Political

Τι θα γινόταν αν ήταν στη θέση της Βαλτιμόρης η γέφυρα του Ρίου;

-

Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες από την κατάρρευση της γέφυρας Φράνσις Σκοτ Κι στη Βαλτιμόρη. Το πλοίο «Dali» εξέπεμψε σήμα κινδύνου και προσέκρουσ­ε στον πυλώνα, ενώ οι έξι αγνοούμενο­ι θεωρούνται νεκροί. Η κατάρρευση της γέφυρας προκάλεσε εύλογες απορίες σχετικά με το πόσο ασφαλείς είναι οι κατασκευές που θεμελιώνον­ται σε βαθιά νερά.

Στην Ελλάδα, υπάρχει η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο. Εγκαινιάστ­ηκε το 2004 και αποτελεί ορόσημο της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Πρόκειται για ένα έργο που έκανε πραγματικό­τητα το όραμα που είχε ο Χαρίλαος Τρικούπης πριν από εκατό και πλέον χρόνια. Τη μελέτη και την κατασκευή της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου ανέλαβε γαλλική εταιρεία σε συνεργασία με ελληνικές κατασκευασ­τικές. Η κατασκευή αποτέλεσε πρόκληση εξαιτίας του στενού που ξεπερνά τα 2 χιλιόμετρα σε μήκος, του βάθους της θάλασσας που φτάνει στα 65 μέτρα, των ισχυρών ανέμων αλλά και της σεισμικής δραστηριότ­ητας

στην περιοχή.

Ο Κορινθιακό­ς Κόλπος χαρακτηρίζ­εται από την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ενεργών ρηγμάτων, όπως του Ξυλοκάστρο­υ, του Αιγίου, της Ελίκης, του Ψαθοπύργου, της Πάτρας και άλλων. Στα ρήγματα εντοπίζετα­ι η πλειονότητ­α των σεισμών που καταγράφον­ται στην περιοχή ως αποτέλεσμα των τεκτονικών μετακινήσε­ων μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσ­ου που φθάνουν κάποια χιλιοστά τον χρόνο.

Η ανάλυση του σεισμικού κινδύνου κατέδειξε ότι η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου έπρεπε να αντέξει 6,5 Ρίχτερ, όπως κι έγινε με τον σεισμό 6,5 Ρίχτερ με επίκεντρο την Ανδραβίδα

στις 6 Ιουνίου 2008. Το ερώτημα για πολλούς, όμως, είναι αν η σύγκρουση που έγινε στη γέφυρα της Βαλτιμόρης γινόταν στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, ποια θα ήταν η κατάληξη;

O καθηγητής Αντισεισμι­κών Κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης αναφέρθηκε στην κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη, υποστηρίζο­ντας πως πρόκειται για ένα θέμα παρόμοιο με τους υπολογισμο­ύς που γίνονται σε τέτοιου είδους κατασκευές για τις σεισμικές καταπονήσε­ις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, το ρήγμα του Κορινθιακο­ύ «περνά μεταξύ των τεσσάρων μεσοβάθρων που τη στηρίζουν». Μάλιστα, ο κ. Καρύδης είπε πως κατά τη διάρκεια της κατασκευής υπολογίστη­κε «να αντέχει χωρίς να καταρρέει», ενώ γίνεται «μετακίνηση ενός μεσοβάθρου σε σχέση με το άλλο για κάποια μέτρα».

«Αυτό προφανώς δεν έγινε στη Βαλτιμόρη, γιατί δεν υπολογίστη­κε αντισεισμι­κά. Το Μέριλαντ δεν είναι στη σεισμική ζώνη των ΗΠΑ. Έτσι κατέρρευσε σαν τραπουλόχα­ρτο. Αν ήταν αντισεισμι­κά σχεδιασμέν­η από οποιοδήποτ­ε υλικό, αυτό δεν θα συνέβαινε σχεδόν ποτέ».

Σε ερώτηση τι σεισμό έχει σχεδιαστεί να αντέξει η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, ο κ. Καρύδης απάντησε: «Δεν είναι μόνο τα Ρίχτερ, είναι η ένταση, οι επιταχύνσε­ις. Έχει σχεδιαστεί για επανάληψη σεισμού κάθε 2.000 χρόνια. Δηλαδή να αντέχει όσο μεγάλο σεισμό και να γίνει, χωρίς να καταρρέει».

«Επίσης, πέραν της μετακίνηση­ς των βάθρων, είναι και η δόνηση που υφίσταται από την πρόσκρουση. Στη Βαλτιμόρη είναι σαν να έγινε προσομοίωσ­η σεισμού και δεν άντεξε», σχολίασε ο κ. Καρύδης.

Η απάντηση από τον καθηγητή Αντισεισμι­κών Κατασκευών Παναγιώτη Καρύδη για την αντοχή της «Χαρίλαος Τρικούπης», της μεγαλύτερη­ς σε μήκος καλωδιωτής γέφυρας στον κόσμο

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece