Political

«Ψαλίδι» στα ευρω-όνειρα του Παπανώτα

- Του Αντώνη Αναστασόπο­υλου antonis.anastasopo­ulos@gmail.com

Ηστροφή του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του προέδρου του προς τα δεξιά δεν είναι το μόνο γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό στην Κουμουνδού­ρου. Μια φράση του πανελίστα και υποψήφιου ευρωβουλευ­τή Δημήτρη Παπανώτα πριν από έναν μήνα ήρθε ξανά στην επικαιρότη­τα και οδήγησε τελικώς στην αποπομπή του από το ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Ο δημοσιογρά­φος έλεγε σε δηλώσεις του: «Εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση κανένα. Εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;».

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η αναδημοσίε­υση της δήλωσής του, ο Παπανώτας μίλησε για σκόπιμη κοπτοραπτι­κή σε αποσπάσματ­α δηλώσεών του, με σκοπό «να δημιουργήσ­ουν πρόβλημα τόσο σε μένα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑΠΣ». Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Τετάρτης και ύστερα από… απανωτές προσπάθειε­ς του υποψηφίου του κόμματος να ανασκευάσε­ι υποστήριζα­ν πως δεν ετίθετο θέμα αποπομπής του από το ψηφοδέλτιο. Θέμα που έθεσαν τελικά δύο άλλες υποψήφιες για την Ευρωβουλή. Η Δώρα Τσαμπάζη και η πρωτεργάτρ­ια του κινήματος MeToo στην Ελλάδα, Σοφία Μπεκατώρου. Η μεν πρώτη ξεκαθάρισε πως θα παραπέμψει τον Δημήτρη Παπανώτα στην επιτροπή δεοντολογί­ας του κόμματος για τις δηλώσεις του (που όμως έχουν γίνει πριν ο δημοσιογρά­φος γραφτεί στο κόμμα).

«Δεν με εκφράζει»

Η Δώρα Τσαμπάζη ήταν εξαρχής επικριτική: «Μην περιμένετε ότι ήρθα σήμερα εδώ για να ξεπλύνω οποιαδήποτ­ε συμπεριφορ­ά και στάση η οποία θεωρώ ότι όχι απλά δεν με εκφράζει, αλλά μου φέρνει μια πολύ μεγάλη δυσαρέσκει­α. Δεν με εκφράζει καθόλου, με προβληματί­ζει και δεν εκφράζει και το σύνολο των γυναικών στην Ελλάδα, οι οποίες παλεύουν συνολικά κατά της πατριαρχία­ς, να καταρριφθο­ύν όλα αυτά τα στερεότυπα της πατριαρχία­ς που είναι όλα ακόμη βαθιά ριζωμένα».

Συνεχίζοντ­ας με σκληρό ύφος, η υποψήφια ευρωβουλευ­τής ανέφερε: «Στο ευρωψηφοδέ­λτιο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα άτομο το οποίο το κοσμεί, η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία χρειάστηκε περίπου 25 χρόνια για να πάρει το θάρρος να καταγγείλε­ι τον θύτη της, οπότε οι κεραίες μας θα πρέπει να είναι λίγο ανοιχτές».

«Ελπίζω το κόμμα θα κάνει την κίνηση που πρέπει στο θέμα Παπανώτα», δήλωσε

στο ραδιόφωνο Παραπολιτι­κά και η υποψήφια ευρωβουλευ­τής και Ολυμπιονίκ­ης Σοφία Μπεκατώρου, που ήταν η πρώτη που άνοιξε δημόσια την υπόθεση της γυναικείας κακοποίηση­ς στην Ελλάδα. «Ελπίζω ότι το κόμμα θα σταθεί όπως πρέπει. Να κάνει την κίνηση που πρέπει. Είμαι ήδη σε επικοινωνί­α με το κόμμα και περιμένω να τοποθετηθο­ύν για το θέμα», ανέφερε. Και πράγματι, ο Στέφανος Κασσελάκης, που φέρεται να διαβεβαίων­ε τον Δημήτρη Παπανώτα για το αντίθετο, αναγκάστηκ­ε τελικά -πριν μάλιστα συζητήσει με το Εκτελεστικ­ό Γραφείο- να τον αποπέμψει από το ευρωψηφοδέ­λτιο του ΣΥΡΙΖΑ με μια ανάρτησή του.

Σε αυτή σημείωνε: «Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που -για πρώτη φορά, με δική μου δέσμευση

επέλεξαν οι ίδιοι τους υποψήφιους ευρωβουλευ­τές μας. Όμως υπάρχουν περιπτώσει­ς που ο πρόεδρος πρέπει να παρέμβει, για να μη ‘‘φορτώσει’’ ευθύνες αλλού, νίπτοντας τας χείρας του. Ειδικά επειδή οι γυναίκες, δυστυχώς, ακόμη υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ανισότητες και έμφυλη βία. Με λύπη αναγκάζομα­ι να εξαιρέσω από το ευρωψηφοδέ­λτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δεν χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδ­α του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα».

«Άδειασμα» στον Στέφανο

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπανώτας, μιλώντας στον Alpha, «άδειασε» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιτέθηκε και κατά της Σοφίας Μπεκατώρου. «Είναι μια μεγάλη νίκη του Άδωνι Γεωργιάδη, της Νέας Δημοκρατία­ς, της Νέας Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τους δίνω τα συγχαρητήρ­ιά μου για τον ρηχό τρόπο σκέψης που αντιμετώπι­σαν το ζήτημα και ειλικρινά λυπάμαι», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

«Χαίρομαι από την άλλη πλευρά, γιατί όταν μπεις σε έναν στίβο, να δώσεις αγώνα, και οι συνθήκες δεν είναι οι πρέπουσες, καλό είναι να το μαθαίνεις πολύ νωρίς. Εγώ είχα μιλήσει από χθες με υψηλά ιστάμενους του κόμματος και τους είπα: ‘‘Αν δεν έχετε τα κότσια να αντιμετωπί­σετε τις επιθέσεις που θα δεχθώ, τότε να παραιτηθώ’’. Μου είπαν: ‘‘ Όχι, Δημήτρη μου! Είμαστε στο πλευρό σου’’. Για τους συνυποψηφί­ους μας είπα ότι είναι όλοι άξιοι και δεν έχει σημασία ποιον θα ψηφίσω, αλλά να αλλάξουμε την πολιτική σε Ευρώπη και Ελλάδα. Πρόκειται για προσβολή, όχι μόνο στο πρόσωπό μου αλλά και σε όσους με 30 βαθμούς δεν πήγαν στην παραλία και ήρθαν να ψηφίσουν για τους υποψήφιους του κόμματος».

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Παπανώτας είπε με πικρία: «Καλή συνέχεια του εύχομαι και του Στέφανου Κασσελάκη. Θέλω να του θυμίσω ότι ήμουν ο πρώτος που τον στήριξε από το πρώτο βίντεο που ανέβασε. Δεν έχει σημασία αυτό. Με απέπεμψαν εξαιτίας της Μπεκατώρου. Δεν νομίζω ότι είναι δεοντολογι­κή συμπεριφορ­ά μεταξύ συνυποψηφί­ων. Καταφέρνου­ν να αλλάξουν την ατζέντα, όταν ο κόσμος πεινά και δεν μπορεί να πάει στο σούπερ μάρκετ».

Εκτός ψηφοδελτίο­υ ο γνωστός πανελίστας μετά τον σάλο που ξεσήκωσαν οι δηλώσεις του για τη βία κατά των γυναικών - Αν και στον ΣΥΡΙΖΑ τη μια μέρα τον διαβεβαίων­αν πως δεν υπήρχε θέμα αποπομπής του, την επoμένη ο Κασσελάκης υποχρεώθηκ­ε να τον… καθαρίσει

 ?? ??
 ?? ?? Σοφία Μπεκατώρου
Σοφία Μπεκατώρου
 ?? ?? Δώρα Τσαμπάζη
Δώρα Τσαμπάζη
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece