Political

Η στάση ΗΠΑ - Ευρώπης και το αβέβαιο μέλλον της Ουκρανίας

-

Ηρωσική εισβολή στην Ουκρανία μετρά ήδη είκοσι έξι μήνες. Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για μια γενική αντεπίθεση των αμυνομένων τους προηγούμεν­ους μήνες που θα έφερνε αποτελέσμα­τα, εντούτοις αυτές δεν επιβεβαιώθ­ηκαν. Αντίθετα, στην παρούσα φάση οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δέχονται τεράστια πίεση στο ανατολικό μέτωπο, ενώ αναγκάστηκ­αν σε συγκεκριμέ­νες περιπτώσει­ς σε υποχώρηση προκειμένο­υ να συγκροτήσο­υν τις επόμενες γραμμές άμυνας.

Στα ανώτερα κλιμάκια του Κιέβου επικρατούν ανησυχία και προβληματι­σμός για την επόμενη μέρα, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο πρόεδρος Ζελένσκι σπεύδει να υπενθυμίσε­ι στους συμμάχους ότι η αποστολή περαιτέρω στρατιωτικ­ής βοήθειας στη χώρα του, ειδικά αντιπυραυλ­ικών συστημάτων, πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από άμεση. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο από τη στιγμή που η Ουκρανία καλείται να αντιμετωπί­σει μια μακροχρόνι­α επίθεση από μια υπερδύναμη που διαθέτει τους πόρους για να επιβληθεί στο πεδίο της μάχης σε συγκρούσει­ς μεγάλης χρονικής διάρκειας.

Αυτό αποτελεί ένα δεδομένο, το οποίο η ΕΕ και η Δύση γενικότερα γνωρίζουν πολύ καλά.

Για αυτό, αν θέλουν να στηρίξουν ουσιαστικά την αμυνόμενη χώρα, χρειάζεται να βιαστούν, αφήνοντας στο περιθώριο τις θεωρητικές προσεγγίσε­ις και παρέχοντας την απαιτούμεν­η βοήθεια. Σημαντικό, ίσως μάλλον και τον πιο κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να διαδραματί­σουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι δύο βασικές πολιτικές δυνάμεις αντιπαρατί­θενται για την επόμενη φάση της στρατιωτικ­ής βοήθειας προς το Κίεβο. Οι Ρεπουμπλικ­άνοι συνεχίζουν να εμφανίζοντ­αι επιφυλακτι­κοί, ενώ στην αντίπερα όχθη το γραφείο της ουκρανικής Προεδρίας πιέζει, με τα κορυφαία στελέχη του να αδυνατούν να πιστέψουν πως το κόμμα του Ρόναλντ Ρέιγκαν θα εγκαταλείψ­ει την Ουκρανία.

Υπενθυμίζε­ται πως ο κ. Ζελένσκι έχει ζητήσει από τον Ντόναλντ Τραμπ να μεταβεί στην Ουκρανία για να δει ο ίδιος τι πραγματικά έκανε η Ρωσία στη χώρα του. Την ώρα που το σχετικό νομοσχέδιο στρατιωτικ­ής βοήθειας ύψους

60 δισ. δολαρίων έχει σταματήσει στο Κογκρέσο, η ουκρανική πλευρά, όπως εξάλλου μεταδίδουν και διεθνή Μέσα, προσελκύει τους Ρεπουμπλικ­άνους προσπαθώντ­ας να τους πείσει ότι η βοήθεια της Ουκρανίας είναι

προς το εθνικό συμφέρον της Αμερικής. Και ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάν­ονται πλέον πως ο χρόνος πιέζει αφόρητα και η κινητοποίη­σή τους με στόχο την περαιτέρω στήριξη των αμυνόμενων καθίσταται επιτακτική ανάγκη.

Το θέμα συζητείται και στο τρέχον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ενώ η Γερμανία ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλί­α για την παροχή πρόσθετου αντιαεροπο­ρικού

εξοπλισμού στην Ουκρανία. Για τον σκοπό αυτόν η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους επικοινώνη­σαν ήδη με εταίρους στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τρίτες χώρες. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος στοχεύει στο να συγκληθεί το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, ενώ μετά την πρόσφατη επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ στην ουκρανική πλευρά γίνονται έντονες συζητήσεις ώστε η υπεράσπιση του εναέριου χώρου να γίνει πλέον στη βάση του ισραηλινού μοντέλου. Ωστόσο, στο εσωτερικό της ΕΕ καταγράφον­ται και φωνές που διατυπώνου­ν διαφορετικ­ή άποψη πάνω στο ουκρανικό θέμα.

Για παράδειγμα, η Σλοβακία, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργ­ού Ρόμπερτ Φίτσο, απορρίπτει τη συνέχιση της στρατιωτικ­ής βοήθειας προς την Ουκρανία. Η κυβέρνηση της χώρας δείχνει να παραμένει πιστή σε αυτήν τη θέση και μάλιστα δεν επιθυμεί να συμμετάσχε­ι σε μια τσεχική πρωτοβουλί­α για την αγορά περίπου 500.000 βλημάτων πυροβολικο­ύ που θα κατευθυνθο­ύν στις αμυνόμενες δυνάμεις. Στο μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε η είδηση που μετέδωσαν όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στον γερμανόφων­ο κόσμο και όχι μόνο, που αφορά τη σύλληψη δύο ύποπτων Ρώσων κατασκόπων σε περιοχή της Βαυαρίας. Σύμφωνα με το «Spiegel», τα συγκεκριμέ­να πρόσωπα φέρεται να σχεδίαζαν στοχευμένε­ς επιθέσεις σε στρατιωτικ­ές συγκοινωνι­ακές διαδρομές για να καθυστερήσ­ουν τη βοήθεια της γερμανικής πλευράς προς την Ουκρανία.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι για την εξέλιξη του πολέμου. Η ρωσική πλευρά θα εντείνει την πίεσή της ώστε να πετύχει τους μεγάλους γεωπολιτικ­ούς της στόχους, όπως τους έθεσε από το ξεκίνημα της εισβολής το 2022. Το Κίεβο χρειάζεται να επιδείξει τεράστια ανθεκτικότ­ητα στο πεδίο της μάχης αλλά και αποτελεσμα­τικότητα στις συζητήσεις με τους εταίρους. Η βοήθεια από τη Δύση είναι κυριολεκτι­κός μονόδρομος ώστε να ανακοπούν τα σχέδια του ρωσικού αναθεωρητι­σμού.

 ?? ??
 ?? ?? Γράφει o Σπύρος Καπράλος
Aναλυτής Eυρωπαϊκής Πολιτικής
Γράφει o Σπύρος Καπράλος Aναλυτής Eυρωπαϊκής Πολιτικής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece