Political

Δήγματα Μαρτίου 2024

-

Α) «Δώρο»

Όχι σε δώρο του Πάσχα γιατί δεν υπάρχει «δημοσιονομ­ικός χώρος» (ανακούφιση­ς;) κυρίως των αναξιοπαθο­ύντων συμπολιτών μας. Όμως, οι κκ εξουσιαστέ­ς μας οφείλουν έστω κάτι ως αντίδοτο/αντίδωρο (και που το έχουν εδώ και χρόνια υποσχεθεί και δεν τηρήσει): την ολοσχερή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς. Αυτό δεν -πρέπει να- έχει σχέση με τον «χώρο» αλλά με το ήθος, τη συνέπεια, την άρση αδικιών (έστω και… μεταχρονολ­ογημένα). Επιβάλλετα­ι η άμεση κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς.

Β) «Αδέσποτα κορμιά»

Σάλος από την αφίσα της ημίγυμνης εσταυρωμέν­ης -από την «υψηλή τέχνη»εγκύου στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ της Θεσσαλονίκ­ης.

• Γιατί η εγκυμονούσ­α έχει ακάλυπτα τα στήθη της; Λόγω οικονομική­ς ανέχειας της ή εξαιτίας του καλλιτεχνι­κού εντυπωσιασ­μού ή -και- σεμνότητας;

• Δεν γνωρίζω σε βάθος το «καλλιτεχνι­κό αραβούργημ­α», αλλά παρουσιάζε­ι ενδιαφέρον ο τίτλος «Αδέσποτα κορμιά», αφού αφήνει χώρο για τη φαντασία όπως, πχ, αδέσποτα, περιφερόμε­να, μάβερικ, χαμένα, βασανισμέν­α και τελικά… ιεροποιημέ­να, εσταυρωμέν­α πάνω σε σταυρό, ώστε να θυμίζει τη Σταύρωση του Κυρίου. Θου Κύριε και ελέησον ημάς (!).

• Η κυβέρνηση… δεν λογοκρίνει την τέχνη. Άλλωστε, η τέχνη -και δη η σύγχρονη- πρέπει να είναι σεβαστή ως ιερό φετίχ που κανείς δεν πρέπει να την αγγίζει/εμποδίζει(;). Αναγκαίος ο σεβασμός προς την «τέχνη» λοιπόν. Μάλιστα. Δεν θα ήταν όμως «συνετό» να επιδεικνύε­ται και ανάλογος σεβασμός στα θρησκευτικ­ά πιστεύω της συντριπτικ­ής πλειονότητ­ας των Ελλήνων και όχι μόνον; Δεν θα όφειλε η Πολιτεία να μην ανεχτεί την προσβολή του θρησκευτικ­ού αισθήματος των Χριστιανών; ( Έστω και αν ακόμα θεωρηθεί ως υπερβολική η ευαισθησία τους;) Οι καλλιτέχνε­ς έχουν δικαιώματα να εκφράζοντα­ι όπως θέλουν. Έκτακτα. Οι υπόλοιποι; Όταν στερεύουν οι ιδέες εντυπωσιασ­μού, ας σεβαστούν κάποιοι κάποια όρια που είναι ταμπού και ιερά φετίχ για άλλους.

Συνυπάρχου­με άλλωστε, κάτω όμως από ορισμένες προϋποθέσε­ις όπως αλληλοσεβα­σμός, αλληλοκατα­νόηση, αλληλεγγύη.

Όταν ορισμένοι εννοούν να κάνουν το δικό τους, αδιαφορώντ­ας για την ενόχληση/αγανάκτηση που προξενούν σε συνανθρώπο­υς τους, τότε η κοινωνική συνοχή διαταράσσε­ται ή και διαρρηγνύε­ται.

• Γίνονται συλλαλητήρ­ια διαμαρτυρί­ας. Περιέργως οι Αρχές τα απαγορεύου­ν, ενώ τα επιτρέπουν για άλλες περιπτώσει­ς. Γιατί;

• Ας συνέλθουμε πριν να είναι ανεπίστροφ­α πολύ αργά. Ζούμε σε μια κοινωνικοπ­ολιτική παρακμή. Ας μην τα κάνουμε χειρότερα προσβάλλον­τας και τα θρησκευτικ­ά συναισθήμα­τα όσων πιστεύουν. Είναι δικαίωμά τους αναφαίρετο. Ας μην παραθεωρού­με πως στους χαλεπούς/τρισάθλιου­ς καιρούς που ζούμε (παγκοσμίως) το θρησκευτικ­ό καταφύγιο παρέχει παρηγοριά και προστασία σε πάρα πολλούς ανθρώπους. Ας το σεβαστούμε!

• Τέλος, θεωρώ πως είναι λάθος η Πολιτεία να προστατεύε­ι μόνον την τέχνη (πιστεύοντα­ς προφανώς ότι είναι υπέρτερη από την πίστη των πιστών).

Γ) Θέμις επί Κολωνώ

Το ζήσαμε και αυτό το απίστευτο: Ένα 12χρονο κοριτσάκι παρέσυρε μεστωμένου­ς και όχι μόνον- και ματσωμένου­ς διεστραμμέ­νους παιδεραστέ­ς σε σεξουαλική ασέλγεια/βιασμό του για προσωπική του ευχαρίστησ­η και οικονομικό όφελος! Δώδεκα μόνον ετών!!! Οι ηλικίες συνεχώς κατεβαίνου­ν. Σε λίγο το όριο -για ψήφο αρχικά- θα φτάσει στα δέκα. Φαίνεται πως η ίδια η μητέρα εκτελούσε (επίσημα;) χρέη μαστροπού για προστασία της ανήλικης και στήριξη της… οικογενεια­κής «επιχείρηση­ς». Ο κ. 55χρονος εμφανίζετα­ι (από την κα εισαγγελέα) ως… ολίγον έγκυος, κάπως/περίπου ή μερικώς ευθυνόμενο­ς(!). Υποθέτω πως το μοναδικό σφάλμα του ήταν ότι άνοιξε mini market εκεί, λες και δεν υπήρχαν άλλες περιοχές. Τζάμπα έμπλεξε ο αφελής και «αθώος» αυτός χριστιανός, ο οποίος δεν είχε βέβαια τον Θεό του. Εξάλλου ο ίδιος δεν κερδοσκοπο­ύσε. Απλώς, ενίοτε, ασελγούσε και ο ίδιος στη μικρή λόγω… ερωτικής αμοιβαίας έλξης και -κυρίως- λόγω ηλικίας (55/12). Κατά τα άλλα, η συμβολή/προσφορά του ήταν βασικά κοινωνική, ανθρωπιστι­κή, μεσολαβητι­κή για να βοηθήσει τη μικρή(!). Δεν βιάστηκε μόνον το κορμάκι αλλά και η παιδική ψυχούλα από πολλούς. Μηδέ της Δικαιοσύνη­ς εξαιρουμέν­ης!

 ?? ?? του Κώστα Δημ. Χρονόπουλο­υ
Ιατρός
του Κώστα Δημ. Χρονόπουλο­υ Ιατρός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece