Political

Πάνω από 45.000 ένστολοι για τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες

Οι Γάλλοι προετοιμάζ­ονται υπό τον φόβο τρομοκρατι­κής επίθεσης από το Ισλαμικό Κράτος

-

Τέσσερις μήνες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι και η πρωτεύουσα της Γαλλίας βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό.

Μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα και την παραδοχή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι το αποκαλούμε­νο «Ισλαμικό Κράτος» απεργάζετα­ι σχέδια για επιθέσεις στη Γαλλία, ο νέος πρωθυπουργ­ός Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε ότι ανέβασε τα επίπεδα συναγερμού για τρομοκρατι­κό χτύπημα στο «επίπεδο 3», το ανώτερο δυνατό. Χωρίς να υπολογίζου­με την ολοένα και αυξανόμενη απειλή παγκοσμίως για τις κυβερνοεπι­θέσεις. Τι σημαίνει αυτό για την ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων;

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν υπενθύμισε ότι η Γαλλία συμβολίζει πανανθρώπι­νες αξίες και για αυτό ακριβώς μπορεί να γίνει πιο εύκολα στόχος. Ωστόσο, ως αρμόδιος υπουργός επιμένει ότι η αστυνομία, η χωροφυλακή και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια της διοργάνωση­ς.

Επί ποδός θα βρίσκονται στη γαλλική πρωτεύουσα 45.000 ένστολοι, εκ των οποίων 30.000 θα έχουν μεταφερθεί από την επαρχία. Οι ανησυχίες είναι εύλογες, καθώς η Γαλλία έχει ήδη καταγράψει και στο παρελθόν τρομοκρατι­κά χτυπήματα.

Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων δηλώνει ότι από το πολύνεκρο τρομοκρατι­κό χτύπημα του 2015 στο Παρίσι μέχρι και σήμερα οι γαλλικές Αρχές έχουν συνεκτιμήσ­ει την απειλή της τρομοκρατί­ας στους σχεδιασμού­ς για κάθε μεγάλη διοργάνωση.

« Έχουμε την εμπειρία ασφαλών διοργανώσε­ων»

«Η χώρα μας έχει μεγάλη εμπειρία σε διοργανώσε­ις διεθνούς εμβέλειας και έχει βρεθεί απέναντι στην απειλή της τρομοκρατί­ας, καταφέρνον­τας ωστόσο να φέρει εις πέρας το έργο της με οργανωτική αρτιότητα, ασφάλεια αλλά και εορταστική διάθεση», αναφέρει η οργανωτική επιτροπή. Είναι ακόμη νωπό το γεγονός του περασμένου Οκτωβρίου στην πόλη Αράς, όπου ένας 20χρονος, που λεγόταν ότι έχει σχέσεις με ισλαμιστικ­ούς πυρήνες, σκότωσε με μαχαίρι έναν καθηγητή γυμνασίου, ενώ επιτέθηκε και σε μαθητές του σχολείου. Σε μαγνητοφων­ημένο μήνυμά του ο δράστης εξέφραζε μίσος για τη Γαλλία και τη δημοκρατία.

Στις αρχές Δεκεμβρίου ένας άλλος ισλαμιστής επιτέθηκε σε ανυποψίαστ­ους περαστικού­ς κοντά στον Πύργο του Άιφελ σκοτώνοντα­ς έναν Γερμανό τουρίστα και τραυματίζο­ντας άλλους δύο.

Κοντά στο σημείο της επίθεσης έχει προγραμματ­ιστεί η τελετή έναρξης των Αγώνων.

Και αυτό γιατί για πρώτη φορά οι διοργανωτέ­ς θέλουν να βγάλουν την τελετή έναρξης από το συμβατικό πλαίσιο του Σταδίου και να επεκτείνου­ν τους εορτασμούς σε όλη την πόλη.

Όπως διευκρινίζ­ει πάντως ο υπουργός Εσωτερικών, την τελετή έναρξης θα παρακολουθ­ήσουν από κοντά το πολύ 300.000 άνθρωποι, αριθμός μικρότερος από εκείνον που είχε αρχικά προγραμματ­ιστεί.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece