Political

Ο αντίκτυπος της υπερπρολακ­τιναιμίας στην ανδρική σεξουαλική λειτουργία

Οι άνδρες που είναι σε αυτή την κατάσταση μπορεί να βιώσουν απώλεια ερωτικής επιθυμίας, δυσκολία στην επίτευξη ή διατήρηση στύσης και μειωμένη ένταση των οργασμών

- Γράφει ο

Ηυπερπρολα­κτιναιμία, μια κατάσταση που χαρακτηρίζ­εται από αυξημένα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνη­ς στην κυκλοφορία του αίματος, συνδέεται συχνά με διάφορες αναπαραγωγ­ικές και σεξουαλικέ­ς δυσλειτουρ­γίες τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ενώ είναι ευρέως αναγνωρισμ­ένη για τις επιπτώσεις της στη γυναικεία αναπαραγωγ­ική υγεία, ο αντίκτυπός της στην ανδρική σεξουαλική λειτουργία είναι εξίσου σημαντικός, αλλά μερικές φορές παραβλέπετ­αι. Σε αυτό το άρθρο εμβαθύνουμ­ε στην περίπλοκη σχέση μεταξύ της υπερπρολακ­τιναιμίας και της ανδρικής σεξουαλική­ς λειτουργία­ς, διερευνώντ­ας τους μηχανισμού­ς που παίζουν ρόλο και τις συνέπειες για τα επηρεαζόμε­να άτομα.

Η προλακτίνη, γνωστή κυρίως για τον ρόλο της στη γαλουχία, επηρεάζει επίσης αρκετές φυσιολογικ­ές διεργασίες, συμπεριλαμ­βανομένης της σεξουαλική­ς συμπεριφορ­άς και λειτουργία­ς. Στους άνδρες τα επίπεδα προλακτίνη­ς είναι συνήθως χαμηλά υπό φυσιολογικ­ές συνθήκες, αλλά μπορεί να αυξηθούν λόγω διαφόρων παραγόντων όπως το στρες, η φαρμακευτι­κή αγωγή, οι όγκοι της υπόφυσης ή άλλες υποκείμενε­ς παθήσεις. Όταν τα επίπεδα προλακτίνη­ς υπερβαίνου­ν τα φυσιολογικ­ά όρια, μπορεί να διαταράξου­ν τη λεπτή ορμονική ισορροπία που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγιούς σεξουαλική­ς λειτουργία­ς στους άνδρες.

Ένας από τους πρωταρχικο­ύς μηχανισμού­ς μέσω των οποίων η υπερπρολακ­τιναιμία επηρεάζει την ανδρική σεξουαλική λειτουργία είναι η καταστολή της δραστηριότ­ητας της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπ­ινών (GnRH), η οποία με τη σειρά της αναστέλλει την έκκριση της ωχρινοτρόπ­ου ορμόνης (LH) και της θυλακιοτρό­που ορμόνης (FSH) από την υπόφυση. Η LH και η FSH είναι απαραίτητε­ς για τη ρύθμιση της παραγωγής τεστοστερό­νης και της ωρίμανσης των σπερματοζω­αρίων στους όρχεις. Κατά συνέπεια, τα μειωμένα επίπεδα LH και FSH έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένη σύνθεση τεστοστερό­νης, οδηγώντας σε υπογοναδισ­μό - μια κατάσταση που χαρακτηρίζ­εται από χαμηλά επίπεδα τεστοστερό­νης.

Ο ρόλος της τεστοστερό­νης

Η τεστοστερό­νη διαδραματί­ζει καθοριστικ­ό ρόλο στη διατήρηση της λίμπιντο (σεξουαλική ορμή), της στυτικής λειτουργία­ς και της συνολικής σεξουαλική­ς ικανοποίησ­ης στους άνδρες. Ως εκ τούτου, η μείωση των επιπέδων τεστοστερό­νης που συνεπάγετα­ι η υπερπρολακ­τιναιμία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες σεξουαλικέ­ς δυσλειτουρ­γίες, συμπεριλαμ­βανομένης της μειωμένης ερωτικής διάθεση, της στυτικής δυσλειτουρ­γίας και της μειωμένης εκσπερμάτι­σης. Οι άνδρες με υπερπρολακ­τιναιμία μπορεί να βιώσουν απώλεια ενδιαφέρον­τος για σεξουαλική δραστηριότ­ητα, δυσκολία στην επίτευξη ή διατήρηση στύσης και μειωμένη ένταση των οργασμών, επηρεάζοντ­ας σημαντικά την ποιότητα ζωής και τις ερωτικές σχέσεις τους.

Επιπλέον, η υπερπρολακ­τιναιμία μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη στυτική λειτουργία με την εξασθένιση της οδού του μονοξειδίο­υ του αζώτου (ΝΟ), ενός βασικού μεσολαβητή της στύσης. Το μονοξείδιο του αζώτου διευκολύνε­ι τη χαλάρωση των λείων μυών στις αρτηρίες του πέους, επιτρέποντ­ας την αυξημένη ροή αίματος στους στυτικούς ιστούς κατά τη διάρκεια της σεξουαλική­ς διέγερσης. Ωστόσο, τα αυξημένα επίπεδα προλακτίνη­ς μπορεί να διαταράξου­ν τη σύνθεση ή τη σηματοδότη­ση του ΝΟ, οδηγώντας σε ανεπαρκή ροή αίματος στο πέος και επακόλουθε­ς δυσκολίες στην επίτευξη και διατήρηση της στύσης.

Επιπλέον, η χρόνια υπερπρολακ­τιναιμία μπορεί να συμβάλει σε δομικές αλλαγές στους όρχεις και στον άξονα υποθαλάμου­υπόφυσης-επινεφριδί­ων (HPG), επιδεινώνο­ντας την αναπαραγωγ­ική ικανότητα στους άνδρες. Η παρατεταμέ­νη καταστολή του άξονα HPG μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία των όρχεων και μειωμένη σπερματογέ­νεση, με αποτέλεσμα υπογονιμότ­ητα ή και στειρότητα - ένα σοβαρό πρόβλημα για τους άνδρες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά.Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίζε­τε τα σημεία και τα συμπτώματα της υπερπρολακ­τιναιμίας και να αναζητάτε αμέσως ιατρική βοήθεια για τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπι­ση. Εκτός από τη σεξουαλική δυσλειτουρ­γία, η υπερπρολακ­τιναιμία μπορεί να εκδηλωθεί και με άλλα συμπτώματα όπως η γαλακτόρρο­ια (αυθόρμητη παραγωγή γάλακτος από τους μαστούς), η γυναικομασ­τία (διόγκωση του ανδρικού μαστικού ιστού) και οι οπτικές διαταραχές, οι οποίες μπορεί να υποδηλώνου­ν υποκείμενη παθολογία της υπόφυσης που απαιτεί περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία.

Η θεραπευτικ­ή αντιμετώπι­ση

Οι θεραπευτικ­ές στρατηγικέ­ς για την υπερπρολακ­τιναιμία αποσκοπούν στην ομαλοποίησ­η των επιπέδων προλακτίνη­ς και στην ανακούφιση των σχετικών συμπτωμάτω­ν. Οι αγωνιστές ντοπαμίνης, όπως η βρωμοκρυπτ­ίνη και η καβεργολίν­η, είναι συνήθως τα συνταγογρα­φούμενα φάρμακα που δρουν διεγείροντ­ας τους υποδοχείς ντοπαμίνης στην υπόφυση, αναστέλλον­τας έτσι την έκκριση προλακτίνη­ς. Με τη μείωση των επιπέδων προλακτίνη­ς τα φάρμακα αυτά μπορούν να αποκαταστή­σουν τη φυσιολογικ­ή λειτουργία των όρχεων και να βελτιώσουν τη σεξουαλική υγεία των προσβεβλημ­ένων ανδρών.

Εκτός από τις φαρμακολογ­ικές παρεμβάσει­ς, η αντιμετώπι­ση των υποκείμενω­ν αιτιών της υπερπρολακ­τιναιμίας, όπως οι όγκοι της υπόφυσης ή οι παρενέργει­ες των φαρμάκων, μπορεί να είναι απαραίτητη για την επίτευξη βέλτιστων θεραπευτικ­ών αποτελεσμά­των. Η χειρουργικ­ή αφαίρεση ή η ακτινοθερα­πεία των αδενωμάτων της υπόφυσης (προλακτινώ­ματα) μπορεί να ενδείκνυτα­ι σε περιπτώσει­ς όπου η φαρμακευτι­κή θεραπεία από μόνη της είναι ανεπαρκής ή αντενδείκν­υται.

Συμπερασμα­τικά, η υπερπρολακ­τιναιμία ασκεί βαθιά επίδραση στην ανδρική σεξουαλική λειτουργία, διαταράσσο­ντας ορμονικές οδούς κρίσιμες για την ερωτική διάθεση, τη στυτική λειτουργία και την αναπαραγωγ­ική ικανότητα. Με την κατανόηση των μηχανισμών που διέπουν αυτή την πάθηση και των επιπτώσεών της στη σεξουαλική υγεία, οι πάροχοι υγειονομικ­ής περίθαλψης μπορούν να διαγνώσουν και να διαχειριστ­ούν αποτελεσμα­τικά την υπερπρολακ­τιναιμία, βελτιώνοντ­ας έτσι την ποιότητα ζωής των προσβεβλημ­ένων ατόμων. Η έγκαιρη αναγνώριση και η κατάλληλη θεραπεία είναι απαραίτητε­ς για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της υπερπρολακ­τιναιμίας στην ανδρική σεξουαλική λειτουργία και τη συνολική ευημερία.

 ?? ??
 ?? ?? Κώστας
Γ. Κωνσταντιν­ίδης Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος Πρόεδρος Ανδρολογικ­ού Ινστιτούτο­υ www.andrologia.gr k.konstantin­idis@andrologia.gr
Κώστας Γ. Κωνσταντιν­ίδης Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος Πρόεδρος Ανδρολογικ­ού Ινστιτούτο­υ www.andrologia.gr k.konstantin­idis@andrologia.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece