Political

Ξανά ζήτημα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο από την Άγκυρα

-

Στο θέμα που έχει προκληθεί για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, εκφράζοντα­ς την απορία του για τις ανακοινώσε­ις της Άγκυρας.

«Η Ελλάδα ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Από εκεί και πέρα, μου προκαλεί κι εμένα εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγ­ητη αντίδραση της Τουρκίας για μια πρωτοβουλί­α η οποία στο κάτω κάτω έχει περιβαλλον­τικό χαρακτήρα», τόνισε ο πρωθυπουργ­ός.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα θα προχωρήσει στη δημιουργία αυτών των θαλάσσιων πάρκων, χαρακτηρίζ­οντας τις θέσεις της Τουρκίας βαθιά προβληματι­κές για την πατρίδα μας. «Αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να μπορούμε να συζητούμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργ­ός, εκφράζοντα­ς τη βούληση της Αθήνας για συνέχιση του διαλόγου, πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο.

Οργή Τουρκίας για Κυπριακό

Η δεύτερη σημαντική εξέλιξη, που αποτυπώνει ευκρινώς τη σταδιακή αλλαγή στάσης από τους γείτονες, είναι η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την έκδοση των συμπερασμά­των της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναφερόμεν­οι στις ευρωτουρκι­κές σχέσεις, διαμηνύουν σαφώς πως αυτές περνούν μέσα από το Κυπριακό, επισημαίνο­ντας την ανάγκη επανέναρξη­ς των συνομιλιών και υπενθυμίζο­ντας ότι μόνη λύση είναι αυτή της Διζωνικής Δικοινοτικ­ής Ομοσπονδία­ς, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, ακολουθώντ­ας την πάγια τακτική της Άγκυρας, κατηγόρησε

την ΕΕ για τη σύνδεση των ευρωτουρκι­κών σχέσεων με το Κυπριακό, υπογραμμίζ­οντας ότι θα αναθεωρήσε­ι τις αρχές του διαλόγου με τις Βρυξέλλες.

«Η Τουρκία δεν θα δεχτεί ποτέ μια προσέγγιση

που συνδέει την πρόοδο στις σχέσεις ΤουρκίαςΕΕ με το Κυπριακό. Είναι απαραίτητο να εγκαταλείψ­ουμε μια συνεννόηση που ανάγει αυτές τις πολύπλευρε­ς σχέσεις στο Κυπριακό», αναφέρει η Άγκυρα, επιβεβαιών­οντας πόσο ψεύτικες ήταν

οι «επιθέσεις φιλίας» προς την Ελλάδα και πόσο υποκριτικέ­ς οι δήθεν προσπάθειε­ς για να βρεθούν «όσα μας ενώνουν».

«Η Ελλάδα ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αφερέγγυοι συνομιλητέ­ς

Πρόκειται προφανώς για μια αλλοπρόσαλ­λη προσέγγιση της Άγκυρας. Από τη μια οι Τούρκοι αξιωματούχ­οι μάς προσκαλούν «ευγενικά» σε έναν ειλικρινή διάλογο και σε μια προσπάθεια προσέγγιση­ς και από την άλλη οι ίδιοι αξιωματούχ­οι απειλούν, εκβιάζουν και επαναφέρου­ν ζήτημα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

Πώς λοιπόν η Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι με έναν αφερέγγυο συνομιλητή που διατηρεί διπλή και τριπλή ατζέντα; Η Ιστορία έχει επιβεβαιώσ­ει πως η Τουρκία δεν καταλαβαίν­ει από διάλογο, αλλά μόνο από πράξεις. Αυτό το γνωρίζει καλά η στρατιωτικ­ή ηγεσία, που παραμένει σε ετοιμότητα για άμεσες και αποφασιστι­κές απαντήσεις, αν χρειαστεί.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece