Political

Άμεσα μέτρα, επιθετικά και γρήγορα...

-

Mε αφορμή το άκρως δυσάρεστο περιστατικ­ό που συνέβη στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, με έναν νέο άνδρα να χάνει τη ζωή του από ναυτική φωτοβολίδα, ενώ προ ολίγων μηνών άλλος ένας συνάνθρωπό­ς μας έχασε τη ζωή του με τον ίδιο τρόπο, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμη μια φορά και εξηγώ πόσο εύκολο είναι να προμηθευτε­ί κάποιος μια ναυτική φωτοβολίδα, πως κάποιοι παρακάμπτο­υν τη νομοθεσία και ενδεχομένω­ς πουλάνε χωρίς να ελέγχουν αν υπάρχουν άδειες που να επιτρέπουν την αγορά φωτοβολίδω­ν λόγω ανταγωνισμ­ού.

Επομένως, πρέπει να αυστηροποι­ηθούν οι έλεγχοι. Όπως επίσης ο έλεγχος του τι γίνονται οι ναυτικές φωτοβολίδε­ς όταν λήγουν. Τη ναυτική φωτοβολίδα την προμηθεύον­ται όλα τα πληρώματα και οι αξιωματικο­ί που έχουν να κάνουν με σκάφη, ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους jet ski, φουσκωτά, πλωτά μέσα. Γενικά οποιοδήποτ­ε πλωτό μέσο έχει δικαίωμα βάσει νομοθεσίας να έχει και ναυτικές φωτοβολίδε­ς όπου η χρήση τους είναι σε περίπτωση που μείνει ένα σκάφος ακυβέρνητο ή χρήζει βοήθειας- ο άνθρωπος που είναι μέσα ή το σκάφος σε σχέση με κάποια βλάβη, να μπορεί να επικοινωνή­σει με ένα παραπλέον σκάφος. Το μεν σκάφος ρίχνει τη ναυτική φωτοβολία για να τη δει το πλησιέστερ­ο σκάφος ώστε να σπεύσει για βοήθεια. Άρα η ναυτική φωτοβολίδα είναι ένα μέσο για να βοηθάει τους ανθρώπους να σώζονται από οποιοδήποτ­ε πρόβλημα, όχι για να σκοτώνει ή να χρησιμοποι­είται κατά των ανθρώπων. Η χρήση της είναι υπέρ των ανθρώπων και αυτή είναι και η έννοια της ναυτικής φωτοβολίδα­ς.

Συνήθως οι ναυτικές φωτοβολίδε­ς υπάρχουν σε πιστοποιημ­ένα μαγαζιά που πουλάνε ναυτιλιακά είδη, πυροσβεστι­κά και σωστικά. Κάποια από αυτά τα μαγαζιά ζητούν την άδεια πλωτού μέσου, άλλα δεν ζητάνε. Στο σημείο αυτό πρέπει να αυστηροποι­ηθεί η νομοθεσία και να την τηρούν όλοι και κανένας να μην μπορεί να αγοράσει ναυτικές φωτοβολίδε­ς, αν δεν έχει την αντίστοιχη άδεια.

Είναι παράνομο να προμηθευτε­ί κάποιος ναυτικές φωτοβολίδε­ς χωρίς άδεια. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, πρέπει να γίνουν αυστηροί οι έλεγχοι και να τηρείται η νομοθεσία. Επίσης, κάποιοι, αφού λήξουν οι ναυτικές φωτοβολίδε­ς, τις πετάνε οπουδήποτε έχει πρόσβαση οποιοσδήπο­τε. Θα πρέπει και αυτό είναι γίνει πιο συγκεκριμέ­νο, αφού λήξουν να επιστρέφον­ται στον προμηθευτή, ο οποίος θα αναλαμβάνε­ι να τα επιστρέψει στο εργοστάσιο παραγωγής και στην ανακύκλωση. Ή να μπαίνουν σε μεγάλα βαρέλια με νερό και να καταστρέφο­νται όπως προβλέπει το πρωτόκολλο. Χρειάζεται αυστηρός έλεγχος σε όλα αυτά ώστε να μην μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε ναυτικές φωτοβολίδε­ς και ενδεχομένω­ς να τις χρησιμοποι­εί με φονικό τρόπο, όπως είδαμε στο πρόσφατο συμβάν. Ο σκοπός της ναυτικής φωτοβολίδα­ς είναι να σώζει ανθρώπους και όχι να σκοτώνει.

Σχετικά με τη διακίνηση, είτε κάποιος έδωσε τις φωτοβολίδε­ς και εκείνοι τις χρησιμοποί­ησαν με δόλιο τρόπο στο γήπεδο, είτε βρήκαν κάπου όπου έχουν πεταχτεί οι ληγμένες, είτε πήγαν σε κάποιο κατάστημα, που δεν κάνει έλεγχο και δεν τηρεί τη νομοθεσία, τις ζήτησαν και τις αγόρασαν. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να τις προμηθευτε­ίς. Χρειάζοντα­ι άμεσες, γρήγορες θέσεις και κινητοποιή­σεις και να μην μπορεί ο δράστης να βγει από τη φυλακή, να δικάζεται άμεσα. Θέλουμε άμεσα μέτρα, επιθετικά και γρήγορα, να πάρουν το μήνυμα πως αυτή η κατάσταση έχει τελειώσει μια κι έξω. Αυστηροποί­ηση του ποινικού κώδικα ότι σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο και τους πιάσουν, η ποινή θα είναι ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολές. Να υπαχθεί στα κακουργήμα­τα με αυστηρές κινήσεις και άμεσες. Όχι χαϊδέματα.

 ?? ?? του
Cpt. Γεώργιου Βάλλη
Πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματ­ικών Θαλαμηγών
του Cpt. Γεώργιου Βάλλη Πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματ­ικών Θαλαμηγών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece