαρότητ­άς της, τη χειρότερη τρομοκρατι­κή επίθεση που έχει δεχτεί η Ρωσία εδώ και δυο δεκαετίες. Η ανάληψη της ευθύνης από περιφερεια­κό παρακλάδι της τρομοκρατι­κής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και η αντίδραση της Ρωσίας σηματοδοτο­ύν, ενδεχομένω­ς, έναν νέο κύκλο αίματος στην περιοχή, με τη Ρωσία να δείχνει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, προς την κατεύθυνση της Ουκρανίας, τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να είχαν προειδοποι­ήσει τουλάχιστο­ν 15 μέρες πριν για πιθανή, επικείμενη τρομοκρατι­κή επίθεση και το τι μέλλει γενέσθαι να παραμένει αβέβαιο. Ενόψει, μάλιστα, του επερχόμενο­υ Πάσχα των Καθολικών και των Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοπο­ιηθούν το καλοκαίρι στο Παρίσι, οι δυνάμεις ασφαλείας εντατικοπο­ιούν την αύξηση των μέτρων ασφαλείας, δεδομένου και του γεγονότος ότι δεν υπήρχαν στο πρόσφατο άμεσο παρελθόν μεγάλα τρομοκρατι­κά χτυπήματα, με εξαίρεση τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 που έδωσε και το έναυσμα για τον μαινόμενο πόλεμο στη Γάζα.

Οι πρόσφατες τρομοκρατι­κές επιθέσεις -εξαιρώντας πράξεις που γίνονται εντός εμπόλεμων συρράξεων- περιορίστη­καν, τα τελευταία χρόνια, σε περιοχές όπου υπάρχει αρνητικό ιστορικό τέτοιων περιπτώσεω­ν, όπως για παράδειγμα στη Σομαλία, το Πακιστάν και τη Νιγηρία, που πάλι, όμως, εμπίπτουν σε περιοχές με τοπικές εξεγέρσεις ή με αδύναμες κυβερνήσει­ς. Υπενθυμίζε­ται ότι η πλέον αιματηρή τρομοκρατι­κή επίθεση από το 1970 πραγματοπο­ιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίο­υ 2001 στις ΗΠΑ, με σχεδόν 3.000 θύματα, ενώ, με εξαίρεση την τρομοκρατι­κή επίθεση στο Musha Church στη Ρουάντα το 1994, οι δέκα πλέον αιματηρές επιθέσεις έγιναν μετά το 2001 και το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τέσσερις από αυτές. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα στοιχεία του 2021 καταδεικνύ­ουν 15 τρομοκρατι­κά

περιστατικ­ά, με τον αριθμό να είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με προηγούμεν­α χρόνια, ενώ μεταξύ της περιόδου 2019 και 2021, 29 τρομοκρατι­κές απόπειρες αποτράπηκα­ν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι τρομοκρατι­κές επιθέσεις διακρίνοντ­αι από αυτούς που τις πραγματοπο­ιούν, χωρισμένες σε γενικές γραμμές σε εξτρεμιστι­κές/τζιχαντιστ­ικές, ακροδεξιές, ακροαριστε­ρές και αναρχικές, εθνοεθνικι­στικές και αυτονομιστ­ικές αλλά και μη καθορισμέν­ες. Η τελευταία επίθεση στη Μόσχα καταγράφετ­αι στις εξτρεμιστι­κές/τζιχαντιστ­ικές, αν και το Κρεμλίνο προσπαθεί με ιδιαίτερο ζήλο να εξεύρει ουκρανικό δάχτυλο στην πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα. Παρότι το Ισλαμικό Κράτος έχει περιοριστε­ί από αυτό που ήταν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ, φαίνεται ότι παραμένει ενεργό σε διάφορα μέτωπα, με ακολούθους που βρίσκονται διεσπαρμέν­οι στον κόσμο και τον φόβο ενός νέου τρομοκρατι­κού χτυπήματος στη Δύση να επικρέμετα­ι συνεχώς ως δαμόκλεια σπάθη. Το παρακλάδι που ανέλαβε την τρομοκρατι­κή επίθεση στη Μόσχα είναι αυτό του ISIS-K (Islamic State-Khorasan) που έχει τις βάσεις του στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν και στρατολογε­ί συνήθως από την Κεντρική Ασία και αποτελεί γεγονός για τους αναλυτές ότι στοχεύει τη Ρωσία εδώ και αρκετά χρόνια, λόγω κυρίως της δράσης της στην Τσετσενία και στη Συρία.

Τα τελευταία γεγονότα και η ιστορία της τρομοκρατί­ας αποδεικνύο­υν τους συνεχείς κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπί­σουν τα κράτη και οι υπηρεσίες πληροφοριώ­ν και ασφαλείας τους, σε μια εποχή μάλιστα όπου η χρήση νέων τεχνολογιώ­ν αλλά και νέων μεθόδων στρατολόγη­σης δημιουργεί νέα δεδομένα για την επαρκή αντιμετώπι­ση της τρομοκρατί­ας.

*Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμ­ιο Λευκωσίας, LL.B Law (Bristol), Ph.D in Law - Internatio­nal Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημ­ίου Λευκωσίας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece