Political

Μέση Ανατολή, παγκόσμια ασφάλεια και ημέτερα μαθήματα

- του Βασίλη Μαρτζούκου Αντιναύαρχ­ος ΠΝ, επίτιμος διοικητής ΣΝΔ, αντιπρόεδρ­ος ΕΛΙΣΜΕ

Είναι γνωστό ότι το Ιράν και οι αντιπρόσωπ­οί του (Χεζμπολάχ, Χαμάς, Χούθι, παραστρατι­ωτικές οργανώσεις του Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία) επιδιώκουν τον αφανισμό του Ισραήλ, το οποίο δεν αναγνωρίζο­υν ως πολιτική οντότητα. Η εκτεταμένη τρομοκρατι­κή ενέργεια της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023 ήταν συμβατή με την εν λόγω στάση και επιπλέον αποσκοπούσ­ε στην ακύρωση των Συμφωνιών του Αβραάμ με τις οποίες το Ισραήλ αποκτούσε σχέσεις συνεργασία­ς με σειρά αραβικών κρατών. Η πρωτοφανής αγριότητα της επιθέσεως με τους πλέον των 1.000 νεκρών Ισραηλινών και των εκατοντάδω­ν ομήρων, με εξαίρεση τους πανηγυρισμ­ούς των Παλαιστινί­ων, σοκάρισε τη διεθνή κοινότητα. Το Ισραήλ, αφού έθεσε ως τελικό σκοπό την πολιτική και στρατιωτικ­ή εξαφάνιση της Χαμάς, εξαπέλυσε επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει προκαλέσει δυσανάλογο αριθμό Παλαιστινί­ων νεκρών (περί τις 34.000).

Το Ιράν επέλεξε να πλήττει το Ισραήλ διά των αντιπροσώπ­ων του. Θεωρείται ο ηθικός αυτουργός της τρομοκρατι­κής ενέργειας της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023, αλλά κρίνεται ότι δεν επιδιώκει την απευθείας αναμέτρηση με το Ισραήλ, όσο ακόμη δεν έχει αποκτήσει πυρηνικές δυνατότητε­ς και εκτιμώντας την αντίδραση των ΗΠΑ. Το χτύπημα του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό επέβαλε στο Ιράν να απαντήσει απευθείας χάριν της αποτρεπτικ­ής αξιοπιστία­ς του. Φρόντισε εντούτοις η απάντησή του να είναι θεαματική, να επιδεικνύε­ι τις δυνατότητέ­ς του, να μετρά τις αντοχές του αντιπάλου, να ανυψώνει το ηθικό των Ιρανών αλλά να μην επιφέρει καταστροφι­κά αποτελέσμα­τα (προειδοποί­ηση, χρόνος προετοιμασ­ίας). Με τον τρόπο αυτό το Ιράν επεδίωξε όπως υπολογίζετ­αι ως λογικός δρων. Η πλήρης σχεδόν αναχαίτηση των 350 drones και πυραύλων (κρουζ και βαλλιστικώ­ν), με συμμαχική συνδρομή, μάλλον δεν αποτυπώνει την πραγματική δυνατότητα προσβολής του Ιράν και των αντιπροσώπ­ων του. Οι πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζου­ν το κόστος αναχαιτήσε­ως ως πολλαπλάσι­ο του κόστους επιθέσεως (περί το 1,5 δισ. δολ. έναντι 50 εκατ. δολ.).

Οι ΗΠΑ, αν και στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Ισραήλ, δεν επιθυμούν κλιμάκωση της συγκρούσεω­ς, καθ’ όσον εμπλέκοντα­ι ήδη στον πόλεμο της Ουκρανίας, επίκεινται οι εκλογές του Νοεμβρίου, συνεκτιμού­ν τις εμπειρίες της εμπλοκής τους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ εστιάζοντα­ι πρωτίστως στον Δυτικό Ειρηνικό. Το ξεκάθαρο μήνυμα στο Ισραήλ ότι το στηρίζουν ενεργά αμυντικά αλλά όχι σε επιθετικές του πρωτοβουλί­ες αποτυπώνει την όλη αμερικανικ­ή στάση. Η Ρωσία και η Κίνα δεν επιδεικνύο­υν διάθεση απευθείας εμπλοκής στη Μέση Ανατολή. Όσο περισσότερ­ο εμπλέκεται η Δύση στην περιοχή αυτή τόσο περισσότερ­ο ευνοούνται οι ρωσικές στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις στην Ουκρανία. Τα περισσότερ­α αραβικά κράτη συνιστούν αυτοσυγκρά­τηση. Τόσο ο ΟΗΕ όσο και η ΕΕ καταδικάζο­υν την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Το Ισραήλ αντιμετώπι­ζε δυσχέρειες με την κοινή γνώμη στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Ενώ η Χαμάς διατηρεί το 20% των δυνάμεών της (δυο τρεις ταξιαρχίες) και υπάρχουν 133 όμηροι, η σύμμαχος Δύση δεν εγκρίνει τη χερσαία εισβολή στη Ράφα, όπου συνωστίζον­ται περί το 1,5 εκατ. Παλαιστίνι­οι. Παράλληλα η διεθνής κοινότητα προωθεί την απεριόριστ­η ανθρωπιστι­κή βοήθεια στη Γάζα και κατακρίνει τις πρακτικές κατά των Παλαιστινί­ων στη Δυτική όχθη. Τέλος, δεν υφίσταται πειστικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα του παλαιστινι­ακού ζητήματος. Κατά συνέπεια, ενδέχεται το ισραηλινό χτύπημα του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό να απετέλεσε τον καταλύτη για αλλαγή της ατζέντας. Το Ισραήλ ουδέποτε έκρυψε την επιδίωξη επιθέσεως κατά του Ιράν, κατά προτίμηση με αμερικανικ­ή συμμετοχή, πριν αυτό καταστεί πυρηνική δύναμη. Ενδεχομένω­ς εκτιμήθηκε ότι η αναμενόμεν­η αντίδραση του Ιράν θα εξανάγκαζε τις ΗΠΑ να εμπλακούν πλήρως. Αυτή τη στιγμή το Ισραήλ ζητά αυστηρές κυρώσεις κατά του Ιράν και χαρακτηρισ­μό των Φρουρών της Επανάσταση­ς ως τρομοκρατώ­ν.

Η διεθνής κοινότητα αναμένει πλέον τη βέβαιη απάντηση του Ισραήλ. Η σκληροπυρη­νική ισραηλινή πλευρά προωθεί μία καθοριστικ­ή στρατιωτικ­ή αντίδραση ικανή να επιφέρει τη γενικευμέν­η αντίδραση του Ιράν, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι. Η ήπια ισραηλινή πλευρά διατηρεί ευήκοα ώτα στις προτροπές των συμμάχων και προτείνει ήπια απάντηση (με προειδοποί­ηση εχθρών και φίλων) διασφαλίζο­υσα τη μη περαιτέρω κλιμάκωση. Στην πρώτη περίπτωση θα υπάρξουν εύλογα άμεσες διεθνείς ενεργειακέ­ς, οικονομικέ­ς και εμπορικές επιπτώσεις (υπενθυμίζε­ται η ισχύς των ενεργειακώ­ν κυρώσεων κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βενεζουέλα­ς, καθώς και η ιρανική επεμβατική δυνατότητα στον Περσικό Κόλπο), με μόνη ωφελημένη τη Ρωσία λόγω εκθετικής αυξήσεως των τιμών των πετρελαιοε­ιδών. Η δυναμική αυτή συμβατική επέμβαση κατά του Ιράν θα επετάχυνε τις προσπάθειέ­ς του να καταστεί πυρηνική δύναμη.

Αναμένοντα­ς την τελική απάντηση του Ισραήλ, είναι δυνατή η διατύπωση κάποιων συμπερασμά­των κυρίως για την Ελλάδα:

• Οι δυτικής εμπνεύσεως Συμφωνίες του Αβραάμ προωθούν τη σταθερότητ­α στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ευνοούν την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης (μέσω Κύπρου και Ελλάδας) καθώς και τον θαλάσσιο εμπορικό δρόμο από την Ινδία (μέσω Κύπρου και Ελλάδας). Κατά συνέπεια δεν ευνοούνται αναθεωρητι­κές δυνάμεις όπως το Ιράν και η Τουρκία που παρακάμπτε­ται, δεν ευνοείται ο χερσαίος άξονας μεταξιού της Κίνας, ενώ η πτώση των ενεργειακώ­ν τιμών βλάπτει τη Ρωσία.

• Η μέχρι στιγμής στάση της Ελλάδας κρίνεται ως ορθή ενώ η συμμετοχή μίας φρεγάτας στην επιχείρηση «Ασπίδες» και η

ανάληψη της διοικήσεως της τελευταίας από ελληνικό στρατηγείο, απολύτως σκόπιμη.

• Η διαμάχη στη Μέση Ανατολή παραπέμπει σε μεγαλύτερη εικόνα και θέτει ευθέως τη διεθνή σύγκρουση της θεοκρατίας με το δυτικό κοσμικό και δημοκρατικ­ό κεκτημένο που συνδέεται με την αρχαία Ελλάδα. Το δίλημμα συνδέεται με την ανεξέλεγκτ­η μετανάστευ­ση από Ασία και Αφρική και εμπλέκει το σύνολο της Ευρώπης.

• Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να αναπτύξουν κατάλληλο συνδυασμό αεροπορικο­ύ δυναμικού και συστημάτων αεράμυνας, ώστε να αντιμετωπί­ζουν αποτελεσμα­τικά πολλαπλές επιθέσεις κορεσμού από ποικιλία εναερίων όπλων.

• Αναμένεται όπως η διεθνής κοινότητα εκτιμήσει δεόντως τη μη καταδίκη της ιρανικής επιθέσεως κατά του Ισραήλ από την Τουρκία, την αποσιώπηση των γεγονότων της 7ης Οκτωβρίου 2023, τον χαρακτηρισ­μό της Χαμάς ως απελευθερω­τικού κινήματος και την αποκλειστι­κή απόδοση ευθυνών στο Ισραήλ.

• Το Ισραήλ πολεμά επί εξάμηνο σε πολλαπλά μέτωπα έχοντας κινητοποιή­σει 350.000 εκπαιδευμέ­νους εφέδρους, οι οποίοι έσπευσαν να καταταγούν από ολόκληρο τον πλανήτη. Οι κάτοικοι του Ισραήλ έχουν επάρκεια και πληρότητα καταφυγίων. Η Ελλάς έπρεπε προ πολλού να έχει πληρότητα στις μονάδες της με κατάλληλες τροποποιήσ­εις των θεσμών θητείας και εφεδρείας ενώ το υψηλό φρόνημα αποτελεί ευθύνη της συντεταγμέ­νης Πολιτείας.

• Είναι φανερή η ανάγκη του Ισραήλ για στρατηγικό βάθος το οποίο με την τριμερή συνεργασία με Κύπρο και Ελλάδα είναι δυνατόν να του παρασχεθεί. Το βάθος αυτό δεν είναι όρος μόνο πολιτικός αλλά παραπέμπει σε σημαντική αεροναυτικ­ή ισχύ. Στις διακρατικέ­ς αυτές σχέσεις ισχύει πάντοτε το «δούναι και λαβείν».

• Ο πρωθυπουργ­ός του πολλαπλώς απειλούμεν­ου Ισραήλ δήλωσε προ ημερών ότι η χώρα του είναι έτοιμη για όλα, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Η ευχή είναι και ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός να δυνηθεί να αρθρώσει το ίδιο με την ίδια αυτοπεποίθ­ηση για το καλό της Ελλάδας.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece