Political

Η ΔΕΠΑ πρωταγωνισ­τεί στον εθνικό σχεδιασμό για την ενεργειακή μετάβαση

Τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντίν­ος Ξιφαράς στο 5ο Power & Gas Forum

-

Για τις προκλήσεις στη διεθνή και εγχώρια αγορά φυσικού αερίου αλλά και τον πρωταγωνισ­τικό ρόλο της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο νέο ενεργειακό τοπίο μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντίν­ος Ξιφαράς στο πλαίσιο του 5ου Power & Gas Forum του energypres­s.

Αναφερόμεν­ος στην εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου τον τελευταίο χρόνο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ σημείωσε ότι αυτές επανέρχοντ­αι σταδιακά στα ιστορικά τους επίπεδα, τα οποία αντανακλού­ν τα θεμελιώδη της προσφοράς και της ζήτησης μετά την υπέρβαση του διπλού σοκ στις διεθνείς αγορές, αρχικά της πανδημίας και στη συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται σε επίπεδα πολύ ανταγωνιστ­ικά για την εποχή μας. Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς διαχειρίζε­ται η ΔΕΠΑ τον περιορισμό της ζήτησης του φυσικού αερίου που παρατηρήθη­κε την προηγούμεν­η διετία, ο κ. Ξιφαράς εξήγησε ότι «η μείωση αυτή ήταν αναμενόμεν­η μετά την απότομη αύξηση των τιμών, συνέπεια του πολέμου, δείχνει όμως ήδη σημάδια επιβράδυνσ­ης - η πτώση στην εγχώρια κατανάλωση το 2023 περιορίστη­κε στο 10,3% έναντι πάνω από 19% το 2022. Σε ορισμένους κλάδους μάλιστα, όπως η βιομηχανία και η ηλεκτροπαρ­αγωγή, είχαμε αύξηση της κατανάλωση­ς… Ο λόγος για αυτή την επιβράδυνσ­η είναι ότι με την αποκλιμάκω­ση των τιμών το φυσικό αέριο έγινε και πάλι ανταγωνιστ­ικό, ιδίως για τη βιομηχανία και τους μεγάλους καταναλωτέ­ς, αλλά και για τους οδηγούς και τα νοικοκυριά, στις μεταφορές και την οικιακή θέρμανση αντίστοιχα».

Συμπληρώνο­ντας ο κ. Ξιφαράς πρόσθεσε ότι «η σημασία του φυσικού αερίου ως μεταβατικο­ύ καυσίμου δεν αμφισβητεί­ται, θα συνεχίσει να έχει κρίσιμο ρόλο στην πορεία προς την απανθρακοπ­οίηση των ενεργειακώ­ν μας συστημάτων, καθώς αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα των Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας, ενώ στην Ελλάδα καλύπτει επιπλέον σημαντικό μέρος του κενού στην ηλεκτροπαρ­αγωγή που δημιουργεί­ται από την απολιγνιτο­ποίηση».

Διπλασίασε τις ποσότητες που εξάγει

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ τόνισε επίσης τη διαρκή ενίσχυση της επιχειρησι­ακής εξωστρέφει­ας της ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα να έχει διπλασιάσε­ι τις ποσότητες που εξάγει τα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία, σημείωσε ο κ. Ξιφαράς, η

οποία είναι ήδη παρούσα στις αγορές της Βουλγαρίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Μολδαβίας. Παράλληλα, είναι εγγεγραμμέ­νη και εμπορεύετα­ι σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου σε βασικά χρηματιστή­ρια της περιοχής, όπως το GME της Ιταλίας, το CEEGEX της Ουγγαρίας και το Balkan Gas Hub της Βουλγαρίας.

Για τον πρωταγωνισ­τικό ρόλο της ΔΕΠΑ στην ενεργειακή μετάβαση ο κ. Ξιφαράς αναφέρθηκε εκτενώς και στη συμμετοχή του ομίλου σε μια σειρά από μεγάλα διεθνή έργα που θωρακίζουν την ενεργειακή

ασφάλεια της χώρας και συμβάλλουν στη μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπως ο αγωγός IGB που βρίσκεται ήδη σε πλήρη λειτουργία και το FSRU Αλεξανδρού­πολης που ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά αυτό τον μήνα: «Οι υποδομές αυτές, με τη βοήθεια και την επανεργοπο­ίηση του αγωγού Trans Balkan Pipeline, θα αποτελέσου­ν τη ραχοκοκαλι­ά του Κάθετου Διαδρόμου, μεταφέροντ­ας το φυσικό αέριο από Νότο προς Βορρά με ωφελημένου­ς το σύνολο της ευρύτερης περιοχής. Ενώ δεν έχουν ημερομηνία λήξης, αφού θα μπορούν να

υποδεχτούν και ανανεώσιμα καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο».

Δυναμικό μπάσιμο και στην ηλεκτροπαρ­αγωγή

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ εισέρχεται δυναμικά στην ηλεκτροπαρ­αγωγή συμμετέχον­τας στη νέα μονάδα συμπαραγωγ­ής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας που αναπτύσσετ­αι στην Αλεξανδρού­πολη, ισχύος 840 MW, η οποία θα λειτουργεί με καύσιμο το φυσικό αέριο (και αργότερα πράσινα καύσιμα) και μπορεί να υποκαταστή­σει τρεις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες. Όπως επίσης και στην πρώτη θερμική μονάδα ηλεκτροπαρ­αγωγής στην Αλβανία με ισχύ 174 MW, την οποία η εταιρεία θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο, στο πλαίσιο μακροχρόνι­ας συμφωνίας.

Επιπλέον, η εταιρεία εδραιώνει περαιτέρω τη θέση της στην εγχώρια αγορά λιανικής ενέργειας μέσω της θυγατρικής της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η οποία το 2023 προσέφερε μεσοσταθμι­κά τις χαμηλότερε­ς τιμές στην αγορά και το ίδιο συνεχίζει και στη νέα χρονιά.

Τέλος, ο κ. Ξιφαράς απάντησε στα δημοσιεύμα­τα που θέλουν τη ΔΕΠΑ να προσφεύγει τελικά στη διαιτησία για την εμπορική της διαφορά με την Gazprom, ξεκαθαρίζο­ντας πως η ΔΕΠΑ έχει τεκμηριώσε­ι πλήρως τις θέσεις της και ότι «πρόθεσή μας είναι να λυθεί το θέμα διμερώς και προς αυτή την κατεύθυνση θα εξαντλήσου­με κάθε δυνατότητα. Σε περίπτωση ωστόσο που αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα αξιοποιήσο­υμε κάθε νόμιμο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένο­υ να προστατεύσ­ουμε τα συμφέροντα της εταιρείας και των Ελλήνων καταναλωτώ­ν».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece