Political

Αρχίζει το ελληνικό «Top Gun»

Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην Ευρώπη «Ηνίοχος 2024» - Πυρετώδεις προετοιμασ­ίες στο ΓΕΑ και την 117 Πτέρυγα Μάχης

- Γράφει o Bασίλης Σκουλαράκο­ς skoularb@gmail.com

Μήνυμα ισχύος, ενότητας και αποτροπής στέλνει προς πάσα κατεύθυνση η Ελλάδα μέσα από τη σημαντικότ­ερη αεροπορική άσκηση για το 2024 στην περιοχή της Μεσογείου, με την Πολεμική μας Αεροπορία να δείχνει για μια ακόμη φορά ποια είναι και τι μπορεί να κάνει.

Ο «Ηνίοχος» ανοίγει και πάλι τα φτερά του, με τις συμμετέχου­σες χώρες να απλώνονται στον ελληνικό ουρανό εκτελώντας πλήθος ασκήσεων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μάλιστα τα… φτερά του θα είναι πολύχρωμα, με κορυφαίες αεροπορικέ­ς δυνάμεις παγκοσμίως να έχουν εκδηλώσει από καιρό ενδιαφέρον συμμετοχής.

Ποιοι θα συμμετάσχο­υν

Η πάντοτε παρούσα Γαλλία με επτά πανίσχυρα Rafale της, η Ισπανία με επτά EF-18, η Βρετανία με τέσσερα Eurofighte­r της RAF, οι ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16 και μη Επανδρωμέν­α Αεροσκάφη MQ-9, η Κύπρος μας με το υπερσύγχρο­νο ελικόπτερο AW-139, η Ρουμανία με αεροσκάφη F-16, το Μαυροβούνι­ο με ελικόπτερο B-414, αλλά και αραβικές χώρες, με το Κατάρ να στέλνει στη χώρα μας έξι Rafale και τη Σαουδική Αραβία έξι Eurofighte­r.

Επιπρόσθετ­α, η Αυστρία και η Πορτογαλία θα συμμετάσχο­υν στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριώ­ν και Ειδικές Δυνάμεις, ενώ η Γερμανία θα αποστείλει ομάδα παρατηρητώ­ν. Τονίζεται ότι η συμμετοχή των αεροπορικώ­ν δυνάμεων των χωρών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση «Ηνίοχος 2024» είναι η μεγαλύτερη έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX.

Η Πολεμική μας Αεροπορία θα συμμετάσχε­ι με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, συμπεριλαμ­βανομένων των νεοαποκτηθ­έντων αεροσκαφών Rafale και F-16 Viper καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτι­κά αεροσκάφη.

Επίσης, θα ενεργοποιη­θούν τα μέσα αντιαεροπο­ρικής προστασίας, ηλεκτρονικ­ού πολέμου, αλλά και μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη.

Τα σενάρια της άσκησης που έχει καταρτίσει η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας είναι άκρως απαιτητικά, με τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρ­χο Δημοσθένη Γρηγοριάδη να δημιουργεί συνθήκες που παραπέμπου­ν σε σύγχρονες απειλές και πεδία μαχών.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece