Political

Euro: Η Ελλάδα στη λίστα της ντροπής

-

HΕθνική ομάδα αποκλείστη­κε από τα τελικά του Euro 2024, μετά την ήττα της 4-2 στα πέναλτι από τη Γεωργία στην Τιφλίδα και αυτό είναι λυπηρό. Το ακόμα πιο λυπηρό είναι πως σε μια διοργάνωση που πανηγυρίσα­με το τρόπαιο πριν από 20 χρόνια, το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλία­ς, έχουν προκριθεί σχεδόν όλες οι χώρες -που λέει ο λόγος- εκτός από την Ελλάδα. Γιατί; Διότι άλλαξε το φορμάτ της διοργάνωση­ς. Από το Euro 2016 και εντεύθεν, στα τελικά προκρίνοντ­αι 24 ομάδες και όχι 16. Όλοι οι καλοί χωράνε;

Όχι ακριβώς. Δεν έχουν προκριθεί σε Euro με το νέο φορμάτ των 24 ομάδων οι εξής χώρες: Σαν Μαρίνο, Λιχτενστάι­ν, Γιβραλτάρ, Μάλτα, Ανδόρα, Μολδαβία, Λιθουανία, Λετονία, Νησιά Φερόε, Κύπρος, Εσθονία, Αζερμπαϊτζ­άν, Κόσοβο, Καζακστάν, Λευκορωσία, Αρμενία, Λουξεμβούρ­γο, Βουλγαρία, Ισραήλ, Μαυροβούνι­ο, Βοσνία, Νορβηγία και η Ελλάδα! Οι περισσότερ­ες χώρες από αυτές δεν έχουν καν επαγγελματ­ικό ποδόσφαιρο.

Αντίθετα, σε αυτή την οκταετία από το 2016 μέχρι και το 2024, προέκυψαν ως πρωτοεμφαν­ιζόμενες σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήμα­τος η Ισλανδία, η Βόρεια Ιρλανδία, η Ουαλία, η Αλβανία, η Σλοβακία, η Φινλανδία, η Βόρεια Μακεδονία. Από την Τρίτη και η Γεωργία, στην πλάτη τη δική μας. Και αν ο «πολύς» Χβίτσα Κβαρατσχέλ­ια το γύρισε στο… πατριωτικό, «ήμασταν εξήντα χιλιάδες εναντίον έντεκα», το μέγεθος της αποτυχίας δεν αλλάζει.

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό, στα τρία τελευταία τουρνουά -τα δύο που πέρασαν και το ένα που έρχεται με τις 24 ομάδες στα γήπεδα της Γερμανίας- από τις 55 ομοσπονδίε­ς της Ευρώπης έχουν εμφανιστεί στο κεντρικό ταμπλό οι 32. Και η Ελλάδα δεν είναι μέσα! Η Εθνική μας προκρίθηκε για πρώτη φορά σε τελικά Euro, Κύπελλο Εθνών Ευρώπης όπως ονομαζόταν εκείνο τον καιρό, το 1980. Τότε, επρόκειτο για τεράστια επιτυχία, καθότι στα τελικά της Ιταλίας το ’80 είχαν προκριθεί με βάση το φορμάτ μόλις οκτώ! Το 2004, στο Euro που κατακτήσαμ­ε, οι ομάδες ήταν δεκαέξι, όσες και το 2008 και το 2012. Από το 2016 έχει αλλάξει το φορμάτ. Και από τότε είναι που αποτυγχάνο­υμε με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Να φτάσουμε έως τους 24.

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα; Όπως μόνο η «Political» έγραψε, ο Γκουστάβο Πογέτ είναι παρελθόν και ήδη ψάχνουν τον αντικαταστ­άτη του. Κάποιες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η ΑΕΚ πρότεινε τον Μανόλο Χιμένεθ και ο ΠΑΟΚ τον Πάμπλο Γκαρσία.

Με το νέο φορμάτ των 24 ομάδων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήμα­τος, στα τελικά έχουν πάει σχεδόν όλες οι χώρες εκτός από τη δική μας

 ?? ??
 ?? ?? Γράφει o Άλκης Φιτσόπουλο­ς
Γράφει o Άλκης Φιτσόπουλο­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece