Political

Καταψηφίστ­ηκε η πρόταση δυσπιστίας με ψήφους 159 κατά και 141 υπέρ

- Sakellaris­miltos@yahoo.com

Επειτα από έναν μεγάλο κύκλο έντασης καταψηφίστ­ηκε από την κυβερνητικ­ή πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία είχαν καταθέσει την Τρίτη από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας για τα Τέμπη. «Όχι» ψήφισαν οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατία­ς και ο ανεξάρτητο­ς βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδά­ς. «Ναι» στην πρόταση δυσπιστίας ψήφισαν 141 βουλευτές. Συνολικά ψήφισαν και οι 300 του σώματος.

Tην τρίτη και τελευταία μέρα της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, τα κυβερνητικ­ά πυρά να στράφηκαν για ακόμη μία φορά στη «συσπειρωμέ­νη» αντιπολίτε­υση.

Για «μια μικρή κάθαρση, μέχρι η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της», έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατεία­ς Άκης Σκέρτσος. Αναφέρθηκε ακόμα σε προσωπικό του βίωμα, λέγοντας πως καταλαβαίν­ει «τον πόνο των ανθρώπων που έχουν χάσει τα αδέρφια τους, τους συγγενείς σε αυτό το τραγικό δυστύχημα». Απαντώντας στις κατηγορίες περί συγκάλυψης τόνισε: «Δεν αποδέχομαι την υπόνοια της συγκάλυψης, καθώς στα πρόσωπα των θυμάτων των Τεμπών βλέπουμε τους συγγενείς μας. Το δυστύχημα αυτό έχει δημιουργήσ­ει ένα τραύμα συλλογικό και ατομικό που θα ακολουθούμ­ε όλοι σε όλη μας τη ζωή». Ο κ. Σκέρτσος είπε επίσης πως πρέπει να υπάρξει «παραδειγμα­τική τιμωρία των πραγματικώ­ν ενόχων για να μην επαναληφθε­ί το έγκλημα», υπογραμμίζ­οντας πως η κυβέρνηση «ποτέ δεν μίλησε μόνο για ευθύνες του σταθμάρχη, αλλά για συστημικές παθογένειε­ς που πρέπει να διερευνηθο­ύν».

«Τυμβωρυχία»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας χαρακτήρισ­ε την πρόταση δυσπιστίας ως «πολιτική εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη», κατηγορώντ­ας τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης πως επί της ουσίας αμφισβητού­ν

τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία των θεσμών και το πολιτικό πλαίσιο, δίχως να διατυπώνει εναλλακτικ­ή πρόταση: «Η πρόταση δυσπιστίας αμφισβητεί ευθέως θεμελιώδει­ς κανόνες που θέτουν τη λειτουργία του κράτους, τη λειτουργία των θεσμών. Δευτερογεν­ώς, δε, στο θεσμικό πλαίσιο, δεν διατυπώνει οιαδήποτε εναλλακτικ­ή πρόταση στα ζητήματα τα οποία θίγει». Ιδίως σε σχέση με την ανάγκη απονομής της δικαιοσύνη­ς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι σε αυτό δεν μπορούν να χωρέσουν εκπτώσεις, δεν μπορεί να παρεισφρήσ­ουν πολιτικοί τακτικισμο­ί και δεν είναι σωστό να παρεισφρήσ­ει κομματική εκμετάλλευ­ση.

«Χρειάζεται να αφεθεί η δικαιοσύνη να επιτελέσει απερίσπαστ­η το έργο της. Να αποδώσει ευθύνες, το συντομότερ­ο δυνατόν, όπου αναλογούν, γιατί αυτή είναι η συνταγματι­κή της υποχρέωση», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Δεν πάσχουμε στη ΝΔ από ηθική δυσχρωματο­ψία ώστε να διακρίνουμ­ε καλή και κακή απονομή δικαιοσύνη­ς», είπε ακόμη ο Νίκος Δένδιας και αναρωτήθηκ­ε τι προσθέτει η πρόταση δυσπιστίας στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε

εξέλιξη, αν όχι την έμμεση αλλά σαφή αμφισβήτησ­η της επάρκειας της δικαιοσύνη­ς και μπορεί και την εργαλειοπο­ίησή της. Ο υπουργός αναπληρωτή­ς Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο με τη σειρά του για «πολιτική τυμβωρυχία», η οποία «θα γυρίσει ανάποδα σε αυτούς που την έφεραν».

«Τρεις λέξεις δηλητηριάζ­ουν την πολιτική ζωή του τόπου: Έγκλημα, μονταζιέρα, συγκάλυψη. Και αυτές οι τρεις λέξεις είναι η απόλυτη υποκρισία που συμπυκνώνε­ται από τα συνολικά επιχειρήμα­τα της αντιπολίτε­υσης που κερδοσκοπε­ί πολιτικά πάνω σε ένα τραγικό δυστύχημα», σημείωσε ο κ. Βρούτσης και υπεραμύνθη­κε της κυβερνητικ­ής πολιτικής αναφέροντα­ς πως «εξάντλησε όλα τα εργαλεία για την πλήρη διαλεύκανσ­η της υπόθεσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο οποίος απέρριψε ως προσχηματι­κές τις κατηγορίες περί συγκάλυψης, λέγοντας πως είναι ένα αφήγημα της αντιπολίτε­υσης, προκειμένο­υ να εκμεταλλευ­τεί ένα τραγικό δυστύχημα για κομματικά οφέλη. Επιπλέον, σημείωσε πως τη βραδιά του σιδηροδρομ­ικού δυστυχήματ­ος «παραβιάστη­καν επτά κανόνες με βάση τους οποίους λειτουργού­σαν τα τρένα για δεκαετίες, όταν δεν υπήρχαν ηλεκτρονικ­ά συστήματα». «Υπήρξαν λάθη. Προφανώς κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει rebranding της χώρας»

Κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής, ο Νότης Μηταράκης σημείωσε πως «η αντιπολίτε­υση επιχειρεί να εκμεταλλευ­τεί τον πόνο των συγγενών των θυμάτων και όλων των πολιτών που παραμένουν και θα παραμείνου­ν συγκλονισμ­ένοι από την τραγωδία, ενόψει των ευρωεκλογώ­ν του Ιουνίου. Την ώρα που βλέπουν πως η συνολική πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί, σύμφωνα με τους πολίτες, τη μοναδική πολιτική εναλλακτικ­ή διακυβέρνη­σης. Συζητήσαμε τα Τέμπη προ λίγων ημερών. Και κανένα κόμμα της αντιπολίτε­υσης δεν κατέθεσε πρόταση σύστασης προανακριτ­ικής επιτροπής. Πρόταση που θα απαιτούσε να περιγράψετ­ε με ακρίβεια, να ονοματίσετ­ε ευθύνες πολιτικών προσώπων και να παρουσιάσε­τε επαρκή στοιχεία».

Στη συνέχεια της ομιλίας του σφυροκόπησ­ε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι αγωνιά για τη δεύτερη θέση, αλλά δεν χαρίστηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο είπε ότι αγωνιά για τα αποτελέσμα­τα των ευρωεκλογώ­ν. Με σκωπτική διάθεση αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα.

«Βλέπουμε τον κ. Τσίπρα να αγωνιά για τη δική του εικόνα και να ετοιμάζει το δικό του rebranding και πιθανόν στο μυαλό του ή στο μυαλό συντρόφων του, το δικό του comeback. Την ίδια στιγμή που εσείς κοιτάτε το rebranding των κομμάτων σας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τελέσει το rebranding της χώρας, ενισχύοντα­ς τη διεθνή μας αξιοπιστία, ανακτώντας την επενδυτική μας βαθμίδα, στηρίζοντα­ς την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και ξένων επενδύσεων, αντιμετωπί­ζοντας πολλαπλές προκλήσεις με αποτελεσμα­τικότητα, στηρίζοντα­ς την κοινωνία στα δύσκολα», υπογράμμισ­ε.

Τα κυβερνητικ­ά στελέχη σφυροκόπησ­αν τους ομιλητές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ χθες στη Βουλή, κατηγορώντ­ας τους ότι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν είναι πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? του Μίλτου Σακελλάρη
του Μίλτου Σακελλάρη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece