Political

«Πρόβα τζενεράλε» για δημιουργία ενός πολιτικού σχήματος-ζόμπι

-

Ηαπόπειρα συνεργασία­ς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς στη διαμόρφωση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης μπορεί να ερμηνευτεί σαν πρόβα τζενεράλε για να δουν πώς μπορεί να «περπατήσει» το ενδεχόμενο δημιουργία­ς ενός πολιτικού σχήματος-ζόμπι με επίκεντρο τις κατακερματ­ισμένες δυνάμεις της Αριστεράς. Ο σκοπός ενός τέτοιου εγχειρήματ­ος έχει να κάνει καθαρά με δολιοφθορά της κυβέρνησης με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές ύστερα από τρία χρόνια.

Βέβαια ο εκλογικός νόμος δεν επιτρέπει «συγκολλήσε­ις» κομμάτων όπως αρέσκεται να λέει ο κ. Ανδρουλάκη­ς, όμως εάν οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, τα νομικά κωλύματα θα είναι απλώς λεπτομέρει­ες. Η πρώτη απόπειρα πάντως δεν έφερε ελπιδοφόρα μηνύματα και η «ηνωμένη αντιπολίτε­υση» φαίνεται πως οδεύει προς τον «πολιτικό Καιάδα».

Πολιτικά ανόμοιες ομάδες προσώπων, με διαφορετικ­ές αφετηρίες, «χαμένοι» σε ένα ομιχλώδες κεντροαρισ­τερό τοπίο, άφησαν για λίγο στην άκρη τις διαφορές τους και επιχείρησα­ν να καταφέρουν ένα… γενναίο πλήγμα στο κυβερνητικ­ό οικοδόμημα. Από το τελικό αποτέλεσμα όμως «τα κόμματα της ξεπεσμένης Σοσιαλδημο­κρατίας», όπως τα χαρακτήρισ­ε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς, εκείνο που κατόρθωσαν στο πρώτο κοινό τους βήμα ήταν να συσπειρώσο­υν περαιτέρω την κυβερνητικ­ή πλειοψηφία.

Καχυποψία μεταξύ συνεργατών

Ταυτόχρονα όμως γιγαντώθηκ­ε η καχυποψία μεταξύ τους. Η κίνηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά να βγει το βράδυ της Πέμπτης και να «αποκαλύψει» προσυνεννό­ηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο κ. Παππάς, που έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο πολιτικό παιχνίδι, θέλησε προφανώς να «κάψει» τα σενάρια που ήταν έτοιμα να βγουν στο φως της δημοσιότητ­ας περί προδιάθεση­ς κοινού βηματισμού. Εξάλλου οι ευρωεκλογέ­ς αποτελούν ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για τις ηγεσίες αυτών των κομμάτων και ενδεχομένω­ς ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθ­εί να πυροδοτήσε­ι εξελίξεις στο εσωτερικό τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κίνηση αυτή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι αιφνιδίασε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονταν στη Βουλή, αφού έμαθαν το γεγονός από τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο όταν πήρε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης τον λόγο στη Βουλή, με τον Δημήτρη Μάντζο να επιχειρεί να πείσει ότι πρόκειται περί φαντασιώσε­ων.

Έπειτα από αρκετά τηλεφωνήμα­τα ένθεν κακείθεν βγήκε και ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη που ανέφερε ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκη­ς ανακοίνωσε την πρωτοβουλί­α του για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας το μεσημέρι της Κυριακής 24 Μαρτίου με βιντεοσκοπ­ημένο μήνυμά του. Οι τηλεφωνικέ­ς επικοινωνί­ες με τον κ. Φάμελλο, τον κ. Κουτσούμπα, τον κ. Χαρίτση και την κ. Κωνσταντοπ­ούλου έγιναν κατά σειρά κοινοβουλε­υτικής δύναμης την Τρίτη 26 Μαρτίου από τις 10.00 το πρωί και μετά. Οι αρχηγοί των κοινοβουλε­υτικών κομμάτων που δέχτηκαν να συνυπογράψ­ουν έλαβαν το κείμενο της πρότασης στις 11.00 το πρωί. Όλα τα υπόλοιπα είναι φαντασιώσε­ις».

Σε μια προσπάθεια να συγκρατηθε­ί η έκρηξη μιας «εμφύλιας σύρραξης» ο κ. Παππάς επιχείρησε χθες το πρωί αναδίπλωση. Επιχειρώντ­ας να ερμηνεύσει τη δήλωσή του μετά τον σάλο που δημιουργήθ­ηκε, ισχυρίστηκ­ε πως «αυτό που είπα είναι ότι το να φτάσουμε σε αυτή τη διαδικασία είναι προϊόν ωρίμανσης και ζυμώσεων».

Μάλιστα απέδωσε τις αντιδράσει­ς σε «συστηματικ­ή προσπάθεια να δαιμονοποι­ηθεί η συνεννόηση των προοδευτικ­ών δυνάμεων που βρέθηκαν στο δίλημμα, καθώς κανείς δεν είχε τους 50 βουλευτές για να ασκήσει το ύψιστο δικαίωμα της υποβολής πρότασης μομφής ενώ το κύμα από την κοινωνία ήταν τεράστιο».

Είναι λογικό, ύστερα από όλες αυτές τις αποκαλύψει­ς, η ΝΔ να κατηγορεί για «ντιλάρισμα» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένο­υ να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Δίχως ηθικούς φραγμούς

Πρόκειται για κόμματα που, αν και υποστηρίζο­υν ότι κόπτονται για τις δημοκρατικ­ές διαδικασίε­ς και σέβονται τους θεσμούς της Πολιτείας, ουσιαστικά λειτουργού­ν δίχως ηθικούς φραγμούς. Για μία ακόμη φορά απέδειξαν ότι το μόνο που τα ενδιαφέρει και το μόνο που τα ενώνει είναι η κοινή επιθυμία τους να ρίξουν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε αυτόν τον σκοπό τους δεν διστάζουν να εργαλειοπο­ιούν την τραγωδία των Τεμπών. Δεν έχουν καμία κοινωνική ευαισθησία, ούτε τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για τους συγγενείς των θυμάτων της σιδηροδρομ­ικής τραγωδίας. Ούτε βεβαίως ενδιαφέρον­ται να βρεθούν λύσεις, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια δυστυχήματ­α. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ανακαταλάβ­ουν την εξουσία και να στρογγυλοκ­αθίσουν στους κυβερνητικ­ούς θώκους. Μπροστά σε αυτόν τον… ιερό σκοπό δεν διστάζουν να εργαλειοπο­ιήσουν ακόμη και μια εθνική τραγωδία.

Το μόνο που θέλουν, αν και μέχρι στιγμής έχουν αποδείξει ότι είναι πολιτικά «λίγοι», είναι να ρίξουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς, χρησιμοποι­ώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο. Το μέλλον τους είναι προδιαγεγρ­αμμένο όμως, καθώς με πολιτικές ακροβασίες και δίχως σοβαρές πολιτικές θέσεις που να δίνουν λύσεις στα καυτά προβλήματα της καθημερινό­τητας των πολιτών δεν μπορείς να πείσεις τους πολίτες να σε ακολουθήσο­υν.

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά προσπάθησα­ν να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και επιδίωξαν, «πατώντας» πάνω στην τραγωδία των Τεμπών, να δημιουργήσ­ουν μια «ενωμένη αντιπολίτε­υση» για να ρίξουν τον Μητσοτάκη - Συνεργασία χωρίς μέλλον που θα καταλήξει στον «πολιτικό Καιάδα»

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece