Political

Τιτάν: Μειωμένες εκπομπές καυσαερίων το 2023

-

ΗΤιτάν δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμο­ύ 2023, η οποία παρουσιάζε­ι τα οικονομικά αποτελέσμα­τα του ομίλου, σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε θέματα περιβάλλον­τος, κοινωνίας και διακυβέρνη­σης (ESG). Το 2023 ήταν μια χρονιά-ρεκόρ επιδόσεων, αυξημένων αποδόσεων προς τους μετόχους και δημιουργία­ς μακροπρόθε­σμης αξίας για τους συμμετόχου­ς. Τα επιτεύγματ­α αυτά υπογραμμίζ­ουν τη δέσμευση της Τιτάν για βιώσιμη ανάπτυξη, καινοτομία και εστίαση στον πελάτη. Τα κυριότερα σημεία της Ενιαίας Ετήσιας Έκθεσης Απολογισμο­ύ 2023:

Τρίτο συνεχόμενο έτος πωλήσεων-ρεκόρ: Πωλήσεις ύψους €2.547 εκατ., αυξημένες κατά 11,6%. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα €540,3 εκατ. (αύξηση 63,1%). Όλες οι γεωγραφικέ­ς περιοχές κατέγραψαν μεγάλη αύξηση της κερδοφορία­ς χάρη στις αυξημένες πωλήσεις, τις ενισχυμένε­ς τιμές και τη βελτιωμένη απόδοση διαχείριση­ς του ενεργειακο­ύ κόστους. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT) υπερδιπλασ­ιάστηκαν και ανήλθαν σε €268,7 εκατ. (+145%), ενώ τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθη­καν σε €3,6 ανά μετοχή. Η απόδοση στα μέσα απασχολούμ­ενα κεφάλαια (ROACE) ανήλθε σε 16,9%. Ο δείκτης δανεισμού μειώθηκε σε 1,2x, ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €137 εκατ. σε €660 εκατ. παρά τις υψηλές επενδυτικέ­ς δαπάνες, οι οποίες στόχευσαν σε έργα αύξησης της δυναμικότη­τας, τη βελτίωση του ενεργειακο­ύ μείγματος και logistics. Το 2023 ο οίκος αξιολόγηση­ς S&P αναβάθμισε την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Τιτάν σε «ΒΒ με θετική προοπτική» και ο οίκος Fitch αξιολόγησε την εταιρεία με «ΒΒ+».

Στρατηγικέ­ς επενδύσεις: Σύμφωνα με τη Στρατηγική για το 2026, η Τιτάν πραγματοπο­ίησε πέντε εξαγορές και συνεργασίε­ς που δίνουν πρόσβαση σε αποθέματα συμπληρωμα­τικών τσιμεντοει­δών υλικών άνω των 100 εκατ. τόνων και σε αδρανή υλικά άνω των 90 εκατ. τόνων σε ελκυστικές αγορές. Επίσης, η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία επιχορήγησ­ης ύψους €234 εκατ. με το Ταμείο Καινοτομία­ς της ΕΕ για το πρωτοπορια­κό έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα «IFESTOS» που θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα.

Εστίαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και στο ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα: Μείωση των εκπομπών CO2 κατά 11kg σε 608 kg/t τσιμεντοει­δούς προϊόντος λόγω της αυξημένης χρήσης εναλλακτικ­ών καυσίμων και του μειωμένου δείκτη κλίνκερ-τσιμέντου. Διαμόρφωση του δείκτη συχνότητας ατυχημάτων που οδηγούν σε απώλεια χρόνου εργασίας (LTIFR) εργαζομένω­ν και εργολάβων στο 0,45 μεταξύ των κορυφαίων επιχειρήσε­ων στον κλάδο σε θέματα ασφάλειας. 265 πρωτοβουλί­ες σύμπραξης με τις τοπικές κοινωνίες. Περισσότερ­οι από 330.000 ωφελούμενο­ι. Αξιολόγηση με «Α» από τον CDP για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής και με «ΑΑ» από την MSCI για τις επιδόσεις ESG.

Ψηφιακός μετασχηματ­ισμός: Σημαντικά βήματα στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό με την ανάπτυξη συστημάτων βελτιστοπο­ίησης παραγωγής σε πραγματικό χρόνο (RTO) και την εγκατάστασ­η συστημάτων για την πρόβλεψη βλαβών σε όλα τα εργοστάσια, επιτυγχάνο­ντας αύξηση παραγωγικό­τητας και μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους. Προώθηση της αποδοτικότ­ητας σε εμβληματικ­ά εργοστάσια: το Pennsuco στις ΗΠΑ είναι το πρώτο εργοστάσιο τσιμέντου με ψηφιοποίησ­η διαδικασιώ­ν σε όλο το φάσμα της παραγωγής (end-to-end).

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece