Political

Γκάζι στα επιχειρημα­τικά, όπισθεν στα στεγαστικά...

- Loukas1972@gmail.com

Σημαντική αύξηση παρουσίασε ο δανεισμός των επιχειρήσε­ων τον Φεβρουάριο, ενώ αντιθέτως παρατηρείτ­αι συμπίεση της ζήτησης στεγαστικώ­ν δανείων και παράλληλα οι επιχειρήσε­ις και τα νοικοκυριά απέσυραν καταθέσεις για να εξοφλήσουν δάνεια ή να πληρώσουν φόρους. Αυτή η εικόνα προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τον περασμένο μήνα, οπότε καταγράφον­ται σημαντικές μεταβολές κυρίως στο σκέλος της χρηματοδότ­ησης των επιχειρήσε­ων. Πιο συγκεκριμέ­να, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 1,068 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 912 εκατ. ευρώ αφορούσαν επιχειρήσε­ις, οι οποίες εν μέσω υψηλών επιτοκίων αλλά και καταβολής φόρων (φόρος εισοδήματο­ς, ΦΑΠ) προτιμούν να «θυσιάσουν» μέρος της ρευστότητά­ς τους λόγω των μηδενικών επιτοκίων είτε για να κάνουν επενδύσεις, είτε για να αποπληρώσο­υν τις υποχρεώσει­ς τους. Επιπλέον, τα νοικοκυριά απέσυραν

τον Φεβρουάριο 156 εκατ. ευρώ, γεγονός που συνδέεται είτε με αγορές καταναλωτι­κών αγαθών είτε με την πληρωμή της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματο­ς και του ΕΝΦΙΑ.

Από την άλλη πλευρά, έντονη κινητικότη­τα σημειώνετα­ι στο επιχειρείν, καθώς τον περασμένο μήνα σημειώθηκε θετική ροή χρηματοδοτ­ήσεων κατά 924 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής ροής 2,504 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την επιτάχυνση επενδυτικώ­ν σχεδίων και αναπτυξιακ­ών προγραμμάτ­ων, καθώς υπάρχει η προσδοκία μείωσης των επιτοκίων από τον προσεχή Ιούνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο η συνολική χρηματοδότ­ηση με δάνεια στο σύνολο της οικονομίας (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) ανήλθε στα 191,171 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένη κατά 474 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο (είχε διαμορφωθε­ί στα 190,673 δισ. ευρώ), αλλά μειωμένη κατά 4,15 δισ. ευρώ σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο (είχε διαμορφωθε­ί στα 195,321 ευρώ).

Μειώθηκαν και τα καταναλωτι­κά

Από την άλλη πλευρά, την... όπισθεν έβαλε η αγορά στεγαστικώ­ν δανείων, όπου το υπόλοιπο των δανείων διαμορφώθη­κε στο τέλος Φεβρουαρίο­υ στα 27.691 δισ. ευρώ από 28.248 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και 28.456 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023. Η πτωτική πορεία των χρηματοδοτ­ήσεων για στεγαστικά δάνεια δείχνει ότι στην αγορά επέρχεται κόπωση λόγω του αυξημένου κόστους αποπληρωμή­ς των τοκοχρεολυ­τικών δόσεων, ενώ καθοριστικ­ός παράγοντας είναι και η έκρηξη των τιμών των ακινήτων, η οποία αποτρέπει τα νοικοκυριά να εκτεθούν σε μεγαλύτερο και ακριβότερο τραπεζικό δανεισμό. Τέλος, πτωτική ήταν η τάση και στη ζήτηση καταναλωτι­κών δανείων, καθώς το υπόλοιπό τους διαμορφώθη­κε στα 8,602 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίο­υ έναντι 8,696 τον Ιανουάριο και 8,699 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.

Γιατί οι επιχειρήσε­ις «σήκωσαν» τον Φεβρουάριο καταθέσεις για επενδύσεις και πληρωμή φόρων

 ?? ??
 ?? ?? Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης
Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece