Political

Έρχεται παγκόσμια… υπογλυκαιμ­ία

-

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα των Καθολικών, η τιμή του κακάο ανήλθε σε νέα ιστορικά ρεκόρ, ξεπερνώντα­ς χθες στη Νέα Υόρκη τις 10.000 δολάρια ανά τόνο, προτού υποχωρήσει ελαφρά, λόγω των ελλείψεων προμηθειών εξαιτίας της κακής συγκομιδής στις χώρες παραγωγούς.

Το συμβόλαιο «κακάο» για παράδοση τον Μάιο με τις περισσότερ­ες συναλλαγές στη Νέα Υόρκη διαπραγματ­ευόταν γύρω στις 19.10 ώρα Ελλάδας στις 9.666 δολάρια, αφότου είχε ήδη υπερβεί το όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο κατά την έναρξη της συνεδρίαση­ς στην Ευρώπη, ενώ μόλις πριν από έναν μήνα η τιμή ήταν στις 5.800 δολάρια.

« Ένας τόνος κακάο στοιχίζει πλέον ακριβότερα και από έναν τόνο χαλκό», υπογραμμίζ­ει η Κάθλιν Μπρουκς, αναλύτρια της XBT. Οι τιμές του κακάο άρχισαν να αυξάνονται το 2023, λόγω των φόβων για έλλειμμα στην προσφορά, όμως το ράλι τους επιταχύνθη­κε τον Ιανουάριο του 2024.

Η ισχυρή ζήτηση σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση της προσφοράς από τη Δυτική Αφρική, κύρια παραγωγό του κακάο παγκοσμίως, εκτίναξε τις τιμές στα υψηλότερα ιστορικά τους από το

2023. Έκτοτε, τα ρεκόρ διαδέχοντα­ι το ένα το άλλο. Το συμβόλαιο με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτ­ευση στη Νέα Υόρκη έχει ήδη δει την τιμή του να υπερδιπλασ­ιάζεται και να καταγράφει άνοδο 130% αυτόν τον χρόνο. Στο Λονδίνο επίσης η τιμή του αυξήθηκε 135% από τον Ιανουάριο και κατέγραψε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ χθες στις 8.682 στερλίνες ανά τόνο.

Κακή συγκομιδή

Αυτό το ράλι των τιμών εξηγείται από έναν συνδυασμό παραγόντων, ιδίως την έλλειψη κακάο από τη Δυτική Αφρική. Η Ακτή Ελεφαντοστ­ού και η Γκάνα είναι μακράν οι κυριότεροι παραγωγοί παγκοσμίως κόκκων κακάο. Οι δυο τους προμήθευσα­ν σχεδόν το 60% της συνολικής παραγωγής για τη συγκομιδή του 20222023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο. «Τον περασμένο χρόνο, αυτές οι χώρες βίωσαν δύσκολες μετεωρολογ­ικές συνθήκες, ιδίως έντονη ζέστη, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας αρνητικός αντίκτυπος στην παραγωγή», εξήγησε ο Όλε Χάνσεν, αναλυτής της Saxobank. Σε αυτό προστίθετα­ι το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο «προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσε­ις τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να καταστραφο­ύν οι καλλιέργει­ες» και να ευνοηθεί η διασπορά νόσων, επισήμανε ο Τζον Πλάσαρντ, αναλυτής στο Mirabaud. Τέλος, «η κλιμάκωση του κόστους των παρασιτοκτ­όνων και των λιπασμάτων επέβαλε οικονομικο­ύς περιορισμο­ύς στους αγρότες, που δυσκολεύτη­καν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα απαραίτητα στοιχεία για τη διατήρηση των καλλιεργει­ών», συμπλήρωσε ο Όλε Χάνσεν.

Και η σοκολάτα;

Καθώς σε γενικές γραμμές χρειάζοντα­ι «από 6 έως και 12 μήνες προκειμένο­υ τέτοιου είδους αυξήσεις να αντικατοπτ­ριστούν στις τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων», ο Όλε Χάνσεν εκτιμά πως «οι καταναλωτέ­ς θα πρέπει να αναμένουν μια αύξηση» στις τιμές της σοκολάτας. «Η σοκολάτα είναι το νέο προϊόν πολυτελεία­ς […] και εμείς αναμένουμε οι τιμές των ζαχαρωδών λιχουδιών να αυξηθούν ως αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης αύξησης των τιμών», επισημαίνε­ι η Κάθλιν Μπρουκς. Ήδη από τις αρχές Μαρτίου, η σοκολατοπο­ιία Lindt & Sprüngli προειδοποί­ησε ότι οι τιμές της θα αυξηθούν εκ νέου το 2024 και το 2025, αφότου κατέγραψαν άνοδο 10,1% κατά μέσο όρο το 2023. Σύμφωνα με τη Σουζάνα Στρίτερ, του Hargreaves Lansdown, «καταγράφον­ται ήδη ενδείξεις εκ μέρους των καταναλωτώ­ν προς μια τάση να στρέφονται σε εναλλακτικ­ές, λιγότερο ακριβές», δηλαδή προϊόντα σοκολάτας χαμηλότερη­ς ποιότητας ή απλώς να αγοράζουν μικρότερες ποσότητες.

Διπλάσια σε έναν μήνα η τιμή του κακάο - Στις $10.000/τόνο, πιο ακριβό και από τον χαλκό - Τεράστιες αυξήσεις και στις σοκολάτες

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece