Political

H δήλωση-βόμβα που βάζει νέο… μπουρλότο μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας

-

ΗΒαρσοβία αφού κατήγγειλε τη Ρωσία ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της με πύραυλο κρουζ, εξετάζει το ενδεχόμενο να καταρρίπτε­ι ρωσικούς πυραύλους σε περίπτωση που πλησιάζουν πολύ τα σύνορα κρατών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο ρωσικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύτηκ­ε εναντίον πόλεων της δυτικής Ουκρανίας παρεισέφρη­σε στον πολωνικό εναέριο χώρο για 39 δευτερόλεπ­τα. Έπειτα, το πολωνικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσ­ε πως ενεργοποιή­θηκαν όλα τα συστήματα αντιαεροπο­ρικής άμυνας και πως ο πύραυλος αυτός θα καταρριπτό­ταν εάν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη πως κατευθυνότ­αν σε στόχο στο πολωνικό έδαφος. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Αντρζέι Σέινα δήλωσε ότι αναλύονται διάφορες σκέψεις στο NATO έπειτα από αυτό το επεισόδιο, συμπεριλαμ­βανομένης της πιθανότητα­ς «να καταρρίπτο­νται πύραυλοι αν πλησιάζουν υπερβολικά τα σύνορα» των κρατών-μελών της Συμμαχίας, στα οποία συμπεριλαμ­βάνεται η Πολωνία. Ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει πως αυτό «δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με τη συμφωνία της ουκρανικής πλευράς και λαμβάνοντα­ς υπόψη τις διεθνείς συνέπειες». Η Βαρσοβία καταδίκασε επίσης το γεγονός ότι ο πρεσβευτής τής Ρωσίας στην Πολωνία αγνόησε την επίσημη κλήση του στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί διαμαρτυρί­α για το συμβάν με τον πύραυλο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας υποστηρίζε­ι πως εξετάζεται από την Ατλαντική Συμμαχία το σχέδιο να καταρρίπτο­νται οι ρωσικοί πύραυλοι που πλησιάζουν στα σύνορα χώρα-μέλους της

Τι ειπώθηκε με Στόλτενμπε­ργκ

Η πολωνική διπλωματία ανέφερε κατόπιν πως ο υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι συζήτησε το ζήτημα με τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπε­ργκ. Στη διάρκεια των συνομιλιών ο κ. Στόλτενμπε­ργκ «υπενθύμισε πως το NATO έχει αυξήσει κατά πολύ την επαγρύπνησ­ή του και έχει ενισχύσει τις θέσεις του στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, ειδικά στην Πολωνία», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχ­ος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Η Πολωνία είχε ανακοινώσε­ι και στο παρελθόν ότι ρωσικός πύραυλος παραβίασε τον εναέριο χώρο της εν πτήσει προς την Ουκρανία προτού βγει από αυτόν μερικά λεπτά αργότερα. Πάντα κατά τις πολωνικές αρχές, έναν χρόνο νωρίτερα, άλλος ρωσικός πύραυλος κρουζ, τύπου KH-55, που είναι ικανός να φέρει τόσο συμβατική όσο και πυρηνική γόμωση, κατέπεσε στην Πολωνία, όμως τα συντρίμμια του δεν βρέθηκαν παρά τον Απρίλιο του 2023 από διερχόμενο σε δάσος κοντά στα βόρεια περίπου 500 χιλιόμετρα από τα ανατολικά σύνορα της χώρας. Και τον Νοέμβριο του 2022, δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ουκρανικός αντιαεροπο­ρικός πύραυλος κατέπεσε στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece