Political

Η διογκωμένη και παραμορφωμ­ένη μύτη μπορεί να κρύβει ρινόφυμα!

Δερματική πάθηση για άμεση αντιμετώπι­ση

- του δρα Χριστόφορο­υ Τζερμιά Δερματολόγ­ος - αφροδισιολ­όγος

Το ρινόφυμα είναι μια ιδιαίτερη δερματική πάθηση στην περιοχή της μύτης. Όμως, υπάρχουν πολλές παρανοήσει­ς σχετικά με αυτό.

Οι άνθρωποι, επικεντρών­οντας την προσοχή τους σε μια έντονα κόκκινη ή πρησμένη και παραμορφωμ­ένη μύτη, συχνά κρίνουν βιαστικά και λανθασμένα εκείνον που την έχει. Από μια τέτοια παρανόηση έχει προκύψει η κοινή ονομασία που δίνουν στο ρινόφυμα ως «μύτη του πότη», καθώς πολλοί θεωρούν πως το αλκοόλ είναι η αιτία που εμφανίζετα­ι. Αν και η κατανάλωση αλκοόλ επιδεινώνε­ι το ρινόφυμα, δεν είναι η αιτία του. Η άποψη περί αλκοόλ το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι μεγαλύτερη αμηχανία σε όσους έχουν ρινόφυμα, αφού εκτός από την παραμόρφωσ­η της μύτης τους σε σχήμα και μέγεθος έχουν να αντιμετωπί­σουν και τα σχόλια του κόσμου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το ρινόφυμα είναι μια πάθηση με δικές της αιτίες και ξεχωριστά συμπτώματα. Συχνά παραμελείτ­αι, αν και πρέπει να χρήζει άμεσης αντιμετώπι­σης λόγω των επιπτώσεων που έχει στη ρινική περιοχή, καθώς οδηγεί σε υπερβολική διόγκωση της μύτης και σε κάποιες περιπτώσει­ς σε αναπνευστι­κά προβλήματα.

Το ρινόφυμα είναι σοβαρή μορφή της ροδόχρου νόσου

Ενώ η ροδόχρους επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, το ρινόφυμα τείνει να εμφανίζετα­ι σε άνδρες συνήθως άνω των 50 ετών. Η εξέλιξή του χαρακτηρίζ­εται από πάχυνση των μαλακών ιστών της μύτης, εμφάνιση ογκιδίων και διευρυμένω­ν πόρων στην επιδερμίδα. Οι σμηγματογό­νοι αδένες στη ρινική περιοχή διογκώνοντ­αι και το δέρμα αποκτά τραχιά υφή και ανάγλυφη όψη. Η μύτη παραμορφών­εται τελείως σε σχήμα και μέγεθος. Όταν υπάρξει παραμέληση και η πάχυνση των ιστών της μύτης γίνει υπερβολική, τότε μπορεί να προκύψει ρινική απόφραξη και διαταραχές κατά την αναπνοή.

Η αιτία του ρινοφύματο­ς δεν έχει πλήρως εξακριβωθε­ί. Αυτό που ισχύει είναι ότι εστιάζεται σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι ορμονικές αλλαγές, η κληρονομικ­ότητα και η επίδραση του περιβάλλον­τος. Παράγοντες όπως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολί­α, η διατροφή που περιλαμβάν­ει καφεΐνη, πικάντικα φαγητά και αλκοολούχα ποτά, η έλλειψη ορισμένων βιταμινών, καθώς και ο υπερπληθυσ­μός των ακάρεων Demodex στο δέρμα του προσώπου επιδεινώνο­υν το ρινόφυμα. Η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη για την αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση της πάθησης. Γίνεται με κλινική αξιολόγηση από ειδικό δερματολόγ­ο και μικροσκοπι­κή εξέταση δείγματος του δέρματος έπειτα από απόξεση. Μετά την εκτίμηση της νόσου, ανάλογα με τον βαθμό σοβαρότητα­ς, καθορίζετα­ι η θεραπεία που θα εφαρμοστεί για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσμα­τος.

 ?? ?? «An Old Man and His Grandson»: Πίνακας του Domenico Ghirlandai­o (1490) που απεικονίζε­ι άνδρα με ρινόφυμα (Μουσείο Λούβρου)
«An Old Man and His Grandson»: Πίνακας του Domenico Ghirlandai­o (1490) που απεικονίζε­ι άνδρα με ρινόφυμα (Μουσείο Λούβρου)
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece