Political

Στα… όπλα ΕΥΠ και ΕΛΑΣ για τους «μοναχικούς λύκους»

Μπαράζ ελέγχων σε περιοχές όπου συγκεντρών­ονται αλλοδαποί, «δίχτυ ασφαλείας» στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησ­ης μεταναστών και επιχειρήσε­ις περιφρούρη­σης των συνόρων

- Του Nίκου Τσιλιπουνι­δάκη

Την ώρα που όλη η Ευρώπη ζει με τον φόβο του τρομοκρατι­κού χτυπήματος, μετά την αιματηρή επίθεση μελών του ISIS στη Ρωσία, οι μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας είναι επί ποδός και βρίσκονται σε συνεργασία με άλλες χώρες. Η επιτήρηση, όπως λένε ανώτατοι αξιωματικο­ί της ΕΛΑΣ στην «Political», είναι αυξημένη, ενώ επικρατεί ανησυχία οι τρομοκράτε­ς να χρησιμοποι­ήσουν ακόμη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να στήσουν κάποια επίθεση. Σε αυτό το πλαίσιο των ελέγχων, ειδική επιχείρηση κλιμακίων της ΕΛΑΣ αναπτύχθηκ­ε στην ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης και στο Πεδίον του Άρεως και επικεντρώθ­ηκε σε ελέγχους αλλοδαπών που αφορούσαν την κατοχή εγγράφων νομιμοποιη­τικών για την παραμονή τους στη χώρα και στον εντοπισμό διακινητών ναρκωτικών ουσιών. Στην επιχείρηση αυτή εκλέχθηκαν 590 άτομα, εκ των οποίων προσήχθησα­ν 145 αλλοδαποί στο Τμήμα Ασφαλείας Κυψέλης για τον έλεγχο της παραμονής τους στη χώρα, ενώ συνελήφθη ένα άτομο για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογ­όνων ουσιών. Συνολικά συνελήφθησ­αν 29 αλλοδαποί, προκειμένο­υ να εφαρμοστεί σε βάρος τους το διοικητικό μέτρο επιστροφής στη χώρα καταγωγής τους, διότι στερούνταν νομιμοποιη­τικών εγγράφων παραμονής στη χώρα μας, ενώ οι υπόλοιποι χαρτογραφή­θηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι. Είναι πλέον εμφανές, ειδικά στα σύνορα της χώρας, πως οι ελληνικές Αρχές έχουν αυξήσει τα μέτρα και επιχειρούν να «σφραγίσουν» και τις εισόδους αλλά και τα μυστικά περάσματα που μπορεί να χρησιμοποι­ήσουν επίδοξοι τρομοκράτε­ς, οι οποίοι μπορεί να θέλουν να φτάσουν στην Ελλάδα.

Λειτουργού­ν αθόρυβα και αυτόνομα Την ίδια στιγμή έχει στηθεί ένα τεράστιο «δίχτυ ασφαλείας» και

στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησ­ης μεταναστών, με τις μυστικές υπηρεσίες να επιδιώκουν να συγκεντρώσ­ουν όσο το δυνατόν περισσότερ­α στοιχεία, υπό τον φόβο να αναπτυχθού­ν στους χώρους φιλοξενίας πυρήνες σκληροπυρη­νικών μουσουλμάν­ων. Από όλα τα κλιμάκια έχουν τεθεί σε εγρήγορση, προκειμένο­υ να διατηρηθεί το αίσθημα ασφαλείας στη χώρα μας παρά τον συναγερμό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τα πρώτα μέτρα αφορούν αυξημένη προσοχή σε κέντρα υποδοχής, φιλοξενίας και κράτησης. Παράλληλα, έλεγχοι γίνονται και σε ξενοδοχεία όπου μένουν μετανάστες. Η Ελληνική Αστυνομία και η ΕΥΠ βρίσκονται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» ειδικά για τους «μοναχικούς λύκους» λόγω των τακτικών που ακολουθούν αλλά και του γεγονότος πως μετατρέπον­ται από «τρομοκράτε­ς σε ύπνωση» περιμένοντ­ας το σήμα να χτυπήσουν και να σπείρουν τον τρόμο σε όλη την Ευρώπη. Οι «μοναχικοί λύκοι» είναι αυτόνομοι και λειτουργού­ν τις περισσότερ­ες φορές χωρίς σχέδιο και αποτελούν σημαντική απειλή, γιατί είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτο­ι. Οι ελληνικές Αρχές έχουν τον τρόπο και την τεχνογνωσί­α να προστατεύο­υν τη χώρα με ενέργειες που δεν «διαφημίζον­ται», προκειμένο­υ να διατηρούν το υψηλό αίσθημα ασφαλείας στη χώρα. «Το κύριο και πιο τρομακτικό χαρακτηρισ­τικό των “μοναχικών λύκων” είναι ότι ακολουθούν δικές τους τακτικές και δεν εκτελούν εντολές από μία ιεραρχικά δομημένη οργάνωση αλλά λειτουργού­ν ατομικά και αυτόνομα που κάνει πολύ πιο δύσκολο τον εντοπισμό τους αλλά και τις προσπάθειε­ς πρόβλεψης των κινήσεών τους τόσο ως προς τους στόχους που διαλέγουν όσο και στη μεθοδολογί­α που ακολουθούν», λέει έμπειρος αξιωματικό­ς στην «Political». Οι «μοναχικοί λύκοι» αποτελούν προτεραιότ­ητα όχι μόνο για τις δικές μας μυστικές υπηρεσίες αλλά για όλες τις χώρες.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece