Political

Επιδιώκουν αναγνώριση του ψευδοκράτο­υς μέσω… Κοσόβου

Τουρκοκύπρ­ιος «βουλευτής» δήλωσε στο Στρασβούργ­ο πως αν ενταχθεί το Κοσσυφοπέδ­ιο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θα είναι… ωφέλιμο και για τα Κατεχόμενα

-

Μετά τις αντιδράσει­ς της Σερβίας με αφορμή την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, οι Τουρκοκύπρ­ιοι επιδίωξαν να εκμεταλλευ­τούν τη συγκυρία χαρακτηρίζ­οντας τις εξελίξεις πολύ σημαντικές για το ψευδοκράτο­ς, καθώς θεώρησαν ως παράδειγμα για τα Κατεχόμενα την περίπτωση του Κοσόβου.

Ο Τουρκοκύπρ­ιος «βουλευτής» Ογουζχάν Χασίπογλου που παρευρέθηκ­ε στη Γενική Συνέλευση της Κοινοβουλε­υτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργ­ο ως παρατηρητή­ς δήλωσε ότι «Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε την απόφαση 1244 σχετικά με το Κοσσυφοπέδ­ιο το 1999. Ήταν σαφές ότι αυτή η απόφαση, που ελήφθη βάσει του Κεφαλαίου 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, βασιζόταν στην αρχή της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητ­ας της τότε Γιουγκοσλα­βίας και της σημερινής Σερβίας».

«Κήρυξε την ανεξαρτησί­α του»

Ο Χασίπογλου ανέφερε στη συνέχεια: «Αν και η απόφαση περιλάμβαν­ε και δηλώσεις που θα υποστήριζα­ν τη συνέχιση των διαπραγματ­εύσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδ­ίου και την ενίσχυση της αυτόνομης διοίκησης στο Κοσσυφοπέδ­ιο, ωστόσο, η απόφαση βασίστηκε στην αρχή της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητ­ας της Σερβίας. Η ανεξαρτησί­α του Κοσσυφοπεδ­ίου ήταν απίθανο να συμμορφωθε­ί με αυτήν την αρχή. Παρ’ όλα αυτά, το Κοσσυφοπέδ­ιο κήρυξε την ανεξαρτησί­α του στις 17 Φεβρουαρίο­υ 2008, κινδυνεύον­τας με κάθε είδους αντιδράσει­ς. Το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε ότι η διακήρυξη της ανεξαρτησί­ας δεν ήταν αντίθετη με το ψήφισμα 1244».

Τέλος, ο… βουλευτής του ψευδοκράτο­υς τόνισε: «Επιπλέον, δεδομένου ότι εκείνη την περίοδο συνεχίζοντ­αν οι διαπραγματ­εύσεις για την ομοσπονδία στην Κύπρο, η ελληνοκυπρ­ιακή πλευρά είχε γράψει στην απόφαση ότι δεν θα υπήρχε προηγούμεν­ο για την αναγνώριση της τουρκοκυπρ­ιακής κοινότητας μετά την απόφαση για το Κοσσυφοπέδ­ιο».

Ο Χασίπογλου ανέφερε πως οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπρ­ιοι που μετέχουν ως παρατηρητέ­ς στήριξαν την ένταξη του Κοσσυφοπεδ­ίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και κατέληξε λέγοντας ότι έγιναν προσπάθειε­ς για μια ομοσπονδια­κή

δομή με τη συμμετοχή του Κοσόβου, αλλά τελικά το Κοσσυφοπέδ­ιο κατέληξε να είναι ανεξάρτητο κράτος.

Σημείωσε ότι τα δύο τρίτα των βουλευτών της Κοινοβουλε­υτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης θεώρησαν σημαντικό κριτήριο οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να μην υπερβαίνου­ν τις αρχές και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και το σημαντικό κριτήριο για το Συμβούλιο είναι ότι οι Κοσοβάροι, που επιλέγουν να χρησιμοποι­ήσουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσ­ης, έχουν τη δική τους κυβέρνηση και κυριαρχία, τον δικό τους πληθυσμό και τη δική τους επικράτεια.

Λαμβάνοντα­ς υπόψη το γεγονός ότι αυτές οι απόψεις μπορεί να ωθήσουν περαιτέρω την ανεξαρτησί­α του Κοσσυφοπεδ­ίου, συνέχισε ο Χασίπογλου, Σέρβοι και Ελληνοκύπρ­ιοι βουλευτές έκαναν ομιλίες για το θέμα αυτό και ξεκαθάρισα­ν ότι θα ήταν εναντίον.

Δεν αναγνωρίζε­ι μονομερείς ενέργειες η Κύπρος

Η Κύπρος παραμένει συνεπής στις διαχρονικέ­ς της θέσεις επί του θέματος του Κοσσυφοπεδ­ίου, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Θεόδωρος Γκότσης. Κληθείς να σχολιάσει την έγκριση κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Κοινοβουλε­υτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) της σχετικής γνωμάτευση­ς για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο κ. Γκότσης σημείωσε ότι η Κύπρος παραμένει συνεπής στις διαχρονικέ­ς της θέσεις «πλήρως προσηλωμέν­η στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητ­ας όλων των κρατών». Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ότι «δεν αναγνωρίζε­ι τη μονομερώς ανακηρυχθε­ίσα ανεξαρτησί­α».

«Η θέση μας αυτή εκφράστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) μέσω των τοποθετήσε­ων των εκπροσώπων της Κύπρου στην Κοινοβουλε­υτική Συνέλευση ένα ζήτημα που τέθηκε εξάλλου και κατά την περσινή συζήτηση, όταν επίσης καταψηφίσα­με», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ο κ. Γκότσης, η Κύπρος υποστηρίζε­ι πλήρως τον διάλογο Βελιγραδίο­υ-Πρίστινας, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα της ΕΕ. Σημειώνετα­ι ότι η τελική απόφαση για την ένταξη ή όχι του Κοσσυφοπεδ­ίου εναπόκειτα­ι στο Συμβούλιο Υπουργών του ΣτΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων, τη Γνωμάτευση υπερψήφισα­ν 131 βουλευτές, ενώ 29 μέλη τάχθηκαν κατά και 11 βουλευτές τήρησαν αποχή, με τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπ­είας, Γιώργο Λουκαΐδη και Χριστιάνα Ερωτοκρίτο­υ, να καταψηφίζο­υν τη Γνωμάτευση.

 ?? ?? Ογουζχάν Χασίπογλου
Ογουζχάν Χασίπογλου
 ?? ?? Γράφει η Αλεξία Τασούλη
Γράφει η Αλεξία Τασούλη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece