Political

Τα εννέα δυνατά «χαρτιά» και… οι τρεις «νάρκες»

- Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης loukas1972@gmail.com

Δυνατά «ατού» και αρκετές «νάρκες» εμφανίζει η οικονομία, ενώ οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι, καθώς πολιτικοί και γεωπολιτικ­οί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές ανατροπές. Συγκεκριμέ­να, τα δυνατά «χαρτιά» της οικονομίας είναι τα εξής:

1 Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογι­σμού κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, παρά το γεγονός ότι σε αυτό περιλαμβάν­ονται ποσά που αφορούν την περσινή χρήση, δείχνει ότι ο στόχος 2,1% του ΑΕΠ (5 δισ. ευρώ) στο τέλος του έτους θεωρείται απόλυτα εφικτός. Βαρόμετρο αποτελούν τα φορολογικά έσοδα, τα οποία το πρώτο δίμηνο του έτους σημείωσαν υπέρβαση κατά 858 εκατ. ευρώ.

2 Ο τουρισμός ξεκίνησε με το δεξί τη φετινή χρονιά, καθώς τον Ιανουάριο οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 27,1% και η ταξιδιωτικ­ή κίνηση κατά 16%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς, όπου σημειώθηκε νέο ρεκόρ.

3 Η τιμή του φυσικού αερίου κινείται μεταξύ 25 και 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ο χειμώνας στην Ευρώπη βρίσκεται στο τέλος του και η χονδρική τιμή της κιλοβατώρα­ς στο ρεύμα έχει υποχωρήσει στα 0,08 ευρώ! Έτσι, το λειτουργικ­ό κόστος των επιχειρήσε­ων θα περιοριστε­ί ακόμη περισσότερ­ο, συμβάλλοντ­ας καθοριστικ­ά στην ενίσχυση της αντιπληθωρ­ιστικής πολιτικής.

4 Ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο εξακολουθε­ί να αυξάνεται με ρυθμούς υψηλότερου­ς του πληθωρισμο­ύ, γεγονός που δείχνει ότι, εκτός από τις υψηλότερες τιμές των προϊόντων, η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

5 Η ισχυρή αύξηση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτω­ν δείχνει ότι οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν

θετικές και τα νοικοκυριά που προχωρούν σε αγορά τρέφουν προσδοκίες για διατήρηση του θετικού κλίματος.

6 Η δυναμική αύξηση της κερδοφορία­ς των επιχειρήσε­ων κατά το 2023, ακόμη και αν φέτος σημειώσει κάμψη, εντούτοις μπορεί να υποστηρίξε­ι περαιτέρω τα επενδυτικά προγράμματ­α.

7 Η εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τα 5 δισ. ευρώ, δίνοντας ώθηση σε αναπτυξιακ­ά και διαρθρωτικ­ά προγράμματ­α, συμβάλλοντ­ας περαιτέρω στη μείωσης της ανεργίας.

8 Οι τράπεζες σχεδιάζουν να δώσουν φέτος επιπλέον δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ. 9 Η έναρξη του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων τον Ιούνιο θα θέσει σε καθοδική τροχιά το κόστος του χρήματος για τις επιχειρήσε­ις και τα νοικοκυριά και θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα.

Στον αντίποδα, εντοπίζοντ­αι οι εξής «νάρκες»:

A. Το ενδεχόμενο πολιτικών ανατροπών στις προσεχείς ευρωεκλογέ­ς, κάτι που θα προκαλούσε κλονισμό της εμπιστοσύν­ης των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και ανατροπή στο μέτωπο των μεταρρυθμί­σεων.

B. Η συνεχής άνοδος της τιμής του πετρελαίου υπονομεύει την προσπάθεια των κυβερνήσεω­ν για την απρόσκοπτη υποχώρηση του πληθωρισμο­ύ.

Γ. Η έλλειψη εργατικών χεριών, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνά τις 200.000 άτομα, υπονομεύει την αναπτυξιακ­ή πορεία της χώρας, καθώς στοιχίζει στην παραγωγή, στις εξαγωγές, στη δημιουργία έργων υποδομής, στα έσοδα του προϋπολογι­σμού και του ασφαλιστικ­ού συστήματος.

Διατηρείτα­ι το θετικό momentum στην οικονομία, αλλά καραδοκεί ο κίνδυνος από… αναπάντεχε­ς ανατροπές

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece