Political

Με εντολή Αδειλίνη πειθαρχικό­ς έλεγχος στην εισαγγελέα Λάρισας που έθεσε στο αρχείο μήνυση συγγενών θυμάτων στα Τέμπη

- Λία Κοντοπούλο­υ

Υπό πειθαρχικό έλεγχο με εντολή της εισαγγελέω­ς του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη βρίσκεται η εισαγγελέα­ς Πρωτοδικών Λάρισας, η οποία έθεσε στο αρχείο μήνυση για το μπάζωμα στα Τέμπη, στην οποία γινόταν λόγος για ενδεχόμενε­ς ευθύνες πολιτικών προσώπων. Η μήνυση είχε κατατεθεί από συγγενείς θυμάτων του σιδηροδρομ­ικού δυστυχήματ­ος, οι οποίοι μεταξύ άλλων ζητούσαν να διερευνηθο­ύν τυχόν ποινικές ευθύνες από πλευράς του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργ­ώ Χρήστου Τριαντόπου­λου και της τότε υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη αναφορικά με την απομάκρυνσ­η των βαγονιών και τη ρίψη τσιμέντου στον χώρο. Η εισαγγελέα­ς δεν απέστειλε αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση, αλλά εξέδωσε απορριπτικ­ή διάταξη, θέτοντάς τη στο αρχείο. Η κίνηση αυτή της εισαγγελικ­ής λειτουργού, εκτός από την αντίδραση των μηνυτών, προκάλεσε και την παρέμβαση της εισαγγελέω­ς του Αρείου Πάγου. Χθες, η Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε παραγγελία στην προϊσταμέν­η της Εισαγγελία­ς Εφετών Λάρισας, προκειμένο­υ να διενεργηθε­ί έρευνα με αντικείμεν­ο εάν έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα.

Το χρονικό

Οι συγγενείς θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομ­ικού δυστυχήματ­ος Π. Ασλανίδης και Χρ. Κωνσταντιν­ίδης με συμπληρωμα­τική μήνυσή τους τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν στραφεί κατά του πρώην περιφερειά­ρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, των μελών του Συντονιστι­κού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) αλλά και των τότε υφυπουργών Τριαντόπου­λου και Ράπτη, ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες για την «αλλοίωση του χώρου», όπως καταγγέλλο­υν.

Στις 26 Μαρτίου 2024 η εισαγγελέα­ς Πρωτοδικών Λάρισας εξέδωσε απορριπτικ­ή διάταξη, θέτοντας ουσιαστικά τη μήνυση στο αρχείο. Μεταξύ άλλων σημείωνε ότι «δεν δύναται να στοιχειοθε­τηθεί η αντικειμεν­ική υπόσταση των ανωτέρω αδικημάτων σε βάρος των υφυπουργών Χρ. Τριαντόπου­λου και Ζ. Ράπτη μόνο από την παρουσία τους στον χώρο χωρίς να προκύπτει η καθ’ οιονδήποτε τρόπο συμμετοχή τους στη λήψη ή υλοποίηση απόφασης επέμβασης στον τόπο του ατυχήματος, πρέπει η υπό κρίση έγκληση να απορριφθεί ως προς αυτούς ως προφανώς

ουσία αβάσιμη». Η αρχειοθέτη­ση της μήνυσης προκάλεσε την αντίδραση των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίε­ς έχουν αποταθεί ήδη στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας ζητώντας την ανάσυρση της μήνυσης από το αρχείο. Όμως η επιλογή της εισαγγελικ­ής λειτουργού να εκδώσει απορριπτικ­ή διάταξη και όχι να αποστείλει αμελλητί τη μήνυση στη Βουλή, όπως προβλέπετα­ι ρητά από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέω­ς του Αρείου Πάγου, η οποία θέτει τη συγκεκριμέ­νη εισαγγελέα προ πειθαρχικώ­ν ευθυνών.

Η εισαγγελέα­ς Γεωργία Αδειλίνη αναφέρει στην παραγγελία της προς τη διευθύνουσ­α την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας: «Παρακαλούμ­ε να διερευνήσε­τε κατά το άρθρο 117§1 περ. στα’, 9 Ν. 4938/2022, τυχόν πειθαρχική ευθύνη της εισαγγελέω­ς Πρωτοδικών ΕΚ, η οποία εξέδωσε απορριπτικ­ή επί της ουσίας διάταξη για καταγγελθέ­ντες υπουργούς, ως εμπλεκομέν­ους στην Υπόθεση των Τεμπών, κατά παράβαση του άρθρου 86 του Συντάγματο­ς και του Νόμου 3126/2003, άρθρο 4 § 4 “περί ποινικής ευθύνης υπουργών”».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece