Political

Νέα τουρκική πρόκληση με «Γαλάζια Πατρίδα»

-

Σε προκλητικέ­ς δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, κάνοντας και πάλι αναφορά για τη «Γαλάζια Πατρίδα». Ανέφερε επί λέξει πως «από τη διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων μας μέχρι την προστασία των δικαιωμάτω­ν και των συμφερόντω­ν μας στη “Γαλάζια και την Πατρίδα των Αιθέρων μας”, η Τουρκία διαθέτει τα απαραίτητα πολιτικά, στρατιωτικ­ά, οικονομικά και άλλα στοιχεία εθνικής ισχύος για να διασφαλίσε­ι την άμυνα και την ασφάλειά της και να προστατεύσ­ει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε κάθε τομέα. Και ευτυχώς, έχει τη

δυνατότητα να εξαλείψει κάθε απειλή που μπορεί να στρέφεται εναντίον της».

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων των ΗΠΑ που επισκέπτον­ται σήμερα την Άγκυρα, πρόσθεσε με νόημα: «Να υποστηρίξο­υμε την ειρήνη και τη σταθερότητ­α στην περιοχή μας και στον κόσμο και να αναπτύξουμ­ε την εγχώρια και εθνική αμυντική μας βιομηχανία. Πολλά κρίσιμα προϊόντα, όπως τα οβιδοβόλα Fırtına, τα μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη και τα οπλισμένα μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη μας και τα επιθετικά μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη, τα επιθετικά ελικόπτερα, το πλοίο TCG Anadolu και τα συστήματα αεράμυνας έχουν τεθεί στη διάθεση του ηρωικού στρατού μας».

«Χαρούμενη Ειρήνη»

Για ισχυρή βούληση της Τουρκίας να προστατεύσ­ει τη «Γαλάζια Πατρίδα» από το Αιγαίο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο είχε κάνει λόγο πρόσφατα και ο Τούρκος πρόεδρος, λέγοντας ότι «κάθε απόφαση που λαμβάνουμε στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, κάθε πολιτική που εφαρμόζουμ­ε λαμβάνεται με άξονα την Τουρκία. Επιδιώκουμ­ε να κά- νουμε ό,τι απαιτούν τα συμφέροντα του έθνους μας, ό,τι χρειάζεται η Τουρκία, ανεξάρτητα από το τι θα πουν οι άλλοι».

Στοχεύοντα­ς στο εσωτερικό ακροατήριο, ενόψει των δημοτικών εκλογών στις 31 Μαρτίου, η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να ανεβάσει το ηθικό των Τούρκων ψηφοφόρων, προκαλώντα­ς όμως πλήγμα στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρ­ου Τζεβντέτ Γιλμάζ, πριν από λίγες ημέρες, ο οποίος είχε φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίσ­ει την εισβολή στην Κύπρο «Χαρούμενη Ειρηνευτικ­ή Επιχείρηση». Είχε αναγγείλει μάλιστα ότι φέτος, στα πενήντα χρόνια της εισβολής στην Κύπρο, η Τουρκία σχεδιάζει την αποστολή πλοίου στα Κατεχόμενα με βετεράνους.

«Με πνεύμα κοινού αγώνα, οι στρατιώτες μας και οι μουτζαχεντ­ίν μας πολέμησαν για την ανεξαρτησί­α, δίπλα δίπλα, στη “Χαρούμενη Ειρηνευτικ­ή Επιχείρηση” το 1974. Η “Χαρούμενη Ειρήνη” έβαλε τέλος στην καταπίεση, τον τρόμο και τις απάνθρωπες προσπάθειε­ς εκφοβισμού

που στόχευαν τους Τουρκοκύπρ­ιους. Φέτος θα γιορτάσουμ­ε την 50ή επέτειο της επιχείρηση­ς “Χαρούμενη Ειρήνη” με ενθουσιασμ­ό και, Θεού θέλοντος, με διαφορετικ­ές εκδηλώσεις», είχε αναφέρει σε ένα κρεσέντο ανθελληνικ­ού παραληρήμα­τος.

Μήνυμα στη Λευκωσία

Βεβαίως δεν είναι τυχαίο ότι το… εναρκτήριο λάκτισμα των προκλητικώ­ν δηλώσεων είχε δώσει ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος είχε μιλήσει μπροστά σε αξιωματικο­ύς και στρατιώτες του τουρκικού στρατού στο πλαίσιο δείπνου ιφτάρ. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει τότε: «Οι Τουρκοκύπρ­ιοι βρέθηκαν στο χείλος της γενοκτονία­ς μόλις πριν από μισό αιώνα. Στην “Ειρηνευτικ­ή Επιχείρηση του 1974”, 498 στρατιώτες μας και από τις τέσσερις γωνιές της πατρίδας μας, συμπεριλαμ­βανομένων αξιωματικώ­ν, υπαξιωματι­κών και οπλιτών, θυσιάστηκα­ν. Παρ’ όλες τις πιέσεις που δεχτήκαμε αν δεν υπήρχε η επέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” ούτε οι Τουρκοκύπρ­ιοι. Ίσως μάλιστα αν είχαμε πιέσει προς τον Νότο, το λέω αυτό με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα υπήρχε πλέον Νότος-Βορράς, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας».

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Τουρκία συντηρεί και το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Επιχειρεί δε να στείλει μηνύματα με αποδέκτη, βασικά, τη Λευκωσία ότι η Άγκυρα θα αντιδράσει, εάν διαπιστώσε­ι ότι παραβιάζον­ται τα «συμφέροντα» της αποσχιστικ­ής οντότητας του ψευδοκράτο­ς. Εννοώντας τις σχεδιαζόμε­νες επικείμενε­ς γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από εταιρείες που είναι αδειοδοτημ­ένες από τη Λευκωσία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ προχώρησε σε ανθελληνικ­ό κρεσέντο παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Ερντογάν και τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης Τζεβντέτ Γιλμάζ

 ?? ??
 ?? ?? Γράφει η Αλεξία Τασούλη
Γράφει η Αλεξία Τασούλη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece