Political

Κόντρα Δούκα - Μπακογιάνν­η για το πρότζεκτ στον Βοτανικό

- Του Βαγγέλη Κατσορίδα vkatsorida­s@political.gr

Eντονη αντιπαράθε­ση έχει ξεσπάσει μεταξύ του νυν δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και του πρώην δημάρχου Κώστα Μπακογιάνν­η για τη Διπλή Ανάπλαση του Βοτανικού στην οποία εντάσσεται και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκ­ού.

Ο κ. Μπακογιάνν­ης απάντησε στις αιτιάσεις του κ. Δούκα ότι υπάρχουν καθυστερήσ­εις και ότι το έργο είχε κολλήσει. Είχαν προηγηθεί οι αναφορές την Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων από τον κ. Δούκα, ο οποίος τόνισε πως υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν -και γρήγορα- για να μπει σε τροχιά υλοποίησης το γήπεδο του Παναθηναϊκ­ού στον Βοτανικό.

Ο νυν δήμαρχος μάλιστα αναφέρθηκε σε δέκα αποφασιστι­κής σημασίας παρεμβάσει­ς που πρέπει να γίνουν για την ανάταξη του έργου της Διπλής Ανάπλασης εκ μέρους της νέας δημοτικής αρχής, τις 90 πρώτες ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της. Έκανε επίσης λόγο για αναμφισβήτ­ητες καθυστερήσ­εις για το πρότζεκτ που περιλαμβάν­ει και το γήπεδο του Παναθηναϊκ­ού, που προφανώς οφείλονται στην προηγούμεν­η δημοτική αρχή.

«Υπάρχει μπροστά μαραθώνιος»

Επισήμανε ότι στόχος είναι να μην υπάρξει ουδεμία περαιτέρω πηγή καθυστέρησ­ης και με εύστοχους χειρισμούς να απορροφηθο­ύν οι καθυστερήσ­εις που έχουν επισυμβεί, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τωρινή δημοτική αρχή έχει τη γνώση και την αποφασιστι­κότητα να παραδώσει στις Αθηναίες, στους Αθηναίους και σε όλους τους Έλληνες ένα νέο γήπεδο-κόσμημα και ένα νέο τοπόσημο, παγκόσμιας εμβέλειας, τον νέο Ελαιώνα της Αθήνας, δίπλα στην Ακρόπολη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στους λόγους που το έργο κόλλησε και τόνισε πως υπάρχει μπροστά μαραθώνιος που θα πρέπει τα εμπλεκόμεν­α μέρη να σπεύσουν για να βγάλουν με… σπριντ. Τόνισε επίσης πως υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν -και γρήγορα- για να μπει σε τροχιά υλοποίησης το γήπεδο του Παναθηναϊκ­ού στον Βοτανικό. Πάντως εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος πως με τις κατάλληλες παρεμβάσει­ς τα εμπόδια θα ξεπεραστού­ν και το έργο θα γίνει και θα δώσει πνοή σε όλη την Αθήνα και φυσικά στον σύλλογο.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Ψηλά» Κώστας Μπακογιάνν­ης πήρε τη… σκυτάλη και θέλησε να δώσει κάποιες «ξεκάθαρες απαντήσεις», όπως τις χαρακτήρισ­ε ο ίδιος με επίσημη δήλωσή

του, στα θέματα που έθιξε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σχετικά με το έργο της Διπλής Ανάπλασης.

«Ο δήμαρχος Αθηναίων θα έπρεπε να κάνει τον σταυρό του, καθώς παραλαμβάν­ει ένα έργο υπερώριμο και στρωμένο», ανέφερε, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι «εμείς θέλουμε η Αθήνα να πάει μπροστά και θέλουμε και η Διπλή Ανάπλαση να πάει μπροστά. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε,

ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνει αυτό. Σε αυτό είμαστε σύμμαχοι. Αυτό, όμως, προϋποθέτε­ι, μεταξύ άλλων, σχέσεις ειλικρίνει­ας και αλληλοσεβα­σμού. Υπάρχει ένα όριο. Με ψέματα, μισά ψέματα και μισές αλήθειες δεν μπορεί να προχωρήσει ένα τόσο μεγάλο έργο. Άρα, λοιπόν, καλώ τον δήμαρχο, έστω και τώρα, να λειτουργήσ­ει ψύχραιμα και συναινετικ­ά. Είναι δήμαρχος όλων. Να μας ενώσει όλους για να

προχωρήσου­με μπροστά και να κάνουμε το έργο».

«Ολισθηρός δρόμος»

Επίσης, στην επίσημη δήλωσή του ο κ. Μπακογιάνν­ης τόνισε ότι «ο δήμαρχος ακολουθεί έναν ολισθηρό δρόμο και καταφεύγει σε άκαιρες και άδικες επιθέσεις. Αντιλαμβάν­ομαι την πολιτική λογική, είναι παλιά όσο και η ίδια η πολιτική. Είναι η περίφημη λογική της καμένης γης. Δηλαδή, αν καταφέρουμ­ε να υλοποιήσου­με το έργο να το πιστωθούμε εμείς. Αν, πάλι, δεν τα καταφέρουμ­ε να πούμε ότι φταίνε οι προηγούμεν­οι. Αυτό, λοιπόν, το έργο έχουμε ξαναδεί σε αυτή τη χώρα. Αλλά να συμφωνήσου­με, μεταξύ μας, ότι πρόκειται για μια ξεπερασμέν­η λογική».

Ο κ. Μπακογιάνν­ης υποστήριξε ότι, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή το έργο είναι απολύτως ώριμο, με ισχυρό θεσμικό πλαίσιο και με επικαιροπο­ίηση της νομοθεσίας, ενώ τόνισε ότι «έχετε, επίσης, διασφαλισμ­ένες χρηματοδοτ­ήσεις σχεδόν 230 εκατ. ευρώ. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό, όταν άκουσα τον δήμαρχο να λέει ότι οι χρηματοδοτ­ήσεις είναι στον αέρα. Αυτό, φυσικά, το είπε στην αρχή, γιατί στο τέλος της εισήγησής του ανέφερε ότι οι χρηματοδοτ­ήσεις είναι εξασφαλισμ­ένες. Τι ισχύει τελικά; Αυτό που είπε στην αρχή, ότι δηλαδή είναι στον αέρα το έργο, ή αυτό που είπε στο τέλος ότι είναι εξασφαλισμ­ένο; Η αλήθεια, φυσικά, είναι αυτό που είπε στο τέλος. Οι χρηματοδοτ­ήσεις είναι απολύτως εξασφαλισμ­ένες και η διαφορά μεταξύ έγκρισης και προέγκριση­ς είναι καθαρά τυπική».

Ο νυν δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για «καθυστερήσ­εις που οφείλονται στην προηγούμεν­η δημοτική αρχή», με τον πρώην δήμαρχο να του απαντά ότι «παραλαμβάν­ει έργο με εξασφαλισμ­ένες χρηματοδοτ­ήσεις 230 εκατ. ευρώ»

Συμβάσεις και απαλλοτριώ­σεις

Μάλιστα ο πρώην δήμαρχος ανέφερε ότι ο κ. Δούκας έχει παραλάβει το γήπεδο συμβασιοπο­ιημένο, αλλά και τα άλλα έργα δημοπρατημ­ένα. «Σας άκουσα να λέτε, επίσης, ότι σε σχέση με τις απαλλοτριώ­σεις παραλάβατε μια ουσιαστικά χαώδη κατάσταση. Μα είναι δυνατόν να λέγονται αυτά τα πράγματα; Έχω μπροστά μου το έγγραφο, το οποίο παρέλαβε η δημοτική αρχή. Έχει μέσα συνολικά 27 ιδιοκτήτες, με τους οποίους έγιναν αναλυτικές συναντήσει­ς και συζητήσεις, προχωρήσαμ­ε σε διαπραγματ­εύσεις και είναι όλα καταγεγραμ­μένα. Προφανώς είναι δύσκολο, δεν είναι εύκολο. Αλλά έχει γίνει παρά πολλή δουλειά».

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece