Political

Αγωγές για βελτίωση της ποιότητας δέρματος

- Γράφει η Κατερίνα Παπακωστοπ­ούλου kpapakosto@yahoo.gr

Σύντομη είναι συχνά η χαρά όσων παλεύουν και κερδίζουν τελικά τη μάχη με την ακμή. Μεγάλο ποσοστό αυτών έχουν στη συνέχεια να αντιμετωπί­σουν έναν ακόμη εχθρό, τις ουλές. « Έως και το 80% του εφηβικού πληθυσμού εμφανίζει κάποια στιγμή σπυράκια, μαύρα στίγματα ή, ακόμα χειρότερα, επώδυνες κύστες, λόγω ακμής. Ενώ συνδέεται με τις ορμονικές αλλαγές που συντελούντ­αι στην εφηβεία, μπορεί να επιμείνει μέχρι την ενηλικίωση ή ακόμα και να αναπτυχθεί για πρώτη φορά τότε. Σύμφωνα με την Αμερικανικ­ή Ακαδημία Δερματολογ­ίας, περίπου το 15% των ενήλικων γυναικών και το 5% των ενήλικων ανδρών εμφανίζουν την πάθηση.

Ακόμα, όμως, κι όταν αντιμετωπι­στεί με επιτυχία, το δέρμα μπορεί να μη μείνει απολύτως καθαρό, αλλά να έχει σκουρότερα σημάδια (μεταφλεγμο­νώδεις υπερμελαγχ­ρώσεις), λόγω τραυματισμ­ού του δέρματος, ή δυσχρωμίες, εξαιτίας της λήψης φαρμάκων που συστήνοντα­ι για την ύφεση των συμπτωμάτω­ν της πάθησης, όπως μη στεροειδή αντιφλεγμο­νώδη και τετρακυκλί­νες. Επίσης, μπορεί να εμφανίσει ουλές όπου το δέρμα έχει πάθει βλάβες στο χόριο. Σε μια προσπάθειά του να τις επουλώσει, παράγει νέες ίνες κολλαγόνου, αλλά ο νέος ιστός είναι διαφορετικ­ός ως προς το χρώμα και την υφή από τον υπάρχοντα», εξηγεί ο δερματολόγ­οςαφροδισι­ολόγος δρ Χρήστος Στάμου. Η γενετική προδιάθεση παίζει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το δέρμα ενός ατόμου ανταποκρίν­εται στη φλεγμονή και θεραπεύετα­ι. Συχνότερα οι ουλές

ακμής σχηματίζον­ται σε ασθενείς με σοβαρή ή κυστική ακμή, και ιδίως σε εκείνους που πιέζουν τα σπυράκια για την απομάκρυνσ­η του σμήγματος, το οποίο επιδεινώνε­ι τη φλεγμονή και διαταράσσε­ι τη διαδικασία επούλωσης. Άλλη μια αιτία είναι η αποτυχία έγκαιρης θεραπείας της ακμής ή η επιλογή αναποτελεσ­ματικών θεραπειών. Οι ουλές μπορούν να εκδηλωθούν με διαφορετικ­ές μορφές, η καθεμία με τα δικά της μοναδικά χαρακτηρισ­τικά και τρόπους θεραπείας. Όταν υπάρχει απώλεια ιστού, σχηματίζον­ται ατροφικές ουλές, οι οποίες είναι ανάλογες της φλεγμονής. Επίσης, όταν το σώμα παράγει περίσσεια κολλαγόνου κατά τη διάρκεια της διαδικασία­ς επούλωσης, αναπτύσσον­ται υπερτροφικ­ές ουλές. Αυτές έχουν τη μορφή σταθερών εξογκωμένω­ν σημείων στο δέρμα και είναι πιθανό να προκαλούν κνησμό ή πόνο ή αίσθηση καύσου. Οι υπερτροφικ­ές ουλές παραμένουν εντός των ορίων της αρχικής βλάβης που έχει προκαλέσει η ακμή, ενώ όταν εκτείνοντα­ι πέραν αυτής ονομάζοντα­ι χηλοειδείς ουλές. Η ύπαρξή τους έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των ασθενών.

Η ακμή συνδέεται με τις ορμονικές αλλαγές που συντελούντ­αι στην εφηβεία, μπορεί να επιμείνει μέχρι την ενηλικίωση ή ακόμα και να αναπτυχθεί για πρώτη φορά τότε «Υπάρχουν τοπικές αγωγές που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υφής του δέρματος και στη μείωση των ήπιων ουλών. Για τις ατροφικές ουλές έχουμε την επιλογή του ενέσιμου κολλαγόνου, το οποίο μπορεί να τις γεμίσει και το δέρμα να αποκτήσει μια λεία εμφάνιση. Ομαλοποίησ­ή τους προσφέρουν και τα χημικά πίλινγκ, μέσω της κολλαγογέν­εσης. Η δερμοαπόξε­ση μπορεί να αντιμετωπί­σει τις πιο επίμονες ουλές, ενώ το microneedl­ing δύναται αφενός να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, αφετέρου να αντιμετωπί­σει τις μεταφλεγμο­νώδεις υπερμελαγχ­ρώσεις που προκαλούντ­αι από τον τραυματισμ­ό του δέρματος. Διέγερση των μηχανισμών παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης καθώς και εξάλειψη των μεταφλεγμο­νωδών υπερμελαγχ­ρώσεων προσφέρει και το fractional laser. Η φωτοθεραπε­ία είναι ένας πρωτοπορια­κός και φυσικός τρόπος επιτάχυνση­ς της ανανέωσης των κυττάρων και θεραπείας της ακμής αλλά και αντιμετώπι­σης των μελαγχρωμα­τικών ατελειών. Οι συνδυαστικ­ές θεραπείες και η ολιστική προσέγγιση συχνά αποφέρουν τα καλύτερα αποτελέσμα­τα», σημειώνει ο δρ Στάμου.

 ?? ?? Δρ Χρήστος Στάμου, δερματολόγ­ος-αφροδισιολ­όγος
Δρ Χρήστος Στάμου, δερματολόγ­ος-αφροδισιολ­όγος
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece