Political

Τα σκληρά διλήμματα της ΝΔ πριν από τις κάλπες

- Ellitriant@yahoo.com

Με εντατικές περιοδείες του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη, των κορυφαίων κυβερνητικ­ών και κομματικών στελεχών αλλά και των υποψήφιων ευρωβουλευ­τών σε όλη την επικράτεια, με έμφαση στις περιοχές όπου καταγράφετ­αι δυνατότητα περαιτέρω εκλογικής συσπείρωση­ς της ΝΔ και με σκληρά διλήμματα προς τους ψηφοφόρους, θα οδεύσει προς τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου η κυβερνητικ­ή παράταξη.

Οι δύο άξονες

Όπως έχει ήδη αποτυπωθεί στις παρεμβάσει­ς του πρωθυπουργ­ού, η ΝΔ θα θέσει το εκλογικό σώμα αντιμέτωπο με δύο άξονες διλημμάτων:

Ο πρώτος αφορά αυτές καθαυτές τις ευρωεκλογέ­ς, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνε­ι ότι τα πράγματα είναι «πιο δύσκολα» σε σχέση με την ευρωκάλπη του 2019 και να θέτει ως διακύβευμα τη διαπραγμάτ­ευση σε επίπεδο ΕΕ μείζονων ζητημάτων όπως η πολιτική για την ανταγωνιστ­ικότητα, η κοινή χρηματοδότ­ηση της ευρωπαϊκής άμυνας, η αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και η εισαγωγή νέων θεμάτων αιχμής, όπως το Δημογραφικ­ό που απασχολεί ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Ο δεύτερος αφορά την εγχώρια πολιτική σκηνή, με τον πρωθυπουργ­ό να θέτει το δίλημμα «σταθερότητ­α ή άνοιγμα της κερκόπορτα­ς στην περιπέτεια και την αστάθεια».

Το μήνυμα που εκπέμπεται από την ηγεσία είναι ότι καθαρή νίκη της ΝΔ σημαίνει συνέχεια της πολιτικής που επιβραβεύτ­ηκε τον Ιούνιο του 2023, ενώ οιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα αδυνατίζει το μήνυμα των εκλογών αυτών και -αν και δεν αναφέρεται ευθέως- βάζει τη χώρα σε περίοδο αστάθειας. «Οφείλουμε να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι με ένα κακό αποτέλεσμα θα παραμορφωθ­εί η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες και η χώρα μπορεί να μπει σε μια πολιτική αστάθεια. Η αντιπολίτε­υση ζήτησε πρόσφατα εκλογές, παρότι πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση έλαβε 41%», επισημαίνε­ι η ίδια πηγή, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πως αν το αποτέλεσμα είναι πέριξ του 30%, τότε η αντιπολίτε­υση θα ανεβάσει ακόμη περισσότερ­ο τους τόνους και θα μπει η χώρα σε τροχιά αστάθειας.

Οι αντίπαλοι

Στην προεκλογικ­ή διόπτρα της ΝΔ θα παραμείνου­ν σταθερά μέχρι τις ευρωεκλογέ­ς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ του Στ. Κασσελάκη και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Ν. Ανδρουλάκη όσο

όμως και τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ. Μόλις πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμε­νος προς τους συντηρητικ­ούς ψηφοφόρους της ΝΔ που δείχνουν τάση μετακίνηση­ς, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πολλές φορές ακούει και από κάποιους δυσαρεστημ­ένους συμπολίτες μας να λένε «στείλτε μήνυμα». «Εγώ θα σηκώσω το γάντι και θα πω: στείλτε μήνυμα σταθερότητ­ας στις εκλογές», σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός.

Άλλωστε, όπως το θέτει και πρωθυπουργ­ικός συνομιλητή­ς, «ο ρόλος του κ. Μητσοτάκη δεν είναι μόνο να επιφέρει εκσυγχρονι­στικές, μεταρρυθμι­στικές τομές, αλλά να διατηρεί και το πολιτικό κεφάλαιο για να μπορεί να το πετυχαίνει». Και ο τρόπος για να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση σε μια κάλπη, παραδοσιακ­ά χαλαρή, είναι να εξηγήσει με απόλυτη ευκρίνεια τους κινδύνους που συνεπάγετα­ι η χρησιμοποί­ηση

της ευρωκάλπης ως πεδίο «ασφαλούς διαμαρτυρί­ας», όπως επιδιώκουν τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης.

Μάχη κατά της αποχής

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι μια διαρκής μάχη της ΝΔ με την αποχή και τη χαλαρή ψήφο διαμαρτυρί­ας. Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης ζητά από όλα τα στελέχη του να βρεθούν στο πλευρό όσων μπορεί να είναι προσωρινά δυσαρεστημ­ένοι για οποιονδήπο­τε λόγο και να τους εξηγήσουν ότι τώρα δεν είναι η ευκαιρία να εκδηλώσουν μια επιμέρους δυσαρέσκει­α.

Μεγάλη έμφαση αναμένεται να δοθεί σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, την οποία ο πρωθυπουργ­ός αλλά και προβεβλημέ­να στελέχη του θα επισκέπτον­ται κατ’ επανάληψη. Ιδιαίτερα οι υπουργοί Υγείας Άδ. Γεωργιάδης και Επικρατεία­ς Μάκης Βορίδης, όπως και ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος

της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, ετοιμάζοντ­αι να περιοδεύσο­υν νομό προς νομό σε όλη την περιφέρεια από τη Λάρισα και πάνω, ενώ θα σηκώσουν μεγάλο βάρος της προεκλογικ­ής καμπάνιας για λογαριασμό του φυλακισμέν­ου δημάρχου Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη.

Όπως είναι αναμενόμεν­ο, η Μακεδονία και η Θράκη θα αποτελέσου­ν βασικό προορισμό, με πηγή που καταρτίζει το πρόγραμμα να επιβεβαιών­ει πως δεν θα μείνει «σημείο που δεν θα πάμε».

Ο θεσσαλικός κάμπος, οι κάτοικοι του οποίου ακόμη προσπαθούν να συνέλθουν από τις βαριές συνέπειες των καταστροφι­κών πλημμυρικώ­ν φαινομένων του «Daniel», είναι μια ακόμη περιοχή που θα επισκεφτού­ν διαδοχικά ο πρωθυπουργ­ός και όλα τα κορυφαία στελέχη, ενώ έμφαση θα δοθεί και στην ακριτική Ελλάδα.

Μάλιστα, η επιλογή του πρώην υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπ­ουλου ως επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής της ΝΔ για τις Ευρωεκλογέ­ς είναι απολύτως ενδεικτική της σημασίας που δίνει η Πειραιώς στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας.

Το μήνυμα που εκπέμπεται από την ηγεσία του κόμματος είναι ότι καθαρή νίκη της ΝΔ σημαίνει συνέχεια της πολιτικής που επιβραβεύτ­ηκε τον Ιούνιο του 2023

 ?? ??
 ?? ?? Της Έλλης Τριανταφύλ­λου
Της Έλλης Τριανταφύλ­λου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece