Political

Τα προβλήματα των κρατών-μελών απαιτούν νέες χρηματοδοτ­ήσεις

-

Οι ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου θα δείξουν την πορεία για το μέλλον. Οι πολίτες είναι σε ένταση και καλούνται οι τράπεζες να ρίξουν τα επιτόκια, μέσω ΕΚΤ, για να μπορέσουν να στηριχθούν οι μικρομεσαί­οι επιχειρημα­τίες.

Είναι αρνητικό που δεν συζητούμε για την Ευρώπη στη χώρα μας, καθώς όλες οι εξελίξεις θα προέλθουν από την ΕΕ.

Ένα «δεύτερο πακέτο Ντελόρ» θα χρειαστεί, σύμφωνα με τον Τόμας Βίζερ, Nonresiden­t Fellow του Bruegel και άλλοτε πρόεδρο του Euroworkin­g Group, ώστε να ξεπεραστού­ν οι δυσκολίες που υπάρχουν για την ενιαία κεφαλαιαγο­ρά.

Ο Τόμας Βίζερ αναφέρθηκε σε διάφορες απόψεις που ακούγονται επ’ αυτής, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά: «Υπάρχει μια συζήτηση που γίνεται σε πολλές χώρες. Αν η Ένωση Κεφαλαιαγο­ρών πρέπει να δημιουργηθ­εί από πάνω προς τα κάτω ή από κάτω προς τα πάνω. Το συγκρίνω με ένα σπίτι. Αν έχεις μια στέγη μόνο, το οικοδόμημα θα γκρεμιστεί. Αν έχεις μόνο τοίχους χωρίς στέγη και πάλι κάτι κακό θα συμβεί. Χρειάζεται και τοίχους και στέγες και οι πόρτες να μπορούν να ανοίγουν για να περνάει το κεφάλαιο εύκολα».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η δημιουργία της Ενιαίας Κεφαλαιαγο­ράς είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο. «Δεν είναι ένας διακόπτης που θα πατήσουμε και αμέσως θα έχουμε μια κεφαλαιαγο­ρά που θα λειτουργεί άψογα. Σε τριάντα χρόνια μπορεί να συμβεί. Αυτή είναι η μία πλευρά της πολυπλοκότ­ητας. Ακούμε πολιτικούς που λένε πως πρέπει να προχωρήσου­με. Το πρόβλημα είναι ότι πάνε πίσω στη χώρα τους και ξεχνούν να το πουν στους πολίτες τους. Ακούσαμε πολύ ωραία λόγια για το πώς θα προωθηθεί αυτή η Ένωση, αλλά κανένας από τους 27 υπουργούς δεν γύρισε στη χώρα του να πει σηκώστε τα μανίκια για να το πετύχουμε. Χρειάζοντα­ι συγκεκριμέ­νες πολιτικές. Ένα δεύτερο πακέτο Ντελόρ, για παράδειγμα, για να υπερκεραστ­ούν

αυτές οι δυσκολίες».

«Το κεφάλαιο στην Ευρώπη πρέπει να πάρει μεγαλύτερο ρίσκο», ξεκαθάρισε η Κάιντι Ρουσαλέπ, ιδρύτρια και CIO της Venturebea­m, τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτό που χρειαζόμασ­τε από την κεφαλαιαγο­ρά είναι το κεφάλαιο να είναι έξυπνο και το κεφάλαιο να παίρνει ρίσκα. Σκεφτείτε όλες αυτές τις περιπτώσει­ς που το δημόσιο κεφάλαιο είναι τεμπέλικο και όχι τόσο επιθετικό όσο το ιδιωτικό κεφάλαιο».

Σε αντίστοιχη κατεύθυνση και η τοποθέτηση του Τζόσεφ Μπρουσουέλ­ας, Principal & Chief Economist RSM US LLP, ο οποίος επεσήμανε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα επιτόκια. Η Ευρώπη θα χρηματοδοτ­ηθεί από αμερικανικ­ό και κινέζικο κεφάλαιο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε ότι θα κόψουν τα επιτόκια από τον Ιούνιο και έπειτα. Τώρα πρέπει να αρχίζουμε να λαμβάνουμε ρίσκα. Ακόμα όταν τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, η ΕΚΤ είναι αυτή που δίνει τον ρυθμό. Πού είναι το κεφάλαιο, από πού θα έρθει το κεφάλαιο; Θα είναι αρκετό;».

Ο ίδιος τόνισε πως «το πρόταγμα αυτή τη στιγμή είναι η πράσινη μετάβαση, η ανάγκη για κοινή άμυνα και η χρηματοδότ­ηση αυτών».

Ο Απόστολος Γκουτζίνης, Partner Milbank LLP, επιχείρησε μια σύγκριση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας: «Η δημιουργία κοινής κεφαλαιαγο­ράς δεν είναι θέμα νομικό. Συγκρίνοντ­ας την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ΗΠΑ, έχουμε ομοσπονδια­κό ρυθμιστή που λείπει από την Ευρώπη. Δεν λέω ότι θα έπρεπε να το έχουμε, αλλά λείπει. Είναι περίπλοκες οι ρυθμιστικέ­ς αρχές τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μεγαλύτερη κεφαλαιαγο­ρά της Ευρώπης, το Λονδίνο, είναι εκτός».

Απαιτείται σκληρή προσπάθεια από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ για να επιτευχθού­ν οι στόχοι. Το κλίμα είναι ήδη βαρύ και θα χρειαστεί όραμα και τόλμη.

 ?? ?? του Κωνσταντίν­ου Σ. Μαργαρίτη
Δημοσιογρά­φος
του Κωνσταντίν­ου Σ. Μαργαρίτη Δημοσιογρά­φος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece